Dopamin hormonu, beyin yapısı için ciddi bir kuvvet oluşturmaktadır. Vücudumuzda doğal olarak bulunan ve beyine vücuttan yollanan sinyallerin iletilmesine yardımcı olan dopamin, kimyasal bir maddedir. Dopamin hormonu, bireylerin duygusal reaksiyonları ve hareketlerine doğrudan etki etmektedir.
Vücut hareketlerini düzenlemede etkili olan dopamin hormonu; motivasyon, hafıza, konsantrasyon ve ödül gibi duyguların algılanmasında oldukça etkilidir. Bireylerde eksilen motivasyon ve coşku duygusu da dopamin hormonu ile ilgili bir durumdur.
Vücutta dopamin hormonunun az olması; kas spazmları, kabızlık, yeme ve yutma güçlüğü yaşanması, denge ve yürümede zorlanma, kasların sertleşmesi gibi semptomların görünmesine neden olmaktadır. Bu nedenle farklı yollar ile dopamin hormonunun arttırılması gerektirilmektedir.
Vücuttaki Dopamini Arttırma Yöntemleri;
- Müzik Dinlemek… Beyinin dopamin salgılamasını arttıran bir yöntem olan müzik dinlemek, vücuttaki dopamin düzeyinin yükselmesini sağlayacak en eğlenceli seçenektir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar gösteriyor ki; müzik dinlemek, beynin dopamin salgısını %9 oranında arttırmaktadır.
- Düzenli Uyumak… Uyku düzeni dopamin salınımında büyük bir yer tutar. Günün ilk saatlerinde yüksek olan dopamin seviyesi, gece saatlerine doğru giderek azalmaktadır. Bu nedenle uykusuz geçireceğiniz bir günün ertesinde, dopamin seviyesi bir hayli düşecektir. Çünkü uykusuz gece vücudun doğal ritmini bozmuş olacaktır. Düzenli ve kaliteli bir uyku düzeni ise vücudun dopamin düzeyini dengede tutmayı sağlayacaktır.
- Spor Yapmak… Sağlığımız için önemli bir yeri olan spor, düzenli olarak uygulandığında sağlığımız açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Ruh halinize de iyi gelen spor, vücuttaki dopamin seviyesini arttırmaktadır. Günlük yapacağınız minimum 20 dakikalık bir egzersiz bile dopamin düzeyini maksimum seviyeye çıkartmak için etkili olacaktır.
- Probiyotik Tüketmek… Yapılan araştırmalar hem hayvanlar, hem de insanlarda depresyon belirtilerini en aza indiren probiyotikleri ihmal etmemek gerekiyor. Probiyotikler ve bağırsak, bağırsak ve beyin arasındaki ilişki düşünüldüğünde probiyotik tüketmenin önemini de anlayabilirsiniz.
- Doymuş Yağdan Kaçınmalı… Çok fazla tüketilen doymuş yağlar, beyindeki dopamin sinyalini olumsuz yönde etkilemektedir ve vücuttaki iltihabı arttırmaktadır. Hayvansal yağ, tereyağı, tam yağlı süt, hurma yağı ve hindistan cevizi yağı da doymuş yağ içermektedir. Bu gibi gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeye çalışmalıyız.
- Yüksek Protein Alın… Beyinde meydana gelen dopamin hormonu salgılanmasında etkili olan proteinin, aynı zamanda derin düşünmeyi ve hafızayı geliştirdiği kanıtlanmıştır. Hindi, yumurta, sığır eti, süt, soya ve baklagiller gibi protein yönünden zengin besinleri tüketmeye ağırlık vermek, vücuttaki dopamin seviyesini yükseltmektedir.
Dopamin Düzeyini Yükselten Besinler;
- Elma: Kuersetin ve antioksidan içeriği ile elma, hücreleri hasardan korumada ve dopamin seviyesini arttırmada oldukça etkilidir. Mümkünse elmanın kabuğu ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Bitter Çikolata: Dopamin üretiminde oldukça etkili bir amino asit olduğu bilinen fenilalanin maddesi içeren bitter çikolatayı, başka bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa günde 10-15 gram civarında tüketmelisiniz. Ancak sağlığınıza yararlı olabilmesi için içerisinde %85 ve üzeri kakao bulunan çeşitleri yemeye özen göstermelisiniz.
- Yumurta: İçerisinde bulundurduğu 9 amino asit ile oldukça etkili bir dopamin tetikleyici olan yumurta, vücut sağlığı bakımından önemli bir yere sahip. Özellikle içerisinde bulundurduğu D vitamini oranı ile dikkat çeken yumurta, mutlaka beslenmemizde bulunması gereken bir besindir.
- Somon Balığı: Omega 3 yağ asitleri, ruh hali değişimlerine ve depresyona karşı olumlu etkileri olan bir besindir. Kolesterol ve doymuş yağ asitlerinin içerisinde oldukça düşük oranda bulunan somon balığı da sağlıklı besinler arasında yer alır.
- Çilek: Güçlü bir C vitamini kaynağı olan çilek, beyinde yer alan serbest radikaller ile savaşmaktadır. Beyin sağlığına yararlı olan çilek, dopamin salgılanmasında da etkili olduğundan tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.