CROSSFIT ANTRENMANI

CROSSFIT ANTRENMANI

CrossFit; Amerika’ da Grek Glassman tarafından geliştirilen bir antrenman programıdır. Tüm vücudun dengeli bir biçimde çalışmasını sağlayan ve belirli temel özelliklerin fiziksel gelişimini amaçlayan bir egzersiz türüdür diyebiliriz.

Son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz CrossFit; Güç, esneklik, hız, koordinasyon, kardiyovasküler kapasite, iş yapabilme düzeyi, patlayıcı kuvvet, denge, çeviklik ve dayanıklılık gibi vücut yapısının belirgin özelliklerini geliştirmeyi hedeflemektedir.

CrossFit Nedir?

CrossFit Hakkında Bilmeniz Gereken Noktalar

  • CrossFit; Spesifik çalışma sağlamaz, tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırmaya olanak tanır.
  • Maksimum performans için yeterli bir güç kapasitesine gerek duyulsa da CrossFit’ i, her yaş grubu bireyleri uygulayabilir.
  • En büyük avantajı, kısa dönemli çalışmalarda bile etkili sonuçlar çıkartır.
  • CrossFit, yoğunluklu bir antrenman olduğundan, asla bilinçsiz bir şekilde yapılmamalıdır. Spora yeni başlıyorsanız, konusunda uzman kişilerden yardım almanız gerekir.
  • CrossFit çalışmaları; her gün değiştirilen bir antrenman sistemi ile uygulanır. Böyle tüm vücut dengeli, düzenli olarak aktive edilir. WOD ismi verilen, günün antrenmanı anlamına gelen değişken bir yapıya sahiptir.
  • Güç ve kondisyon programı olan CrossFit çalışmalarının ideali, haftada 3-5 gündür.
  • CrossFit, farklı antrenman çalışmalarında oluştuğundan, diğer egzersizler gibi sıkılmanıza neden olmaz.
  • Yoğun tempolu antrenman grubunda yer alan CrossFit’ e başlarken, daha önce bir sakatlanma yaşadıysanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • CrossFit, rekabetçi ruhu olanlara uygundur. Kendinizle ve başkaları ile daima rekabet halinde olmalısınız.
  • CrossFit çalışmaları genellikle grup halinde yapılır ki rekabet sizi tetiklesin. Yalnız spor yapmayı seviyorsanız ya da tek bir bölgenize yönelerek egzersiz yapmak istiyorsanız, CrossFit size göre olmayabilir.
  • CrossFit ve benzeri sporlar, olası pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını hızlandıran ve metabolizmayı çalıştıran CrossFit antrenmanları; hem atletik, hem de yağ oranı oldukça düşük bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
  • CrossFit antrenmanları için elektrikli, özel tasarlanmış aletlere ihtiyaç duymazsınız. Kullandığınız ya kendi ağırlığınızdır ya da serbest ağırlıklardır.
CrossFit Tavsiyeleri

Önemli CrossFit Terimleri

Her alanda olduğu gibi bazı sporlarında kendi özgü jargonları vardır. O sporu icra edenlerin konuşmalarını dinlediğinizde, adeta başka bir lisanda konuşulduğunu hissedersiniz. Evrensel olduğu için genellikle İngilizce terimler kullanılır. Hatta duyduklarınız bu terimlerin bile kısaltılmış halleridir.

CrossFit antrenmanlarına hayatınızda yer açmak istiyorsanız, bilmeniz yararınıza olacak işte o terimler;

WOD (Work Out of the Day)- Günün antrenmanı anlamına gelir ki, CrossFit antrenmanlarının sürekli değişmesi gerektiğinden bahsetmiştik.

BOX- CrossFit yapılan spor salonudur.

BW (Body Weight)- Vücut ağırlığı demektir.

EMOM (Every Minute on the Minute)- Süreli olarak 1 dakika içerisinde yapılan antrenmandır.

AMRAP (As Many Reps as Possible)- Sınırlı süre içerisinde antrenmanı tekrarlamanızdır. Planlanan setler yapılır ve eğer zaman dolmadı ise yeniden başa dönülür.

CLIPPER– Döngü antrenmanlar için kullanılan bir terimdir. Ara vermeden ve dinlenmeden tekrar başa dönülür.

PR (Personal Record)- Kişisel rekorunuzu ifade eder.

1RM (1 Rep Maximum)- Maksimum sayıda tekrar demektir.

CrossFit Antrenmanları hakkında bilmeniz gereken tüm ince detayları ve CrossFit terimlerini artık bildiğinizi varsayarsak; Antrenmanların nasıl yapıldığına ve çalışma şekillerine göz atabiliriz.

CrossFit Antrenman Stilleri

CrossFit Antrenman Stilleri

CrossFit, çeşitlendirilebilir bir antrenman uygulamasıdır. Ancak genel olarak tercih edilen 3 farklı stille çalışılır. Egzersizler ve setlerini harmanlayarak, her gün yeni egzersiz programı oluşturabilirsiniz.

  1. For Time: Genellikle en çok tercih edilen stil olan For Time; belirlenen bir zaman içerisinde uygulanır. Kendinizle ya da başkaları ile yarışmanızı sağlayan bu stilde, kazanan en kısa sürede egzersiz setlerini tamamlayan olacaktır.
  2. Emom: Belirlenen süre içerisinde yapılan egzersizler bitirilir ve arta kalan zaman olması halinde dinlenmeye geçilir.
  3. Amrap: Bu stil ile çalışacaksanız bilmeniz gereken, verilen süre içerisinde tamamladığınız setler sonrası ara vermeden yeniden başa dönmek olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir