Beyni Geliştiren 8 Alışkanlık

Bedensel sağlığımıza fazlasıyla önem versek de, genellikle beynimizi için özel bir şeyler yapmayı unutuyoruz. Oysa beynimizde tıpkı diğer kaslarımız gibi çalıştırılması gereklidir. Gün içerisinde zihinsel çalışmalar yapmak için kendimize zaman ayırmamız gerekiyor.

Beyninizin aktif olarak çalışmasında etkili olan bazı yöntemleri uygulayarak, gün içerisinde sadece birkaç dakikanızı ayırmanız bile olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Kalp ve beden sağlığına verdiğiniz önemi, zihin egzersizleri yaparak beyninize de vermeniz gerekiyor. Yaptığınız aktiviteler ve alışkanlık haline getireceğiniz bazı durumlar sonrasında zihnin daha aktif olarak çalışmasına yardımcı olacaktır.

Gün içerisinde beynin çalışmasını sağlayacak düzenli alışkanlıklar edinmeniz, zihninizin dinlenmesine yardımcı olacağı gibi hafızanın da güçlenmesini sağlayacaktır. Öğrenmeye her zaman aç olan beyninizi, çeşitli aktiviteler ile tatmin edebilirsiniz. Beyni çalıştıran ve zekanın gelişmesinde etkili olan alışkanları sizler için araştırdık.

Beyni Geliştiren 8 Alışkanlık
Beyni Geliştiren 8 Alışkanlık

Zekayı Geliştiren 8 Alışkanlık;

  1. Konuşmalara Katılın… Gün içerinde çevrenizdeki insanların yaptığı konuşmalara katılmanızı tavsiye ediyoruz. Başka insanlarla fikir alışverişinde bulunmanız, kendi tecrübelerinizi onlar ile paylaşmanız, belirli bir konu hakkında kendi fikirlerinizi savunmanız; siz farkında olmasanız da beyninizin çalışmasında etkili bir yöntemdir ve zekanın gelişmesini sağlar.
  2. Beyin Egzersizleri Yapın… Bulmaca ya da sudoku gibi beyninizi zorlayan, düşünmenize yardımcı olacak beyin egzersizlerinize zaman ayırmalısınız. Zekanın gelişiminde katkısı bulunan bu gibi egzersizler için günlük 20 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Zihnin ve bedenin bir bütün olduğunu, birinin sağlığının diğeri üzerinde de etkili olduğunu unutmamalısınız.
  3. İhtimalleri Düşünün… Gün içerisinde etrafınızda, kişisel yaşamınızda ya da iş hayatınızda gelişen olayları analiz etmeye çalışın. Olaylara farklı açılardan bakmayı deneyin. Kafanızdaki soruların cevabını kendiniz bulmaya çalışın. Yeni görüşler, düşünce ve önerilerin yanı sıra olasılıkları düşünün. Bu durum beyninizin aktif bir şekilde çalışmasında oldukça etkili olacak bir yöntemdir.
  4. Meditasyon Yapın… Kendinize günlük meditasyon için zaman ayırın. Beyninizin dinlenmesinde etkili olan meditasyon çalışmaları yapmalısınız. Zihninizin meditasyona verdiği tepkileri gözlemleyin. Meditasyon sonrasında sadece ruh ve bedeninizin değil, zihninizin de ne kadar dinlenmiş olduğunu fark edeceksiniz. Gün sonunda yapacağınız bir meditasyon, tüm olumsuz düşüncelerinizden arınmanızı sağlayacaktır.
Zekayı Geliştiren 8 Alışkanlık
Zekayı Geliştiren 8 Alışkanlık
  1. Sorgulayın ve Paylaşın… Bildiğiniz şeyler, yaşama devam ettiğiniz sürece gelişmeye açık olmalıdır. Adım adım bilgilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak yöntemler denemelisiniz. Kendi bildiklerinizi sorgulamalı, beyninizin tek yönlü düşünmesine izin vermemelisiniz. Bildiklerinizi çevrenizdeki insanlar ile de paylaşmak, zekanın gelişiminde olumlu yönde etkiler sağlayacaktır.
  2. Seyahat Edin… Seyahat etmek en keyifli seçeneklerden arasında yer alıyor. Yeni rotalar keşfetmek, daha önce yaşamadığınız deneyimler yaşamak, ufkunuzun genişlemesini sağlayacaktır. Hayata bakış açınızı değiştirebilecek bir deneyim olan seyahat etmek, beyninizi de aktif olarak çalıştıracaktır. Deneyimlemekten, yeni yerler keşfetmekten kaçınmamalısınız. Elinize alacağınız bir harita ile yeni maceralara atılabilir, bu sayede zekanızın gelişmesine de destek olabilirsiniz.
  3. Kulak Verin… Dinlemek, görmek kadar etkili bir eylemdir. Beynin çalışmasında etkili olan dinlemek, sadece müzik ile kısıtlı kalmamalıdır. Kafede otururken, şehirde dolaşırken ya da işyerinde çalışırken, sizin dışınızda gelişen seslere kulak verin. Çevrenizdeki insanların konuşmalarını dinlemek bile beyninizi etkili bir şekilde çalıştıracaktır. Dinlediğiniz sesleri beyninizde yorumlayarak resimlemeniz ise ekstra zekanızın çalışmasına etkili olacaktır.
  4. Öğrenmeyi Kesmeyin… Beyninizin devamlı bilgiye aç olduğunu unutmamalısınız. Beyniniz sürekli yeni şeyler öğrenmek isteyecektir. Gelişime açık olan beynin doyması, zekanızın gelişmesi için yeni bir yabancı dil öğrenebilirsiniz. Sosyal medyada dolaşırken bile okuduğunuz bilgilerin doğruluğunu araştırarak, zihninizi aktif bir şekilde araştırabilirsiniz.
Beyni Geliştiren Alışkanlıklar
Beyni Geliştiren Alışkanlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir