BOY UZATMA EGZERSİZLERİ

BOY UZATMA EGZERSİZLERİ

Öncelikle boy uzunluğu, fiziksel görünümün güzelliği için önemli bir faktördür. Hepimiz uzun boya, estetik bir duruşa, fit bir görünüme sahip olmak isteriz. Eğer boyumuzdan memnun değilsek, yapılan araştırmalar gösteriyor ki bazı egzersizler ile boyda uzama mümkün olabiliyor.

Boyumuzun uzaması için uygulayabileceğimiz bazı püf noktalar vardır. Öncelikle “Boy uzaması kavramını nasıl tanımlayabiliriz?” ,“Boy uzaması durumu hangi faktörlere bağlantılı olarak gerçekleşir?” gibi sorulara açıklık getirelim.

Boy Uzamasında Etkili Gıdalar

Boy Uzamasında Etkili Faktörler;

1. Genetik

Boy uzamasının büyük bir kısmı, genetik özelliklere bağlıdır. Bu demek değildir ki, ebeveynleri kısa olan insanlar kısa olmak zorundadır. Uzun veya kısa boylu olmak genlerin taşınmasıyla alakalıdır.

Hem anne tarafı, hem de baba tarafındaki akrabalarından çoğu kısa ise çocuğun da kısa olma ihtimali tabii ki yüksektir. Ancak dediğimiz gibi bu bir ihtimal ebeveynleri ve akrabaları kısa olan uzun boylu insanlara rastlamanız da olağandır.

2. Uyku

Boy uzaması, uyku sırasında büyüme hormonunun kemik plakalarımızı tetiklemesiyle oluşur. Düzenli uykuyla birlikte genetik boy limitimizi sonuna kadar taşıyabiliriz.

Işık ve sesten uzak, sakin bir oda uyku kalitenizi büyük ölçüde artırır. Ayrıca minimum 8, maksimum 11 saat arasında uyuyarak da vücudun gerek duyduğu uyku ihtiyacını sağlarsanız.

3. Beslenme

Boy uzamasında beslenme faktörü de önemli bir rol oynar. Bol kalsiyumlu ve vitaminli besinler tüketmeniz boyunuzun uzamasını sağlar. Özellikle kalsiyum, kemiklerin güçlenip büyümesini sağlar. Balık yağı, balık, mantar ve yeterli güneş ışığı almanız boyunuzun uzamasını sağlar.

4. Egzersiz

Doğal ve hormonal yollarla boy uzaması; Ergenlik döneminde başlar ve 20 yaşına kadar gerçekleşir. Genetik boy uzaması çeşitli egzersizler ile desteklenir ve uzamanın maksimum seviyeye veya üstüne çıkması sağlanabilir. Bu yaştan sonra kendi kendine gerçekleşen boy uzaması mümkün değildir.

Yaşı büyüme dönemini geçmiş biri de bu bahsedeceğimiz egzersiz hareketlerini yapabilir. Bu egzersiz hareketleri yapan kişinin postür bozukluklarını düzeltecek, kemiklerin ve eklemlerinin gelişmesini sağlayacak, kaslarını esneterek boyunun büyüme dönemindeki kadar olmasa da uzamasını sağlayacaktır.

Boy Uzatan Egzersizler

Boy Uzatmaya Yardımcı Egzersiz Hareketleri;

  • Bara Asılmak: Bu egzersiz hareketi kolay olarak algılanabilir. Her gün en az 5 dakika bara asılarak omurganızı bir miktar esnetebilirsiniz. Tüm süre boyunca asılı kalmak zorunda değilsiniz, bu hareketi mola vererek de yapabilirsiniz. Hareket sonunda esneyen omurganız; Hem duruşunuzu düzeltecektir, hem de boyunuza birkaç cm ekleyebilir.
  • İp Atlamak: Bu egzersiz hareketi özellikle çocukken çok yaptığımız hareketlerdendir. İp atlamak vücudunuzdaki kasların ve kemiklerin esnemesini sağlayarak boyunuzun uzamasına faydalıdır. Kaliteli spor markalarının tasarladığı, Sayaçlı Atlama İpi ürünlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Yüzmek: Düzenli olarak kulaç atarak yüzmek vücudunuzdaki tüm kasların çalışmasını sağlar. Vücudunuza esneklik kazandırır ve boyunuzun uzamasına yardımcı olur. Yüzmek postür bozuklarınızı gidererek aynı zamanda omuzlarınızı da genişletir ve size estetik bir duruş kazandırır. Üstelik profesyonel ve yeni başlayan yüzücüler için tasarlanan, yeni teknolojili Yüzücü Mayoları ile performansınızı yükseltebilmeniz de mümkün.
  • Kobra Hareketi: Bacaklarınız zemine paralel olarak yüzünüz yukarı bakacak şekilde avuç ilerinizi yere koyun. Belinizi geriye doğru bükün ancak bacaklarınızın yere bağlantılı olmasını sağlayın ve omurganızı esnetin. Bu hareketi 4 tekrar 10 ila 30 saniye arasında yapın.
  • Köprü Duruşu: Harekete başlamak için sırt üstü uzanın ve dizlerinizi bükerek ayak tabanlarınızı yere koyun. Enseniz ve ayaklarınız yere sabit kalacak şekilde belinizi yukarı doğru kaldırarak gerilim yaratın. Bu hareket kemiklerinizi ve kaslarınızı esneterek boyunuzun bir miktar uzaması sağlar.
  • Kedi Esnemesi: Avuç içlerin ve dizlerin yerde olacak biçimde kedi gibi dur. Belini kamburlaştırarak kafanı iki kolunun arasına doğru yaklaştır. Ardından nefes alarak kafanı havaya kaldır ve kamburlaştırdığın belini tam tersi yönde aşağı doğru esnet. Bu hareketi 4 tekrar olarak 5 saniye uygulayarak boyunda bir miktar uzama sağlayabilirsin.
Boy Uzatmaya Yardımcı Sporlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir