BARFİKS ÇEŞİTLERİ VE ETKİLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Fitness sporunun en popüler çalışmalarından olan barfiksin çeşitlerini, hangi değişkenlere göre gruplandırıldığını ve vücut üzerinde nasıl bir etki bıraktığını araştırdık. Değişik barfiks türlerinin oluşturduğu farklı etkiler ile ilgili bilgi edindiğinizde, size en uygun çalışma şeklini de öğrenmiş olacaksınız.

Barfiks çeşitlerinin belirlenmesinde; tutuş şekli, kolların omuza göre durumu, barfiks çekilen yer, gövdenin duruş pozisyonu, tek kol ya da çift kollar çekme gibi farklı etmenler göz önünde bulundurulmaktadırlar. Her bir çalışmada; enseye, çeneye, göğse, karına ve omuzlara etkileri ayrıntılı olarak ifade edilerek, en uygun çalışma şeklini belirlemeniz sağlanmaktadır.

Genel olarak uygulanan barfiks çalışmalarının, vücuda ve vücut geliştirmeye etkilerini öğrenmeniz; hem spor çalışmalarınız için sizi motive edecek, hem de yaptığınız çalışmanın sonuçlarını farkında olarak çalışmanıza yardımcı olacaktır. Bilinçli olarak yapacağınız barfiks çalışmalarının ise gelişi güzel yapılan egzersizlere göre çok daha verimli olacağını hatırlatmak isteriz.

Barfiks Çeşitleri ve Etkileri;

  • Tutuş Şekline Göre Barfiks Çalışmaları… Asılmaya dayalı olan barfiks çalışmalarının temelini, vücudu çekmek oluşturmaktadır. Asılmanın farklılığına yani tutuş şeklinize göre, çalışmanızın etkilerinin de değişebileceğinizi bilmelisiniz.

Düz bir tutuş ile yaptığınız barfiks çalışmasında, ellerini ile barı tamamen kavramanız gerekir. Buradaki kıstas, başparmağınızın barı kavramasıdır. Serçe tutuşu olarak da tabir edilen bu tutuş, standart bir barfiks çekme yöntemidir denilebilir. Başparmağınızın serbest değil, diğerlerinin yanında olmasına özen göstermelisiniz.

Aksi yönde yapacağınız barfiks çalışması ise ters tutuş olarak isimlendirilir. Elinizin dış tarafı karşıya bakacak şekilde yapılan tutuş pozisyonudur. Yine tüm parmaklarınız ile barfiks barını kavramanız şeklinde yapılır. Bir eliniz ters tutuşla, diğer eliniz ters tutuşla barfiks çekiyorsanız, buna karışık tutuş denilir. Bir kolunuzu diğer kolunuz üzerinden uzatarak çekeceğiniz barfiks ise çapraz tutuş olarak adlandırılır.

  • Kollar ve Omuz Durumuna Göre Barfiks Çalışmaları… Kolların omuz hizasında bulunmasıdır. Yani omuz hizasında denilen tutuş şekli, tutunduğunuz noktaya omuzlarınızın çıkmasıdır. En yaygın hizalama şeklidir demek mümkün ancak bunun da farklı varyasyonları bulunur.

Omuz hizasında dar tutunuş, kollar merkeze daha yakın tutulmaktadır. Omuz hizasının daha içerisine eller yerleştirilir. Barfiks çalışmalarında, genellikle iki tutma yerinden tutulur ancak kollar paralel pozisyona uygun değilse, asıldığınız yere ters tutuş ile asılabilirsiniz. Paralel tutuş ile aynı etkilere sahip olduğundan, bu tutuşta sorun yaşamayacaksınız.

Barı omuz hizasından daha geniş tutarak yapabileceğiniz bir barfiks çeşidi daha bulunur. Diğer pozisyonlarda aktif olmayan, diğer kol ve sırt kaslarınızı da çalıştırmaya yardımcı olur. Omuz hizasında, omuz hizasından dar ve omuz hizasından geniş olarak 3 grupta farklı çalışmalar yapılabilir.

  • Çekilen Yere Göre Barfiks Çalışmaları… En sık kullanılan barfiks çalışmaları, çeneye doğru çekilen barfikslerdir. Bu çalışmada çene, tuttuğunuz barı hizasını geçmemesi gereklidir. Diğer bir barfiks çeşidi enseye çekilen barfikstir. Burada ise amaç, enseyi tuttuğunuz bara değdirmekle tamamlanır.

Göğse çekilen barfiks çalışmalarındaki amacınız, göğsünüzü tuttuğunuz bara değdirmek olması gerekiyor. Karna çekilen barfiks çeşidinde ise üst gövdenizi tamamen tutuğunuz barın yukarısına çıkarmayı hedeflemelisiniz. Omuzlara çekilen barfiks, karışık tutuş ile yapılır. Normal duruştan farklı olarak, sporcu sağa sola dönebilir, kafasını barın sağına ve soluna gelecek şekilde çevirebilir.

  • Beden Duruşuna Göre Barfiks Çalışmaları… Bacaklar arkaya doğru kıvrılır, bir bacak diğer bacağa çapraz şekilde dolanırsa bu barfiks çeşidine çapraz ayak barfiks denilmektedir. Diğer beden duruşuna göre barfiks çeşidi ise bacakların yere paralel olduğu çalışmadır.

Dizler yukarı çekilerek yapılan barfiks, bacaklar bükülerek karna doğru çekilmesi ile gerçekleştirilir.  Ters ya da düz tutuş ile yapabileceğiniz pek çok barfiks çeşidinin yanı sıra bir de tek kol ya da çift kolla yapılan çalışmalar vardır. Ancak unutmamak gerekir ki, tek kolla barfiks çekmek için yüksek bir güç düzeyine sahip olmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir