ÇAĞIN EN İYİ 5 BESLENME PROGRAMI…

Sağlıklı beslenmenin giderek önem kazandığı çağımızda, kilo kontrolünün yanı sıra sağlıklı yaşamak için beslenme düzenine önem vermemiz gerektiğini biliyoruz. Uzun yıllardır kilo kaybetmek için uygulanan diyet programları, yeni çağın farkındalığı ile yerini sağlıklı beslenme yöntemlerine bırakıyor.

Uygulayacağınız beslenme programlarının güvenilir, kalıcı ve uygulanmasının sağlık sorunlarına neden olmayacağını bilmek gerekiyor. Yeni bir beslenme programı uygulamak istiyorsanız, bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Yararları bilimsel olarak kanıtlanmış ve sıkça karşımıza çıkan sağlıklı beslenme yöntemlerini sizler için araştırdık.

Yaşam kalitenizi yükseltecek, kilo kontrolünüzü yapmanızı sağlayacak, daha formda ve fit görünürken kendinizi daha hafif hissetmeniz sağlayacak, bu yılın en popüler olan sağlıklı beslenme programlarını tercih edebilirsiniz.

2020’nin 5 Popüler Beslenme Programı;

  • Akdeniz Tarzı Beslenme… Akdeniz ülkeleri olarak bilinen İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin beslenme alışkanlıklarından örnek alınarak oluşturulan bu beslenme programı, kilo vermeye yönelik bir program olmamasına rağmen uygulandığında kilo kaybına neden olmaktadır. Meyve ve sebzenin yanı sıra tam tahıllar, fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişleri de içermektedir. Şeker ilavesi bulunan, fazla rafine edilmiş ve işlenmiş yiyeceklere de kısıtlama getirilen Akdeniz tarzı beslenme programında, tip2 diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkların riskini de en aza indirmektedir.
  • Vejetaryen Tarzı Beslenme… Son yıllarda bireylerin farkındalığının artması ile hayvanları koruma, küresel ısınma ve ekolojik sistem dengesinin ön planda olması nedeniyle, her geçen gün vejetaryen beslenenlerin sayısı artış gösteriyor. Bitkisel besinlerin yoğun olarak tüketildiği bu beslenme şeklinde, hayvansal gıdalar kullanılmamaktadır. Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilen bu beslenme tarzında, protein açığının oluşmasını önlemek amacıyla bitkisel protein kaynakları değerlendirilmektedir. Bitkisel ürünlerin düşük kaloriye sahip olmaları nedeniyle bu beslenme tarzı kilo kaybına neden olmaktadır.
  • Kısıtlı Karbonhidratla Beslenme… Karbonhidrat kısıtlaması getirilen beslenme programlarının genellikle amacı kilo kaybı oluşturmaktır. Ketojenik diyetlerde bu grupta yer almaktadır. Pirinç, bulgur, makarna, unlu besinler, şeker içerikli besinlerin kontrollü tüketilmesi gerektiği ile kısıtlama getirmektedir. Ayrıca bu beslenme programında, meyve tüketimi de sınırlandırılmıştır. Günlük alınan karbonhidrat miktarı, toplam alınan kalori miktarının %5’ini geçmemelidir. Protein içeriği yüksek besinlerin tercih edildiği bu beslenme tarzı ile kilo vermek oldukça kolaydır. Hem sağlığınızı koruyacak, hem de ideal kilonuza ulaşmış olacaksınız.
  • Bitkisel Temelli Beslenme… Vegan ve vejetaryen beslenmede olduğu gibi hayvansal besinlere kesin bir yasak getirilmiyor. Bitkisel temelli beslenmede kurubaklagiller, meyve ve sebzeler, yağlı tohumlar tüketilmektedir. Hayvansal besinlerinde tüketilmesinde sakınca bulunmuyor ancak kontrollü ve olabildiğince az tüketilmesi isteniyor. Lif bakımından oldukça zengin olan bu beslenme şekli, uzun süre tok tuttuğundan kilo vermek isteyenlerinde yardımına koşuyor. İdeal kilonuzu da bitkisel beslenerek koruyabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • Aralıklı Oruç ile Beslenme… Mutlaka duyduğunuzu düşündüğümüz son popüler beslenme tarzı ise aralıklı oruç yöntemi ile beslenmedir. Farklı uygulama şekilleri bulunan bu beslenme tarzında amaç sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Ayrıca menopoza girmiş ve kilo vermekte zorlanan kadınlar üzerinde de etkili olduğu savunulmaktadır. Uzun saatler aç kalmanıza neden olan aralıklı oruç; insülin direncini azaltır, kan şekerini dengeler, zayıflamaya da destek olur. 1945 yıllarına dayanan aralıklı oruçta, öğün tüketimlerinin belirlenen 8 saatlik süre içerisinde yapılması şeklinde oluşur. Günün size kalan 16 saatlik diliminde, hiçbir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Obezite, stres, diyabet, kanser, damar hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununda önüne geçmekte olduğu belirtilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir