BİLİNÇLİ FARKINDALIK(MINDFULNESS) İLE BESLENMEK

Bilinçli farkındalık yöntemi ile beslenme, farkında olmadan alışkanlık haline getirdiğimiz beslenme davranışlarının farkına varmaya çalışmak ve beslenme sırasında daha bilinçli davranarak beslenmeyi yönetmemiz anlamına gelmektedir.

Mindful beslenme; besinler ile aramızdaki ilişkiyi yönetimimizde ve besinleri tüketirken ki farkındalığımızı arttırmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bir diyetten ziyade, bir beslenme tarzı olarak algılanması gereken mindful beslenme sayesinde otokontrol geliştirerek, daha sağlıklı beslenmemiz mümkün.

Bu beslenme yönteminde ne yediğiniz ile değil, nasıl yediğiniz ile ilgili süreç ele alınıyor. Amacı kilo vermenizi sağlamak olmayan mindful beslenmede dikkat edilen husus, en doğru ve sağlıklı bir şekilde nasıl yemeniz gerektiğidir. Ancak şunu da söylemek mümkün ki; bilinçli farkındalığı benimseyip, uygulamanız durumunda gereksiz yediğiniz birçok besine engel olacağınızdan zaten kilo vermeye başlayacaksınız.

Mindful Beslenmenin Bize Sağladığı Yararlar Nelerdir?

Sadece bedenin değil ruhunda beslenmesinde etkili olan mindful beslenme de, zihniniz ile bedeniniz arasındaki ilişkiyi en doğru şekilde kurmamıza yardımcı olmaktadır. Fazla kilo sorunları yaşıyorsanız ya da bir kilo verme sürecine hazırlanıyorsanız, mindful beslenme yönteminin desteğini mutlaka hissedeceksiniz.

Önceleri sürekli açık bir zihin ve farkındalık içerisinde olmak sizi yorabilir. Ancak zamanla, pratik yaptıkça bu durumun eğlenceli bir hal aldığını göreceksiniz. Zihninizi ve bedeninizi dinlemeyi öğrenecek, kendiniz ile daha fazla iletişim halinde olacaksınız.

Sadece kendiniz ile değil, sizin dışınızdaki diğer canlılar ile de iletişiminizin kuvvetlendiğini fark edeceksiniz. Özellikle beslenme alışkanlıklarınız ile ilgili hem iç, hem de dış uyaranları fark edecek, buna göre en sağlıklı yoldan gitmeyi tercih edebileceksiniz.

Yemek yerken televizyon seyretmek, film izlemek, cep telefonunuz ile oynamak gibi beslenme dışında kalan ve dikkatinizi dağıtacak aktivitelerden olabildiğince uzak kalmanız gerekiyor. En sık karşılaşılan ve en çabuk farkındalık yaratan durumlara örnek olarak bu örneği göstermemiz mümkün.

Mindful beslenme ile tüketimlerinizde daha sağlıklı seçimler yapabileceğinizi de belirtelim. Bilinçli farkındalık ile beslenmeye başladığınızda, vücudumuzun gerçekte ihtiyaç duyduğu besinleri de daha kolay anladığınızı görebileceksiniz. Devamlılığı halinde ise süregelen olumsuz beslenme alışkanlıklarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.

Bilinçli Farkındalık ile Beslenme Tavsiyeleri;

  1. Duygusal Tepkilerin Farkına Varın… Genel olarak pek çok insanın beslenmesinde, duyguları oldukça önemli bir yer tutar. Bu durumun farkına vararak, duygusal beslenmenin önüne geçmek gereklidir. Stres, üzüntü, öfke, hayal kırıklığı, yalnızlık ve can sıkıntısı gibi birçok duygu nedeni ile fiziksel gerçek bir açlık çekmeden beslenmeye yöneliyor. Oysa ki ortada açlık denen durum bulunmuyor. Tepkilerinizi gözlemlemeli, duygularınızın farkına vararak hareket etmelisiniz.
  2. Doyma Sinyallerini Takip Edin… Beslenme konusunda yapılan en sık hatalardan biri de hızlı yemek yemektir. Tokluk sinyallerinin beyin tarafından yollanması ise ortalama 20 dakika gibi bir süre almaktadır. Yani sofradan kalkmadan ve doyduğunuzu hissetmeden çok daha öncesinde fiziki olarak doymuş oluyorsunuz. Daha doyduğunuzu hissetmeden yemeği bırakın ve 15-20 dakika kadar vücudunuza zaman verin. Bu süre sonunda kendinizi tamamen doymuş hissettiğinizi fark edeceksiniz.
  3. Dengeli ve Düzenli Beslenmeyi Deneyin… Gün içerisinde kendinize bir düzen oluşturmanız beslenmeniz içinde oldukça önemli. Her gün aynı saatte yemek yemeyi alışkanlık haline getirmeniz durumunda, olumlu değişikleri hemen fark edeceksiniz. Düzenli ve dengeli bir beslenme şekli sağlığınızı korumak açısından da son derece önemlidir.
  4. Kendinizi Sevin ve Tolerans Tanıyın… Sürekli kendinizi eleştiren, her zaman yetersiz hisseden biriyseniz bu durum beslenmenize kadar yansıyacaktır. Kendi bilincinize nasıl etki ettiğinizi fark etmeli, aşırı yemek yemenizi tetikleyen bu gibi olumsuz duyguları zihninizden bir an önce uzaklaştırmalısınız.
  5. Bilinçli Farkındalık ile Beslenin… Yemek yemeden önce gerçek bir açlık yaşadığınızdan emin olmalısınız. Yemeklerinizi beslenme dışında bir iş ile ilgilenerek kesinlikle yapmamalısınız. Gerekli olması halinde beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmede zorluk yaşıyorsanız, bir uzmandan yardım alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir