PİLATESİN SAYMAKLA BİTMEYEN FAYDALARI…

Tüm vücut kaslarını çalıştırarak, bedene esneklik kazandıran pilates, son yılların en popüler egzersiz çalışmalarından biri haline gelmiştir. Hem fiziksel, hem de mental açıdan pek çok faydası bulunan pilates, düzenli yapılması halinde oldukça etkili bir spordur.

Özel fitness salonlarında ya da evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz pilates, kilo vermeye destek olmasının yanı sıra sağlığını korumak isteyenlerinde tercih edebileceği bir egzersiz çalışmasıdır. Daha güçlü kaslar ve esnek bir vücut yapısı için uygulanan bu çalışma, merkez bölgesinde yer alan kore kasları için de oldukça etkili bir çalışmadır.

Vücudu sıkılaştırarak, toparlayan pilatesin, saymakla bitemeyecek kadar fazla yararı bulunuyor. Yoğun tempolu hareketler içermeyen pilates, yoga gibi kontrollü duruşlarla uygulanmaktadır. Düşük tempolu egzersizler grubunda yer alan pilates, düzenli uygulama ile daha etkili hale geliyor. Kolaylıkla temin edeceğiniz birkaç pilates ekipmanı ile evinizde de rahatlıkla çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

Pilatesin Şaşırtıcı Faydaları Nelerdir?

1. Core Kaslarını Kuvvetlendirir… Pilates yan karın kaslarının da dahil edildiği pek çok hareket ile uygulanıyor. Her çalışmanızda karın kaslarının ciddi oranlarda sıkılaşmasına yardımcı oluyor. Egzersiz çalışmalarının doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için omurganın sabit kalması ve karın kaslarının sıkılı olarak çalıştırılması gerekiyor. Derin kaslar olarak bilinen çapraz abdominallerin yanı sıra rectus abdominal kaslar olarak bilinen ve six pack’i oluşturan kaslarında yüzeysel olarak çalıştırılmasını sağlıyor.

2. Kemik Yoğunluğunu Arttırır… Genel olarak kemik yoğunluğu denildiğinde ilk akla gelen ağırlık çalışmaları olsa da, şaşırtıcı bir şekilde pilates de bu konuda oldukça başarılıdır. Dinamik doku olarak bilinen kaslar ve kemikler de, pilates egzersizlerine cevap verebilmektedir. Yan bacak ve kürek kemiklerini çalıştırmak için direnç bantları ile uygulanan baskılar, kemikler üzerinde olumlu etkilere sahiptirler.

3. Kilo Vermeyi Sağlar… Ortalama haftada bir kilo vermek istiyorsanız, günlük kalori alımınızdan 500 kalori azaltılması gerekiyor. Kalori yakımı bireyin kilosuna bağlı olarak dakikada 4-8 arasında seyretmektedir. Kilo vermek isteyen bireylere uzmanların tavsiyesi ise haftada en az dört gün, 45-60 dakika arasında çalışma yapmaktır. Pilates ise bu durumda uygulanabilecek en etkili egzersiz seçenekleri arasında bulunmaktadır.

4. Sırt Ağrılarını Geçirir… Sırt ve bel ağrıları yaşıyorsanız, 4 haftalık bir pilates programına ihtiyacınız olduğunu söyleyelim. 12 ay boyunca düzenli olarak devam edeceğiniz bu program sayesinde sırt ve bel ağrıları ile vedalaşabilirsiniz. Omurganın kuvvetlendirilmesi için de tavsiye edilen pilates, duruş ve sırt ağrılarına neden olan postur bozukluklarını gidermeye yardımcı olmaktadır.

5. Vücut Esnekliğini Arttırır… Pilates hareketlerinin birçoğu, tek bir düzlem üzerinde ileri geri hareketler ile uygulanmaktadır. Böylece omurgayı esneklikten uzatmaya, içten dışa ve yan tarafa doğru hareket ettirmeye yardımcı oluyor. Belirli bir düzlem üzerinde çalışan bireylerde, yaralanma riski azalıyor ve vücut esnekliğini de arttırabiliyor. Çalışmalarınızda hareket kolaylığı ve esneklik için tanınmış spor markalarının, özel teknolojiler ile ürettikleri kadın tayt modellerini tercih edebilirsiniz.

6. Duruşu Düzgünleştirir… Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, başından bir türlü kalkamadığımız bilgisayarlar, sürekli masa başa işinde çalışan bireylerde zamanla omurgadan kaynaklı olarak, duruş bozukluğu meydana geliyor. Her egzersizinizde belirli kas grubuna yönelik çalışmalar yapılması, onların kuvvetlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

7. Kardiyovasküler Kondisyona Yararlıdır… Pilates egzersizleri sırasında uygulanan ileri düzey hareketlerden bazıları kalp ritmini arttırabilir, düşük tempolu hareketlerden bazıları ise kalp ritmini yavaşlatmaktadır. Kalp atışları 120-130’a yükselebilmektedir. Bunun nedeni ise egzersiz hareketleri arasında hızlı bir şekilde geçiş yapılmasından kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde egzersizler arasında dinlenme sürelerinin yeteri kadar uygulanmamasından oluşabiliyor.

8. Eklem Ağrılarını Yok Eder… Eklemlerde oluşan ağrıların en sık rastlanan sebebi hareketsizliktir. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak ve hareket yetersizliği nedeni ile meydana gelen eklem ağrılarını, pilates çalışmaları ile azaltmak mümkün olabiliyor. Düzenli pilates çalışmaları, eklemlerin kuvvetlenmesinde oldukça etkilidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir