Bağırsak Sağlığı İçin Probiyotik Besinler

Bakteri denildiğinde ilk olarak aklımıza enfeksiyon ve hastalıklara neden olan bakteriler gelmektedir. Ancak bakteri ve mayalardan oluşan probiyotikler; çeşitli vücut sistemlerinin dengeli ve düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

Bağırsak sağlığının kendimizi ne kadar iyi hissettiğimizi doğrudan etkiliyor. Enfeksiyon ve hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunmaktadırlar.

Hücrelerin yanı sıra vücudumuzda bulunan mikrobiyom ismi verilen bir sistem vardır. Bakteriler, mantarlar, virüsler ve protoza gibi parçalar ile bu sistem oluşur. Mikrobiyomlar içerisinde yer alan yararlı bakteriler, vücudumuzun sağlığına olumlu katkı sağlarlar.

Vücudumuzda bulunan bu yararlı bakteriler herhangi bir sebepten dolayı azaldığında ise besin takviyeleri ile desteklenmesi gerekir. Bu durumda devreye probiyotik içeren besinler girer. Sağlık açısından oldukça yararlı olan bu probiyotik besinleri sizler için araştırdık.

Bağırsak Sağlığı İçin Probiyotik Besinler
Bağırsak Sağlığı İçin Probiyotik Besinler

Sağlıklı ve Probiyotik Besinler

  1. KEFİR: Görünümü tahıl tanelerinden ziyade, karnabaharı andıran minik laktik asit bakterileri ve maya kültlerinden oluşan kefir taneleri, fermente probiyotik süt içeceğidir. Kefir içeceği, inek ve keçi sütüne eklenen kefir taneleri ile elde edilmektedir. Kemiklerin kuvvetlenmesi, sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışabilmesi ve vücut direncinin artması gibi birçok faydası bulunan kefirin, düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  2. SALATALIK TURŞUSU: Tuz ve su ile oluşan karışım ile salamura edilen salatalıklar, mükemmel bir probiyotiktir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitaminini de içerisinde bulunduran salatalık turşusu, kendiliğinden meydana gelen laktik asit bakterilerin kullanıldığı ve bir süre fermente bırakıldığı bir besindir. Oldukça düşük kalori içeriğine sahip olması ise salatalık turşusunun, diyet listelerine de girmesini sağlıyor.
  3. YOĞURT: Genellikler laktik asit bakterileri ve bifido bakteriler gibi yararlı bakterileri içerisinde bulunduran yoğurt, eşsiz bir probiyotik kaynağıdır. Yüksek tansiyona iyi geldiği bilinen yoğurt; kemik gelişimi gibi pek çok alanda olumlu sonuçlar sağlar. Laktoz intoleransı olan insanlar için süt yerine yoğurt tüketiminin tercih etmesi gerektiği beslenme uzmanlarınca belirtilmektedir. Canlı kültürlere sahip ve aktif bir yoğurt tüketmeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Sağlıklı ve Probiyotik Besinler
Sağlıklı ve Probiyotik Besinler
  1. ALMAN LAHANA TURŞUSU (Sauerkraut): Özellikle Avrupa ülkelerinde sıklıkla tüketilen Alman lahana turşusu, sağlık probiyotik besinler içerisinde yer alıyor. Zengin lif içeriğine sahip olan Alman lahana turşusu, aynı zamanda C vitamini, B vitamini ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir besindir. Tüketirken pastörize edilmemiş lahana turşusu olmasına yani canlı bakteriler içermesine dikkat etmeniz gerekiyor. İnce ince kesilmiş formda bulunan Sauerkraut yani Alman lahana turşusu fermente edilmiştir. Antioksan kaynağı olan Sauerkraut, vitamin ve mineral yönünden zengin olması nedeniyle de beslenme listelerinizde yer alması gerekiyor.
  2. TEMPEH: Fermente edilmiş soya fasulyesi ürünü olan tempeh, Endonezya kökenli bir yiyecektir. Normalde fitik asit düzeyi yüksek olan soya fasulyesi, çinko ve demirin vücuttaki emilimini bozan bir bitkidir. Ancak fermantasyon süreci sırasında soya fasulyesinin içerdiği fitik asit seviyesi düşmektedir. Ette olduğu gibi vücudumuz için gerekli miktarda protein içeriğine sahip olan soya fasulyesi, hayvansal besinlerde bulunan B12 vitaminini de içerdiğinden tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  3. MİSO: Mayalı bir soya fasulyesi ürünü olan miso, bir çeşit Japon sosudur. Tuz ve koji ismi verilen bir mantar ile fermente edilen soya fasulyesi, aynı zamanda arpa, pirinç ya da çavdar gibi maddelerle karıştırılarak da yapılabilmektedir. Protein ve lif bakımından zengin olan miso, çoğunlukla tuzludur ve beyaz, sarı, kırmızı ve kahverengi farklı çeşitleri de mevcuttur.
Probiyotik Besinler
Probiyotik Besinler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir