DOĞAL ŞEKER KAYNAKLARI İLE TANIŞIN…

İşlenmiş şekerin zararlı olmasına rağmen, verdiği tattan vazgeçmek oldukça zor. Bu durumda yemek ve tatlılara verdiği lezzet ile işlenmiş şeker yerine, doğal şeker kullanabileceğinizi de belirtmek istiyoruz.

Birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan rafine şeker, pek çok farklı hastalığın oluşumuna neden olmasının yanı sıra düzenli tüketilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına da sebebiyet vermektedir. Bu nedenle şekeri kontrollü olarak tüketmek gerekiyor. En sağlıklısı ise doğal şeker kaynaklarını bilerek, bu besinleri tüketmektir.

Şekerden çok daha sağlıklı ve yararlı olan alternatifleri değerlendirerek, damak tadınızdan da ödün vermemiş olacaksınız. Beyaz şeker, früktoz, mısır şurubu yerine doğal şeker kaynaklarını değerlendirerek; hem sağlıklı, hem de lezzetli beslenmeniz mümkün.

Sağlıklı Doğal Şeker Kaynakları;

  • Akçaağaç Şurubu… Zengin besin değerleri ve içerisinde bulundurduğu mineraller ile oldukça sağlıklı olan akçaağaç şurubu, şeker yerine kullanabileceğiniz en sağlıklı doğal besinler arasında yer alıyor. Akçaağacın, gövdesinden gelen özdür. Renk ve tat olarak iki gruba ayrılır. Daha koyu renk ve daha tatlı olan gruba B grubu adı veriliyor. İçerisinde antioksidan ve kalsiyum barındıran akçaağaç şurubunu, kontrollü olarak diyet yapan bireyler tarafından da kullanılabilmektedir. Akçaağaç şurubu; bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi içinde oldukça yararlıdır.
  • Bal… Pek çok rahatsızlığa en doğal şifa olduğu bilinen bal, sağlıklı doğal şeker kaynakları arasında yer alıyor. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra bedene enerji ve kuvvet kazanması ile de bilinmektedir. Ayrıca bal, kan şekerini düzenlediği ve vücudun yağlanmasına engel olduğu için son derece sağlıklı ve doğal bir besindir. Bal, kuvvetli bir besin olduğu için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Balı birebir tüketebileceğiniz gibi, tatlılarınıza ekleyebilir ya da süte karıştırarak da tüketebilirsiniz.
  • Hindistan Cevizi Şekeri… Rafine şeker yerine kullanabileceğiniz sağlıklı ve doğal şeker kaynaklarından olan Hindistan cevizi şekeri, Asya mutfağına ait bir tatlandırıcı olmasına rağmen, son dönemlerde diğer ülkelerde de sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Glisemik indeksi oldukça düşük olan bu doğal şeker, içerisinde barındırdığı C vitamini ile de tercih sebebi oluyor. Günlük almanız gereken C vitamini ihtiyacını karşılayan Hindistan cevizi şekeri ile lezzetli tarifleri içiniz rahat olarak tüketebileceksiniz.
  • Yacon Şurubu… Baldan daha akıcı bir kıvamı bulunan yacon şurubu, çok etkili bir probiyotiktir. Glisemik indeksinin oldukça düşük olması, besin değerlerinin fazlalığı, az kalorisi ile şeker yerine tüketebileceğiniz en sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Yacon şurubu, diğer şeker grubunun aksine kilo vermeyi destekleyen bir yapıya sahiptir. Kan şekeri seviyesini ve metabolizmayı etkilemediğinden, rahatlıkla tüketebileceğiniz doğal şeker kaynakları içerisinde bulunuyor.
  • Hurma… Besin değerleri bakımından bir hayli zengin olan hurma, kendine özgü lifli yapısıyla da tercih sebebi oluyor. Şeker yerine kullanabileceğiniz bir lezzete sahip olan hurma; magnezyum, potasyum, demir, B6 vitamini bakımından da zengin bir besindir. İçerisinde karbonhidratta barındıran hurmayı, kontrollü olarak tüketmenizde yarar var. Tatlılarınızda kullanacaksanız, blender yardımı ile hazırlayarak öğünlerinizi tatlandırabilirsiniz.
  • Stevia… Sıfır kalorisi ve tatlandırıcı özelliği ile bilinen stevia, rafine şeker yerine kullanabileceğiniz en doğal şeker kaynakları arasında yer alıyor. Kan şekeri düzeyini yükseltmediği için oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Ayrıca stevia bitkisi, nikotin isteğini azaltması nedeniyle sigarayı bırakmak isteyenler içinde oldukça yararlıdır. Stevia; cildi sıkılaştırır, tansiyonu dengeler, şeker hastalığı tedavisinde kullanılır. En doğal şeker kaynakları arasında yer alan Stevia bitkisi, sakinleştirici ve sinirleri yumuşatan bir etkiye de sahip olduğundan son derece faydalı bir seçenektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir