ÇİĞ BESLENME(RAW FOOD) SAĞLIĞIMIZ İÇİN YARARLI MI?

Çiğ beslenmek, her geçen gün pek çok insan tarafından tercih edilmeye başlanan yeni bir beslenme tarzıdır. Besin öğelerinin korunduğu çiğ beslenme, en doğal beslenme şekli olmasının nedeniyle de yararlı olduğunu söylemek mümkün.

Yeni neslin tercihi olan raw food yani çiğ beslenme; bazı besinler için yararlı iken, bazı besinlerin çiğ tüketilmesi zararlı olabiliyor. Bu nedenle besinleri tanımalı ve çiğ tüketilmesinin yararlı olduğu bilinen besinleri yalnızca çiğ tüketmek gerekir.

Besinlerin çiğ ya da pişirilerek tüketilmesi konusunda belirleyici olan durum, ısıya verdikleri tepkilere göre değişmektedir. Eğer besinin içerisindeki vitaminler pişirme işlemi esnasında zarar görüyorsa, bu besinleri çiğ olarak tüketmek gerekiyor.

Çiğ Beslenmenin Sağlığımıza Yararları Nelerdir?

Beslenme planınızın 4/3’ü çiğ besinlerden oluşuyorsa;

  1. Çiğ beslenmek, gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamayı sağlar,
  2. Düzenli tüketim ile bireylerin uyku kalitesini arttırmaktadır,
  3. Kilo vermeyi hızlandırır ve doğal bir şekilde destekler,
  4. Hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olur,
  5. Cildin parlak ve genç görünmesini sağlar,
  6. Kısırlık sorununa çözüm bulabiliyor,
  7. Daha fazla vitamin ve mineral alınmasını sağlar,
  8. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye destek olur,
  9. Vücudun zararlı madde ve toksinlerden arınmasına yardımcı olur,
  10. Doğaya, çevreye ve canlı olan tüm varlıklara saygı duyulmasını sağlamaktadır.

Çiğ Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Besinleri Kontrollü Tüketin… Çiğ tüketmeyi tercih ettiğiniz besinleri ve özellikle meyve ve kuru yemişler gibi yağ ve şekerin bir arada bulunduğu besinleri, kontrollü olarak tüketmek gerekiyor. Düzensiz tüketilmesi halinde bu besinler kilo almanıza ve sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. Kuru yemişleri sınırlayarak, alacağınız proteini diğer besinlerden almaya çalışmalısınız. Meyve olarak içerisinde az şeker barındıran avokado, çilek, böğürtlen gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
  • Acele Etmeyin… Diğer beslenme şekillerinde olduğu gibi çiğ beslenme alışmanız da, zaman alacak bir süreçtir. Tamamen beslenme tarzınızı etkileyecek olan bu değişime yavaş yavaş geçiş yapmalısınız. İlerleyen dönemlerde ise besinlerin gerçek lezzetini benimseyecek ve pişmiş hallerinden keyif almadığınızı göreceksiniz. Bedensel olarak tam olarak bir detoks olan çiğ beslenme, doğru uygulanması halinde sağlığımız açısından da oldukça faydalıdır. Birden tüm beslenmenizi değiştirmek yerine adım adım çiğ beslenerek, planlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
  • Sindirim Sistemini Dikkate Alın… Bedensel olarak besinlere verilen tepkileri en doğrudan ve kolay öğrenmenin yolu sindirim sisteminizi ve bağırsak hareketlerinizi takip etmeniz olacaktır. Aynı besini çiğ ve pişirerek yediğinizdeki, hazım sürelerini gözlemleyin. Özellikle çiğ besinleri tükettiğinizde vücudunuzun tepkilerine dikkat edin. Midenizden gelen ses ve gurultular size en sağlıklı cevabı verecektir. Çiğ beslenme amacınızın kilo vermekten ziyade, sağlıklı kalmak olduğunu unutmamalısınız.
  • Besin Alternatiflerini Çoğaltın… Çiğ beslenmek denildiğinde ilk aklınıza gelen sebze ve meyve grubu olsa da, sadece bunlar ile sınırlı olmamalı. Vücut dengenizin ideal seviyelerde olabilmesi için sağlıklı yağlar içeren besinlerinde düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Haşhaş, keten tohumu, chia tohumu, Hindistan cevizi, badem, kaju gibi besinleri tercih ederek hem faydalı yağlar, hem de protein desteğini sağlamış olacaksınız.
  • Takıntı Yapmayın… Yeni beslenme şeklinizi benimserken, abartmamak gerekiyor. Bunca yıldır pişmiş besinler tükettiğinizi unutmamalısınız. Örneğin arkadaşlarınız ile dışarıda yiyeceğiniz bir akşam yemeğinde pişmiş besinler tüketmeniz sizi öldürmeyecektir. Ancak seçmek şansınız varsa elbette buharda pişen ya da haşlama olan besinleri tüketmeniz elbette daha sağlıklı olacaktır. Yoksa da kendinize sıkıntı yapmayın, bir öğün pişmiş besin tüketmeniz olumsuz bir durum değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir