DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME PRENSİPLERİ

Fit ve zinde görünmek, sağlıklı beslenmek anlamına gelmiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda, son yıllarda gelişen dünya genelinde bir bilinçlenme söz konusu. Hem sağlığımızı korumak, hem de fazla kilo alımını önlemek adına beslenme ve sporun hayatımızın bir parçası olması gerekiyor.

Besin piramidi dikkate alarak hazırlanan beslenme programları ile vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevlerine devam edebilmesi için günlük gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri, düzenli olarak almamıza destek olunabilmektedir.

Günlük yaşamınıza kolayca adapte edebileceğiniz bir beslenme programı ile kilo kontrolünüzü yapabilir, kendinizi daha zinde hissederken sağlıklı yaşamaya devam edebilirsiniz. Bireylerin yaş, kilo, sağlık durumu, varsa kronik hastalığı gibi faktörlerinde göz önünde tutularak bir beslenme programı hazırlanması gerektiğini de unutmamalısınız.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları;

  • Metabolizma hızınızın düşmesini engellemek için sık aralıklarla beslenmek gerektiğini bilmelisiniz. Bu nedenle ara ve ana öğünler ile hazırlanan bir beslenme programı uygulamalısınız.
  • Uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Uzun süren açlıklarda kan şekeri düşecek ve yemek yerken, normalde tüketeceğinizden çok daha fazlasınız tüketmenize neden olacak. Bu nedenle öğünlerinizi az ve sık yiyeceğiniz şekilde düzenlemelisiniz.
  • Öğünlerinizde zeytinyağı ve sirkeyi kontrollü olarak kullanmanız gerekiyor. Sağlıklı yağlardan ve antioksidan içeriği bulunan, metabolizmayı hızlandırdığı bilinen besinleri düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
  • Alınan her fazla kalorinin yağa dönüşeceğini unutmamalısınız. Bu doğrultuda günlük kalori alımlarınızı kontrol altında tutmanız, fazla kiloların önüne geçmenin yanı sıra sağlıklı kalmanıza da yardımcı olacaktır.
  • Karbonhidratı beslenme programınızdan tamamen çıkartmamalısınız. Sağlıklı karbonhidrat olan kompleks karbonhidratların beraberinde günlük almanız gereken vitamin ve mineralleri de tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Uzun süre tok tutabilen yani içerisindeki lif oranı yüksek olan besinleri tercih etmelisiniz. Hazırlanması kolay, tok tutabilecek, farklı şekillerde tüketebileceğiniz besinleri tercih etmelisiniz.
  • Sağlıklı yaşamak istiyorsanız, beslenmenin yanı sıra egzersizde yapmalısınız. Ayrıca spor ile bölgesel yağların erimesinin mümkün olmadığını bilmelisiniz.
  • Düzenli olarak yapacağınız egzersizlerinizde, her bölgeyi eşit çalıştırıyor olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Hedefleriniz arasında kilo vermek varsa, bunun zaman alan bir süreç olduğunu aklınızdan çıkartmamalısınız. Kilo alırken bir anda almadığınız gibi, verirken de zamana ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.
  • Spor esnasında normalden daha fazla enerji harcamanız gerekiyor. Bu nedenle sporunuzu, öğünlerinizden 1-2 saat sonrasında yapmanız yerinde olacaktır.

Beslenme Programı En Doğru Nasıl Hazırlanır?

  1. Öğünlerinizde yer alacak besinlerin bir listesini oluşturun ki, alışveriş esnasında en önemli maddeleri unutmayın.
  2. Alışveriş listenizde bol lifli ve tam tahıllı besinlere öncelik vermelisiniz.
  3. Protein içeriği yüksek besinlere mutlaka listenizde yer vermelisiniz. Açlık ve tokluk hormonlarınızın kolayca etkilendiği proteinden asla vazgeçmemelisiniz.
  4. İştah yönetimine yardımcı olacak yoğurdu, mümkün olduğunca tüm öğünlerinizde kullanmanızı öneriyoruz.
  5. Yaşam kaynağı olan suyu, gün içerisinde belirli periyodlarla tüketmeyi unutmamalısınız. Vücudun temel fonksiyonlarının ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için su tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca suyun günlük tüketeceğiniz kalori miktarını arttırdığını da unutmamalısınız.
  6. Besinleri tüketmeden önce pişirme şekline dikkat etmelisiniz. Mangal ya da kızartma gibi besinlerin içerisindeki toksinlerin açığa çıkmasına neden olan yöntemleri tercih etmemelisiniz. Bunun yerine fırınlama, buharda pişirme ve haşlama gibi seçenekleri değerlendirmelisiniz.
  7. Karbonhidratların kan dolaşımındaki emilme hızını yavaşlatabilen, ayrıca kan şekerini kısa ve uzun süreli kontrol edebilmeyi sağlayan yeşilliklere öğünlerinizde yer vermelisiniz. Midenizde yer kaplamanın yanı sıra, son derece sağlıklı olan yeşillikleri her öğününüzde tüketmeye çalışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir