Mutluluğun Hormonlar ile İlişkisi

İnsan vücudunda peptik yapıda bulunan hormonlara, mutluluk hormonu adı veriliyor. Bunun sebebi ise vücutta morfin ve opiat benzeri bir etki oluşturmasıdır. Yani bireyin mutlu olması, canlılık kazanması ve zinde kalması bu hormonlar sayesinde gerçekleşiyor.

Ruh halinizi, duygu ve düşüncelerinizi etkileyebilme özelliği bulunan mutluluk hormonları salgılanmayan kişilerde, stres ve depresyon gibi olumsuz durumlar meydana gelebiliyor. Sağlıklı ve zinde bir yaşam için bu hormonların vücut tarafından salgılanmasına gereksinim duyulmaktadır.

Mutluluk hormonu, tek bir hormon gibi algılansa da farklı çeşitlerden oluşuyor. Her birinin farklı bir görevi bulunan ve vücudumuz tarafından salgılanan bu mutluluk hormonlarının, hangi alanlarda etkili olduklarını sizleri için araştırdık.

Mutluluğun Hormonlar ile İlişkisi
Mutluluğun Hormonlar ile İlişkisi

Mutluluk Hormonları Nelerdir?

a) Serotonin… Enerjiniz ve mutluluk düzeyiniz üzerinde doğrudan etkili olan serotonin hormonu, genellikle bir başka mutluluk hormonu olan endorfin ile karıştırılmaktadır. Her iki hormonda ruh halinizi düzenlemeniz üzerinde etkilidir. Serotonin hormonu; rahat uyumanıza, kolay sindirim sağlamanıza, yeni şeyler öğrenmenize, iştah seviyesini dengelemenize ve ruh haliniz üzerinde oldukça etkili bir hormondur.

b) Endorfin… Beynin ödüllendirme mekanizması ile doğrudan etkili olan endorfin hormonu, mutluluğumuzu yakından etkiliyor. Egzersiz sonrasında ya da yeme içme gibi eylemlerden sonra kanda salgılanan endorfin hormonu, doğal ağrı kesici olarak da bilinmektedir. Herhangi hastalık ya da ağrı, sancı gibi durumlar sonrasında da vücut tarafından ortaya çıkarılmaktadır.

c) Dopamin… Hafıza, öğrenme gibi durumların yanı sıra size keyif veren ve duygularınızı etkileyen önemli bir hormondur. İyi hissettirme özelliği olan dopamin hormonu, hızlı bir şekilde ruh halinizin olumlu yönde değişmesini yardımcı olur.

d) Oksitosin… Doğum sonrasında çocuk ve ebeveyn ilişkisinin güçlü bir şekilde kurulmasına yardımcı olur. Aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin hormonu, sarılma ve öpüşme sırasında salgılanır. Bir ilişkide güven ve sevginin artmasını da öpüşme ve sarıl sırasındaki salgılanan bu hormon sağlar.

Mutluluk Hormonları
Mutluluk Hormonları

Mutluluk Hormonları Nasıl Artar?

• Lezzetli ve sevdiğiniz bir şeyler yemek kişiye zevk verdiğinden, dopamin ve endorfin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. Kendi hazırladığınız bir yemeği, sevdiğiniz bir insanla paylaşmak mutluluk hormonunu arttırmaktadır.

• Kahkaha en iyi ilaçtır diyen uzmanlar aslında haklılar. Olumlu düşünü pozitif kalmak, kahkaha atmak ve gülümsemek, dopamin ve endorfin seviyelerini arttırmada oldukça etkilidir. Bu nedenle kendinizi rahat hissettiğiniz ve sıkça gülümsediğiniz ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye çalışmalısınız.

• Sosyalleşmek, mutluluk hormonları üzerinde pozitif etki sağlar. Dışarıda zaman geçirmek ve sosyalleşmek, güneş ışığı varken yürüyüş yapmak mutluluk hormonunun salınmasına yardımcı olur.

• Kaliteli ve yeteri kadar uyku uyumanız, mutluluk hormonlarını da harekete geçirecektir. Karanlık ve sessiz bir ortamda uyumanız daha iyi uyku uyumanızı sağlamaktadır. Kaliteli bir uyku, dopamin salgılamanızda etkilidir.

• Müzik dinlemekte, beyni dinlendirir ve dopamin hormonunun artmasını sağlar. Müzik eşliğinde dans etmek, sevdiğiniz bir şarkıyı söylemek mutluluk hormonlarınız üzerinde pozitif etki gösterir. Ruh halinizin dinlediğiniz müziğin sonrasında doğrudan etkilediğini fark etmiş olacaksınız.

• Duş almak, keyif ve zevk veren bir eylem olduğundan mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olur. Ruh halinizin rahatlatıcı ve güzel kokular sayesinde pozitif yönde etkilenir ve mutluluk hormonları salgılamanızı sağlar.

• Stresli iş ve ortamlardan uzak durmanız, vücudunuzda salgılanan mutluluk hormonlarının artmasına neden olacaktır. Stres yönetimi sağladığınızda, kendinizi çok daha mutlu ve huzurlu hissedeceksiniz.

• Egzersiz yapmak, koşmak, bisiklete binmek gibi eylemlerde vücudunuzdaki mutluluk hormonları salgılamasına yardımcı olur. Bu gibi eylemler sonrasında kendinizi daha mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Mutluluk Hormonları Nasıl Artar?
Mutluluk Hormonları Nasıl Artar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir