EGZERSİZ SONRASI YORGUNLUK SENİ PES ETTİRMESİN!

Egzersiz sonrasında sizde kendinizi yorgun hissediyorsanız, emin olun yalnız değilsiniz. Egzersiz sırasında ve öncesinde yapılan bazı yanlışlar nedeniyle, spor sonrasında halsizlik yaşadığınızı hatırlatmak isteriz. Bu sebeple sporu bırakan ve ya ara veren pek çok birey bulunuyor.

Doğru olan nerede hata yaptığınızı bilerek, duruma müdahale etmenizdir. Uzun süre spora ara verenler, yeni başlayanlar ve bilinçsiz egzersiz yapanlarda daha sık karşılaşılan kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunların yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Beslenme, sıvı alımı, antrenman yoğunluğu gibi pek çok faktörün etkili olduğu spor sonrası yorgunluğu ile baş etmeyi öğrenmelisiniz. Yorgunluk ve halsizlikle gelen bir şey yapmama istediği, davranışların ve fiziksel aktivitelerin yavaşlaması gibi bir takım sorunlarda yaşanabiliyor. Şimdi silkelenmeli ve vazgeçmek yerine sizler için araştırdığımız, vücudu rahatlatacak önerilerimize göz atabilirsiniz.

Egzersiz Sonrası Yorgunluğunu Önleme Tavsiyeleri;

  • Su Desteğini Unutmayın… Gerek günlük, gerekse spor esnasında suyun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Egzersiz sırasında su içmeye devam etmeniz, aşırıya kaçılmadığı sürece enerjinizin arttırılmasını sağlayacaktır. Su içme alışkanlığınız kadar, suyu nasıl içtiğinizde önemlidir. Zorlu bir antrenman sonrasında soluk soluğa, bir şişe suyu kafanıza dikiyorsanız önce bu durumu değiştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
  • Temponuzu Abartmayın… Spor sırasında, özellikle spora yeni başladıysanız abartmadan çalışmaya özen göstermelisiniz. Çalışma yoğunluğunuzu yavaş yavaş arttırmalısınız. Birden kendinize kondisyonunuzdan fazla yüklenmemelisiniz. Önemli olan sporu düzenli olarak yapmanızdır, spor salonunda yürüyüş bandından en son siz iniyorsanız kendinizi fazla zorluyor olabilirsiniz.
  • Dinlemeye Önem Verin… Hem setler arasında, hem de haftalık antrenman programlarınızda yeterince dinlenmeye çalışmalısınız. Vücudunuzun ve kaslarınızın kendini toparlaması için zamana ihtiyacı vardır. Her gün spor yapmak yerine bir gün ara vererek spor yapmanın, performansınızı da olumlu etkilediğini görebileceksiniz. Egzersiz sırasında kaybettiğiniz enerjiyi geri kazandıktan sonra yeni antrenmanlarınızı planlamalısınız.
  • Yaşamınızı Dengede Tutun… Sporu hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz ancak kendinizi tamamen spora adamanız; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sorunlar yaşamanıza neden olabilecektir. İş, eğlence, aile yaşamı gibi hayatın farklı alanlarını da yaşamayı ihmal etmemelisiniz. Spora ayırdığınız süreyi abartmayarak, dengeli bir yaşam sürmeye dikkat etmelisiniz.
  • Mental Olarak Kendinizi Hazırlayın… Egzersizlerinizi kendinizi zorlayarak yapmamalısınız. Zihinsel enerjinizi yüksek tutmaya çalışmalı, içinizden gelerek ve sonuçlarına inanarak spor yapmalısınız. Kendinizi mental olarak yorgun hissediyorsanız, yapacağınız spor çalışmasından da yeterince verim alamayacaksınızdır.
  • Egzersizi Bilinçli Sonlandırmalısınız… Spor çalışmalarınıza son verirken, birden durmamalısınız. Temponuzu yavaş yavaş düşürmeli ve kaslarınızı soğutmaya çalışmalısınız. Hafif tempolu bir koşu, düşük hızda bisiklet ya da soğuma egzersizleri ile çalışmanızı bitirmeniz, vücudunuzun zorlanmadan normal seviyelere gelmesini sağlayacağından, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarda yaşamayacaksınız.

Egzersiz Yorgunluğunda Beslenmenin Payı

Doğru ve sağlıklı beslenme, spor performansını arttırabiliyor. Aynı şekilde olumsuz beslenme şekilleri de spor sırasında ve sonrasında sorun oluşturabiliyor. Spor öncesinde tükettiğiniz tatlı, yağlı ve yüksek kalorili besinler hem midemizi yormaya, hem de kaslarımızın olumsuz yönde etkilenmesine neden olabiliyor.

Spor öncesinde tüketilen asitli ve yüksek şekerli içecekler de, tıpkı yağlı besinler gibi sahte bir enerji veriyor. Egzersiz sonrasında ise yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlar yaşamanıza neden oluyor. Vücudun sıvı dengesini korumak adına, özellikle spor yaptığınız dönemlerde yeterli miktarda su içmeye özen göstermelisiniz.

Egzersiz öncesi beslenmenizde, yeşil sebzelerin yer aldığı hafif bir salata ile öğünü geçirmeniz gerekli olan enerji ve vitaminleri toplamanız için oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Yorgunluk ve halsizlik hissinden uzaklaşmak için beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir