Sık sık yaşanan karın şişkinlikleri, bağırsakların küçük bir bölümünde sıkıştığı zaman meydana gelir. Pek çok kişide görülen karın şişliğinin nedeni bireysel olarak değişiklik gösterse de, yiyecek içeceklerden kaynaklı olabiliyor.
Diyabet hastalarında olduğu gibi bazı sağlık sorunları nedeni ile mide yavaş boşalmaktadır. Sindirimin hızlı bir şekilde olmaması da, yemek yedikten sonra kişinin şişkinlik ve ağrı hissetmesine neden olmaktadır. Ayrıca karın bölgesine aldığınız kilolarda, kendinizi şişkin hissetmenize sebep olmaktadır.
Midedeki hava, bağırsağın mikroflara mikoorganizma çalışmalarının sonucunda oluşmaktadır. Sindirme işleminin zorluğu ile orantılı olarak gaz birikmektedir. Karın şişkinliğinden kurtulmanız için düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor.
Karındaki Şişkinlik Nasıl Önlenir?
- Yavaş Yemek Yiyin… Karında oluşan şişkinliğin en önemli nedenlerinden olan sindirim sorununu engellemek için öğünlerinizi daha yavaş tüketmeniz gerekiyor. Hemen yutmayıp, çiğnediğiniz her lokmanın çok daha kolay sindirilebileceğini bilerek, daha yavaş yemek yemeyi denemelisiniz.
- Asitli İçeceklerden Kaçının… Asitli içerisinde yer alan gaz, mide şişkinliğini tetiklemektedir. Bardakta bulunan gaz, midenizde şişkinliğe neden olacaktır. Gaz bağırsaklarınıza doğru indikçe daha fazla sorun yaşamanıza sebep olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar asitsiz içecekleri tercih etmelisiniz.
- Bol Lifli Besinler Tüketin… Besinlerin içerisinde bulunan lif oranı, o besinin daha kolay sindirilebilen bir besin olduğunu gösterir. Özellikle kabızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız, bağırsak hareketlerinde tetikleyici olan lif içeren besinleri tüketmelisiniz. Ayrıca lif içeren besinlerin daha uzun süre tok tuttuğunu da hatırlatmak isteriz.
- Bitkisel Süt İçin… En yaygın gıda intoleranslarından biri de laktozdur. Laktoz adı verilen süt şekerini sindirmek vücudunuz için sorun oluyorsa, bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz. Yoğurt ve dondurma gibi pek çok gıdanın içerisinde eklenen sütü, daha dikkatli tüketmeniz gerekiyor. İçerisinde bulunan laktoz nedeni ile süt içtikten sonra karın şişkinliği yaşamanız mümkün.
- Sakızdan Uzak Durun… Midenizde gaz ve karın şişkinliği gibi sağlık sorunları yaşıyorsanız, olabildiğince sakızdan uzak durmalısınız. Sakız çiğneme sırasında ister istemez yuttuğunuz her tükürüğün yanında havada yutmuş oluyorsunuz. Fazladan yuttuğunuz havalar ise karnınızda şişkinliğe neden olmaktadır. Ayrıca bazı sakızlarda kullanılan yapay tatlandırıcılarda sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Sakızı, nefesinizi tazelemesi için çiğniyorsanız alternatif olarak gargara yapabilir ya da nefes spreyi edinebilirsiniz.
- Karbonhidrat Tüketmemeye Çalışın… Bazı karbonhidratlara karşı olan hassasiyetiniz nedeni ile karında şişkinlik yaşıyor olabilirsiniz. Soğan, brüksel lahanası, sarımsak, brokoli gibi besinleri tükettikten sonra vücudunuzun tepkilerini gözlemlemelisiniz. Bu besinlerden sonra şişkinlik hissediyorsanız, karbonhidratlara karşı hassasiyetiniz olabilir. Bir süre bu yiyecekleri tüketmeyerek, sorunun beslenmenizden kaynaklanıp kaynaklamadığını anlayabilirsiniz.
- Regl Dönemini Gözlemleyin… Özellikle regl döneminde dalgalanarak iniş çıkışlar gösteren hormonlar, karında şişkinliğe neden olabilmektedir. Baş ağrısı, yorgunluk ve diğer ağrılarda karın şişkinliğinize eşlik ediyorsa, doktorunuz ile görüşerek yardımcı yöntemler hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Limonlu Su İçin… Midenizde oluşacak gastritin salınımını engelleyebilmek için yemeklerden yaklaşık 20 dakika kadar önce limonlu su içmelisiniz. Mide ekşimesi gibi sorunlara da iyi gelecek olan bu yöntem, bağırsaklarda oluşacak gazı da engelleyecektir. C vitamini bakımından da zengin olduğu bilinen limonu düzenli tüketmeniz halinde, birçok hastalıktan da kendinizi koruyabileceksiniz.
- Zencefil Çayı Tüketin… Sık sık karında şişkinlik yaşıyorsanız, zencefil çayını düzenli olarak tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Bağırsak faaliyetlerinin yanı sıra sindirime de yardımcı olduğu bilinen zencefil, gaz oluşumunu engelleyecektir. Kanı sulandıran ve kan dolaşımını da arttıran zencefil çayını, günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde tüketmeyi, bir alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor.