EGZERSİZ ESNASINDA NE KADAR SU İÇİLMELİ?

İnsan vücudunun %60’ını oluşturan su, hayati önem taşımaktadır. Spor ve egzersiz sırasında, vücutta bulunan suyun bir kısmını kaybedebilirsiniz. Oluşan sıvı kaybını önlemek için su tüketmeye devam etmemiz gerekir.

Egzersiz sırasında ve sonrasında su içmek; eklem ve dokuların işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için son derece büyük önem taşımaktadır. Tüketilen besinlerin dokulara taşınması ve vücut ısısının düzenlenmesi için günlük içmemiz gereken su miktarına dikkat etmeli, özellikle egzersiz yapıyorsak daha fazla su tüketmeye çalışmalıyız.

Gün içerisinde tüketilen çay, kahve, enerji içeceği gibi sıvıların, asla suyun yerini doldurmayacağını bilmeli ve su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Vücuttan egzersiz sırasında su eksilirken, elektrolitlerde atıldığından telafi edilmesi gerekmektedir.

Neden Egzersiz Sırasında Su İçmeliyiz?

Egzersiz sırasında vücut ideal ısısını dengeleyebilmek için çeşitli yollarla sıvı dışarı atmaya çalışır. İdrar yoluyla, nefes ile buharlaşarak ya da terleme yolu ile su kaybına uğrarsınız. Ancak bu durum, gerekli işlevleri yerine getirebilmesi için vücudumuzun suya ihtiyacı bulunduğu gerçeğini değiştirmez.

Bazıları spor salonlarında su içerek, terlemek istemezler. Ancak susuz kalan vücut sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi, antrenmanlarınızda performansın da düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle, egzersiz sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Özellikle ağır ve yoğun antrenmanlar ile çalışanlarda, vücut ısısı birden yükseldiği için daha fazla sıvı kaybını yaşanacaktır. Metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde çalışması ve kan akışının arttırılması için mutlaka su tüketmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Egzersiz çalışmalarınız esnasında su tüketmeniz, kan bulunan oksijen miktarını dengede tutmanız bakımından da oldukça önemlidir. Kaslarınızın toparlanıp, onarılması için egzersiz sonralarında da su içmeniz gerekmektedir.

Su Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Günlük yaşamda veya egzersiz sırasında su içmek için susuzluk hissinin oluşmasını beklememelisiniz. Belirli periyodlarda su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Ortalama olarak günlük 1,5 litre su tüketmeniz gerekiyor. Egzersiz esnasında ise her yarım saatte bir, yaklaşık olarak 250ml. su içmeye özen göstermelisiniz.

Kolay ulaşabileceğiniz bir alanda suluk bulundurmanız, gün içerisinde suyu hatırlatacak ve düzenli su içmenize yardımcı olacaktır. Dünya markalarının kaliteli ve şık tasarımlı suluk modellerini yanınızda rahatça taşıyabilirsiniz. Egzersizinizi sıcak havada ya da güneş altında yapıyorsanız yarım saatte bir 500ml. kadar çıkabilirsiniz. Ağırlığınız 100kg. ve üzerinde ise önerilen su miktarlarını %50 oranında arttırabilirsiniz.

Spor yapmadan 2 saat öncesinde yeterli su miktarını almaya başlamalı ve antrenmanda ihtiyaç duyacağınız sıvı desteğini de sağlamış olmalısınız. Susuz kalmak, bedenin ağır egzersizlere verdiği metabolik ve hormonal tepkilere de sebebiyet vermesi nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilecektir.

Aynı zamanda hatırlatmak gerekir ki; suyun az tüketimi kadar, fazla tüketilmesi de sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Egzersiz sırasında aşırı su tüketimi yapılması, sodyum seviyesini düşüreceğinden hiponatremiye yol açabileceğini de belirtmeliyiz.

Su İçmenin Genel Sağlığa Faydaları;

  1. Kandaki oksijen miktarının artmasına yardımcı olarak, besinlerin hücrelere taşınmasını sağlamaktadır.
  2. Vücuttaki suyun atılmasını esnasında toksin maddelerde bedenden uzaklaştıracağından su tüketimi arındırıcı özelliktedir,
  3. Su tüketimi ile hızlanan metabolizma sayesinde yağ yakımı sağlayacak ve kilo vermeye neden olacaktır,
  4. Vücudun işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için yeterli miktarda su tüketmemiz gereklidir,
  5. Düzenli su içmek böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak verir.
  6. Su, enerji kaynağıdır. Susuzluk halsizlik yaptığı gibi, su içmek zinde ve enerjik olmanızı sağlayacaktır.
  7. Düzenli ve yeterli su içmek; cildi tazeler, gençleştirir ve parlaklık kazandırmaya yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir