ÇİKOLATANIN BİLİNMEYEN YÖNLERİNİ KEŞFEDİN…

Milattan önce Güney Amerika’da kakao ağacı yetiştiren Mayalılar, bir hayvanın bu ağacın meyvelerini yediğini fark etmeleri ile başlıyor çikolatanın hikayesi. Kakao ağacından topladıkları çekirdekleri, zamanla nasıl kullanacaklarını öğrenen Mayalılar, M.S.600 yıllarında çikolatalı bir içecek yaparlar.

Mayalılar ve Aztekkralı Moctezuma, günde 50 fincana kadar çikolata içebiliyor ve bunu önemli bir olay olarak görüyorlardı. Kraliyet ailesine mensup bir içecek olan çikolatayı rahipler, yöneticiler, rütbeli askerler ve misafir olarak ülkeye gelen tüccarlar içebiliyordu.

İspanyol kaşifler Kristof Kolomb ve Hernan Cortes’in ülkeye misafir gitmesi ile ikram edilen kakao içeceğini beğenerek ülkelerine götürürler. Zamanla geliştirilen kakao, hızla yayılmaya devam ederken farklı ülkelerde, değişik lezzetler ile hazırlanır. İngiltere’de içecek yapılması için katı halde satılmaya başlanan çikolata, bütün Avrupa’ya yayılır.

Ülkemizde kurulan ilk yerel çikolata fabrikası ise 1927’de Feriköy’dedir. 2600 yıla yakın bir geçmişe sahip olan çikolatanın, sağlığımıza yararları araştırılır ve inanılmaz sonuçlara ulaşılır. Günümüz imkanları ile yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, kontrollü tüketilmesi halinde çikolata insan sağlığı üzerinde son derece yararlı etkilere sahip.

Çikolatanın Besin Değerleri;

Yüksek kalorisi ile tanıdığımız çikolatada; protein, yağ, potasyum, kalsiyum, demir ve karbonhidratlar yer alıyor. Ayrıca A vitamini, K vitamini ve C vitaminini de içerisinde barındıran çikolata, kendine özgü lezzeti ile pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Kalori miktarı yüksek olduğundan, kontrollü tüketilmesi önerilen çikolatanın içerisindeki kakao miktarı kadar sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Manganez, bakır, fosfor, sodyum ve çinkonun da yer aldığı zengin yapısı ile çikolata, keyifle tüketilen gıdalar arasındadır.

Özellikle tavsiye edilen ve kakao oranı yüksek olan bitter çikolata ise diğer çikolata türlerine kıyasla çok daha yararlıdır. İçerisindeki kakao oranı %70 ve üzeri olan bitter çikolata için tam bir antioksidan kaynağı olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle uzmanlar, çikolata tercihinizi bitter olanlardan yana yapmanızı tavsiye ediyor.

Çikolatanın Sağlığımıza Yararları;

  1. Çikolatanın en önemli yararı kalp ve damar sağlığını korumasıdır. Kan akışını düzenlemesi ile damar tıkanıkları ve kalp krizi riskini en aza indirdiği bilinmektedir.
  2. Azot, lif ve yağ içeriğine sahip olan çikolatanın, zihin açıklığı sağladığı kanıtlanmıştır.
  3. Çikolatanın sıkça duyduğumuz yararlarından biri olan rahatlatarak, sakinleştirmesi ile mutluluk hormonunun daha fazla salgılanmasına yardımcı olmasıdır.
  4. Yapısında lif bulunması nedeni ile çikolata, bağırsaklar üzerinde etkilidir ve sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını sağlamaktadır.
  5. Böbreklerde meydana gelen kum ve taş gibi sorunların, oluşma tehlikesini azaltmaktadır.
  6. Kakao içeriğinin etkisi ile kan akışını hızlandırdığı bilinen çikolata, beyinde damar tıkanıklığı olmasını engeller ve beyin kanaması riskini minimuma indirir.
  7. Magnezyumu da içeren yapısı ile çikolata, vücuttaki asitlik seviyesini dengeleyerek sindirime katkıda bulunur.
  8. Cilt sağlığına iyi gelen çikolata, yaşlanma etkilerinin oluşumunu da geciktirmektedir.
  9. Düzenli çikolata tüketimi, görme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur.
  10. Kalp krizi, felç ve inme sorunlarının, düzenli çikolata tüketenlerde daha az olduğu tespit edilmiştir.
  11. İçerisindeki vitaminler nedeni ile çikolata tükettiğinizde, kendinizi daha enerjik hissedersiniz.
  12.  Çikolata kalsiyumu da içerisinde bulundurduğundan, kemik gelişiminde oldukça etkilidir.
  13. Kandaki şeker düzeyini dengeleyen çikolata, aynı zamanda kuvvetli bir idrar söktürücüdür.
  14. Çikolata, kan hücreleri için önemli bir madde olan demiri içermektedir.
  15. Bağırsak kanserine yakalanma olasılığını en aza indiren çikolatanın; öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına da iyi geldiği belirtilmektedir.
  16. Çikolata, kontrollü tüketildiğinde kolesterol düzeyini de dengelemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir