BEL VE SIRT AĞRILARI TEHLİKELİ MİDİR?

Herkes hayatının bir döneminde mutlaka bel ve sırt ağrısı yaşıyor. Yaşanan bel ve sırt ağrıları kronik bir ağrıya dönüşmüyor ve ideal sürelerde kayboluyor ise tehlike bir durum bulunmuyor diyebiliriz. Ancak ağrılarınız geçmiyor, üstelik günden güne artarak ilerliyorsa, ciddi bir sağlık sorunu habercisi olabilir.

Son yıllarda daha fazla karşımıza çıkan bel ve sırt ağrılarının en temel nedeni; hareketsiz bir yaşam sürüyor olmanızdır. Düzenli spor yapmıyor, gün içerisinde oturarak çalışıyor ya da olması gerekenden çok daha az hareket ediyorsanız, bel ve sırt ağrıları yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Bel ve sırt ağrısı ile ilk karşılaştığınızda, ağrının takibini yapmanız gerekiyor. Ağrının şiddeti, ne kadar sürdüğü ve sebebini dikkatle incelemeliyiz. Sürekli devam eden bir ağrı değilse, bunu bir hastalık olarak nitelendirmemeliyiz. Gün içerisinde yapılan ani ve yanlış hareketler, kilonun birden fazlalaşmış olması ile kemiklere binen yükün artması gibi sebeplerden dolayı kısa süreli ağrılar yaşanabilmektedir.

Bel ve Sırt Ağrısı Riski Yüksek OIanlar;

Hayatın her döneminde, hepimizin karşısına çıkma ihtimali bulunan bel ve sırt ağrıları,  bazı bireylerde daha fazla görünmektedir. Bazı kişilerin bel ve sırt ağrılarına daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir. Kişisel sebepler, çalışılan iş ile ilgili nedenler ve psikolojik sebepler gibi farklı alt yapılara dayanan bel ve sırt ağrıları yaşanabiliyor.

Masa başında hareketsiz ve sürekli aynı pozisyonda çalışmak, fark etmeksizin öne eğilerek çalışmak, ayak ve kalçadan bağımsız olarak gövdeyi döndürmek, ağır yükler kaldırmak ve taşımak, titreşime maruz kalmak gibi çoğaltılabilen seçenekler ile iş yaşamından kaynaklı olarak bel ve sırt ağrıları oluşabiliyor.

Bel ve sırt ağrıları yaşamanıza neden olan kişisel nedenler ise spor yapmadan geçirilen bir yaşam, gün içerisinde yeterince hareket etmiyor olmak, kaslarda görülen kuvvet eksikliği, ideal kilonun üzerinde bir kiloda olmak, sigara içmek gibi bireysel kaynaklı bel ve sırt ağrıları yaşanabiliyor.

Psikolojik kaynaklı bel ve sırt ağrıları; memnun olmadığınız bir işte çalışmak, rutine binmiş hareketsiz bir hayat, monoton bir yaşam, aile ve özel hayatta meydana gelen sorunlardan meydana gelebiliyor. Önemli olan ağrının oluşmasından ziyade, uzun süreli devam etmesi durumudur. Tehlike yaratacak bel ve sırt ağrılarının uzun dönemli ağrılar olduğunu bilerek, panik yapmamalısınız.

Bel ve Sırt Ağrısında Hangi Spor Yapılmalıdır?

Kronik bel ve sırt ağrısı çeken bireylere uzmanların tavsiyesi sırt üstü yüzmedir. Yüzme, vücudun tüm kaslarının kuvvetlendirmeye yardımcı olan ve kasları çalıştıran etkili bir spordur. Bel, sırt, omurga bakımından oldukça yararlı olan bir egzersiz çalışması olan yüzme, her yaştaki birey için sağlıklı bir spordur.

Haftada düzenli olarak en az 3, en fazla 4 gün yapacağınız yüzme egzersizlerini, ortalama 20-30 dakika süresince devam etmeniz durumunda sağlığınız için oldukça yararlı olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olacak yüzme çalışmaları ile mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Yüzme esnasında kendinizi rahat hissetmek ve hareket kabiliyetinizi koruyabilmek için kaliteli tasarımları ile dünyaca ünlü markaların kadın mayo ve erkek mayo modellerini tercih edebilirsiniz.

Şayet yüzme imkanınız bulunmuyorsa, uzmanlardan gelen bir diğer öneri ise düzenli yürüyüş yapmanızdır. Her gün tempolu olarak yapacağınız 15 dakikalık yürüyüşler ya da hafif tempo ile yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşler ile sırt ve bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Bel ve Sırt Ağrılarında Tıbbi Tedavi Nasıl Olur?

Birden bire başlayan bel ve sırt ağrılarının en iyi tedavi şekli istirahat etmektir. Dinlenme sonrasında kendiliğinden geçmiyor ise ilaç tedavisi ya da fizik tedavi uygulanabilir. Ancak kronikleşen ağrılar için bu yöntemler yeterli olmayabiliyor.

Uzun süre devam eden kronik bel ve sırt ağrıları için doktor tavsiyesi ile ilaçlı tedavi yapılabiliyor, korse kullanımı gerekebiliyor. Enjeksiyonlar ve psikoterapi yöntemleri de denenebiliyor. Tedavinin devam sürecinde, hastanın iyileşme durumu ile iyileşme hızı dikkate alınarak bir yol izleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir