CURLING HAKKINDA MERAK EDİLENLER

CURLING HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Curling, ülkemizde son yıllarda tanınmaya başlayan bir spor. Uzunluğu 42 metre, genişliği 4,3 metre dikdörtgen bir buz pistinde oynanıyor. Kanada başta olmak üzere genellikle soğuk ülkelerde oldukça bilinen bir spordur. Oldukça fazla takipçisi vardır, sevilen bir spordur.

Curling Sporunun Tarihi

Rivayete göre o dönemde donmuş göller üzerinde oynanan Curling, İskoçyalılar tarafından bulunmuş bir spordur. Curling sporu aynı zamanda buzda satranç olarak da adlandırılmaktadır.

1500’ lü yıllara dayanan köklü geçmişi ile Curling; olimpiyat oyunlarında yer alma şansını ilk 1924 yılında buldu. Resmi bir spor dalı olarak kabul edilmesi ve ismini duyurması ise 1998 yılında yapılan Nagano Olimpiyatları ile gerçekleşti.

Günümüzde Kış Olimpiyatlarının vazgeçilmez sporu haline gelen Curling, ülkemizde resmi olarak 2003 yılında kurulan Curling Fedarasyonu aracılığı ile oynanmaya başlamıştır.  Maalesef hala pek çoğumuzun tam olarak bilmediği bu keyifli sporda, ülkemizin de resmi milli takımı bulunmaktadır.

Curling Sporunun Tarihi

Curling Nasıl Oynanır?

Genel olarak bir tanımlama yaparsak Curling; iç içe geçmiş dairelerden oluşan hedeflere, buzdan yapılmış ağır taşları ulaştırma amacına dayanan bir spordur. 4 kişilik takımlar halinde, ring adı verilen buz pisti üzerinde oynanan Curling müsabakaları 10 devre şeklinde oynanır.

Curling’ e özel tasarlanan bu taşlar 19,96 kg. ağırlığına sahiptir ve buzdan oluşur. Bu taşlar Curling süpürgeleri ile onları yönlendirmeyle görevli iki sporcu yardımıyla hareket ettirilir. Her iki ucunda “ev” adı verilen iç içe geçmiş 4 dairenin oluşturduğu iki alan bulunmaktadır. En içte yer alan küçük daireye “düğme” ismi verilir. Her taşın bir taşıma sapı bulunur ve takımların renkleri ile aynıdır.

Bir oyuncu taşı hedefe doğru fırlatmak ile görevlidir. Takım kaptanı olan oyuncu ise bu esnada evin başında, taşın yönlendirilmesini sağlamak için beklemektedir. Geriye kalan diğer iki oyuncu da taşın daha hızlı ilerlemesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Taşın önündeki buz tabakasını, seri bir şekilde süpürerek hızlandırmaya çalışırlar. Buradaki amaç; Her iki takımında kendi taşlarını, merkez olan düğmeye en yakın noktaya getirebilmektir ve dairenin dışarısında kalan taşlar için takımlara puan verilmez.

Tüm oyuncular atışlarını yaptıktan sonra müsabakalar ters yönde devam eder. 73 dakika içinde tüm atışlar yapılmış olmalıdır. Puanlamalar devre sonlarında yapılır ve 10 devre sonunda takımların toplam puanları esas alınır.

Oyun sonunda toplanan puanlarda beraberlik olması durumunda; her iki takıma da 10 dakikalık bir uzatma devresi hakkı tanınır. Takımlardan biri diğerini geçene kadar uzatma devreleri devam eder.

Curling Nasıl Oynanır?

Curling Oyunu Malzemeleri

  • Curling Ayakkabısı: Bir tabanında çıkartılabilir bir kaydırıcı, diğerinde ise kauçuk bir hat bulunan özel Curling Ayakkabıları ile oyun oynanmaktadır.
  • Süpürge (Fırça): Buz yüzeyini süpürmek için kullanılır. Taş hareket halindeyken oluşan buz parçaları süpürge yardımı ile kenara çekilerek, hızlandırma sağlanır.
  • Curling Taşı veya Kaya: İskoçlar curling taşlarının Ailsite ismini verdikleri granitten yapılması gerektiğini savunurlar. Çünkü ailsite granitlerin su emme kapasiteleri oldukça azdır. Bu durumda donma ve erime ile oluşan aşınmaların önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Curling Centilmen Bir Spordur…

Curling sporu oldukça centilmen bir spor olarak lanse edilmektedir. Bunun pek çok nedeni vardır ancak en önemlisi; Oyun kuralları gereği rakip sayı kaçırdığında ya da hatalı bir atış yaptığında sevinmenin yasak olmasıdır.

Oyunu kazanan takımda ise mütevazi ve abartıdan uzak bir sevinç yaşanıyor. Rakibi rencide etmek diye bir durum kesinlikle söz konusu değil. Maç esnasında faul yapan oyuncular, genellikle kendileri bilgi veriyor. Bir takım sayı yaptığında, rakip takımdakiler de onları tebrik ediyor.

Şayet takımlardan biri kesin olarak yenileceğini anlarsa, oyunu sonuna kadar sürdürüp rakiplerini yormuyor ve yenilgiyi kabullenerek oyundan çekiliyor. Bu nedenle Curling; en centilmen spordan biridir ve Curling Centilmenliği diye bir şey vardır.

Curling Takım Oyuncuları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir