DUKAN DİYETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Dukan diyeti; yüksek protein, düşük karbonhidratlı beslenme düzenine dayanan bir diyettir. Dukan diyetini kendi özel diyetleri bulunan diyabet ve kalp hastalıkları bulunan bireyler ile kolestrol sorunu olmayan herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir diyet şeklidir.

Yüksek protein içeren yapısı ile daha doyurucu olan ve uzun süre tok tutma özelliği bulunan dukan diyeti, son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Yoğun ve yıpratan bir açlık hissetmeden rahatlıkla uygulayabileceğiniz dukan diyetini, doğru bir teknik ile uygulamanız halinde kısa sürede hayal ettiğini kiloya ulaşabilirsiniz.

Dukan Diyeti Nasıl Uygulanır?

Dukan diyetini uygularken, 4 farklı evreden geçeceğinizi bilmelisiniz. Atak evresi, seyir evresi, güçlendirme evresi ve koruma evresi olarak adım adım uygulamanız gerekiyor.

  • Atak Evresi… Herhangi bir sakıncası bulunmayan dukan diyeti, aç oturmak ve protein tozu diyetleri kadar etkili olduğunu da belirtelim. Bu evre 1-7 gün arasında devam eder.
  • Seyir Evresi… Hedeflenen kiloya inene kadar diyete ara vermemeniz gerekiyor. Protein ve sebze yenilen günler ile kombinlenen bir diyettir. Bu evre 1-12 ay devam etmektedir.
  • Güçlendirme Evresi… Kesin olarak verilmiş olan her kilo için 10 gün hesabıyla belirlenmektedir. Verdiğimiz kiloların geri alımının da engellendiği evredir. Bu evre kişiye göre değişiklik gösterebilir.
  • Koruma Evresi… İlerleyen dönemlerde diyete son verseniz de her haftanın bir günü dukan diyetinin atak evresinin uygulanması gerekiyor. Ancak bu şekilde verdiğiniz kilolar ile kalıcı olarak vedalaşabiliyorsunuz. Bu evre belirsiz süreye sahiptir, ne kadar düzenli devam ederseniz o kadar yararınıza olacaktır.

Herkes tarafından kolayca uygulanabilen dukan diyeti, normalde fazla protein tüketmeyen bireylerde ilk günlerde ağız kuruluğu yapabiliyor. Düzenli uygulanmaya devam edilmesi halinde, bu sorunun da ortadan kalktığını fark edeceksiniz.

Dukan Diyetindeki Püf Noktaları;

  1. Dukan diyeti sırasında yapısı gereği, katı ve sıvı fark etmeksizin tüm yağlardan uzak durulması gerekmektedir,
  2. Deniz ürünleri tüketmenizde sakınca yoktur, tüm deniz hayvanları kabuklu ya da kabuksuz olarak ayırt edilmeden yenebilmektedir,
  3. Gün içerisinde ortalama olarak 1,5-2 litre suyu mutlaka içmeniz gerekiyor,
  4. Tavuğun derisi ya da çok yağlı olduğu bilinen balıklar gibi protein içeriğine sahip olan ürünlerdeki, hayvansal yağlardan uzak durulması gerekmektedir,
  5. Çeşitli içeriğe sahip bulunan bitki ve baharatları bolca tüketmeniz önerilmektedir,
  6. Soğan, sarımsak, salatalık, tuz yasak olmayan ve tüketilmesi tavsiye edilen besinler arasındadır,
  7. Diyet esnasında mutlaka her gün 20-25 tempolu yürüyüş ya da egzersizler yapılmaktadır,
  8. Dukan diyeti uygulamanıza son verdiğinizde bile her hafta saf ve yağsız protein almaya devam etmeniz gerekiyor.
  9. Gün içerisindeki hareketlerinizi arttırmaya çalışmalı ve küçük avantajları değerlendirmelisiniz. İşten eve dönerken, birkaç durak öncesinde inmek ya da asansör yerine merdiven kullanmak gibi.
  10. Düzenli olarak özellikle koruma evresinde iken günlük olarak 2 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.

Dukan Diyeti Hakkında Ne Bilmeliyiz?

Dukan diyeti, Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından hazırlanan bir diyettir. Yaklaşık olarak 30 yıldır uygulanmaya devam eden dukan diyeti, son 10 yıldır herkes tarafından bilinerek, popülarite kazanmıştır. Ünlü beslenme uzmanının iddiası; bu diyet sayesinde, insanlara sağlıklı beslenmeyi hatırlatacakları yönünde olmuştur.

“The Dukan Diet” isimli kitabı ile Fransa’da yüksek satış rakamlarına ulaşan Pierre Dukan, aynı başarıyı dünya genelinde göstererek 10 milyondan fazla satış yapmıştır. Uygulayanların kısa sürede sonuç aldığı ve memnun kaldığı dukan diyeti kitabı; 14 ayrı dile çevirildi ve 32 farklı ülkede satışı yapılarak, ciddi anlamda rağbet gördü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir