21 / 90 Kuralını Keşfedin…

Alışkanlıklarımız, yaşam kalitemizi doğrudan etkilemektedir. Psikolojide bulunan 21 / 90 kuralını hayatımızda uygulamamız, zor görünen pek çok şeyi kolaylaştırmak mümkün… Yeni bir alışkanlık edinmek ya da mevcut bir alışkanlığınızdan vazgeçmek göründüğü kadar kolay olmayabiliyor.

Böyle durumlarda 21 gün; alışkanlıkların değişmesi ya da yeni bir alışkanlık edinilmesi için beynimizin ihtiyaç duyduğu süredir. Sonrasında ise yeni edinilmiş alışkanlığın devamlılığının sağlanması için 90 gün daha koruma programı uygulamalısınız.

Beynimizin bu yeni alışkanlık değişimlerine adapte olabilmesi için zamana ihtiyaç duyar. Psikolojide kabul gören 21 / 90 kuralı sayesinde kolayca istemediğiniz alışkanlıklarınızdan vazgeçebilir ya da yeni alışkanlıklar edinebileceksiniz.

21 / 90 Kuralını Keşfedin
21 / 90 Kuralını Keşfedin

21 Gün Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

Sabah erken uyanmak, düzenli spor yapmak, beslenme alışkanlıklarında bazı değişikliklere gidilmesi gibi durumlarda öncelikle zorluk yaşarız. Ancak bu alışkanlığı yeni istediğiniz formda, tüm zorluklara rağmen devam edebilmeniz halinde alışkanlık kazanılmaktadır. Örneğin araba kullanırken yön değiştireceğiniz zamanlarda, sinyal vermeniz gerektiğini düşünürsünüz. Bunu yapan zihindir. Zihin bu durumu çoktan ezberleyip, alışkanlık haline getirdiği için rutin bir süreç olarak algılanmaktadır.

Beynimizin bir şeyi alışkanlık haline getirebilmesi için onu ezberlemesi gerekiyor. Her akşam sokak hayvanlarına mama koymak, her gün düzenli yürüyüş yapmak, gece hep aynı saatte uyumak gibi pek çok alışkanlık ancak 21 gün süre ile ara vermeksizin uygulanması halinde gerçekleştirilecektir. Bu 21 gün sonrasında zihin, bunu rutin bir davranış olarak algılamaya başlayacaktır.

90 Gün Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

21 gün istikrarla devam ettirdiğiniz bu davranış için artık 90 günlük koruma programına başlayabilirsiniz. Yaşam tarzınızı değiştirmeniz ya da edinilen yeni alışkanlığınızın bir düzene girmesi için beyin 90 gün zamana ihtiyaç duymaktadır.

21 günlük sürede edindiğiniz bu alışkanlığın kalıcı ve devamlı olmasını sağlamak için 90 günlük bir süreç başlatılır. Bu yeni alışkanlığı ilk 21 günün akabindeki 90 gün daha istikrarlı ve düzenli bir şekilde uygulamaya devam etmeniz durumunda onun bir yaşam tarzı haline geldiğini fark edebileceksiniz.

Günümüzde bazı uygulamalar ile desteklenen bu teori için “Zinciri kırma” sloganı isimli bir yöntem ile pratiğe dökülmektedir. Tüm seneye yayabileceğiniz bir çalışma olan Zinciri kırma yöntemi, süreci hızlandırmakta ve devamlılığını garantilemektedir.

21 / 90 KURALI
21 / 90 KURALI

Vücuda Ve Beyine İyi Gelen Alışkanlıklar;

• Sağlıklı Beslenme… Düzenli ve dengeli bir beslenme programı ile hem zihin, hem de beden sağlığınızı korumanız mümkündür. Hayatınızdan şeker gibi sağlıksız olan yiyecekleri çıkartmalı, daha kaliteli ve düzenli beslenme alışkanlıkları edinmeye çalışmalıyız.

• Pozitif Düşünmek… Strese maruz kaldığınız her an beyin, kalp ve bağışıklık sisteminize dolaylı yollardan zarar vermektedir. Aynı şekilde stres yaşamanız ruh halinizi de olumsuz yönde etkilemektedir. Hayata ne kadar pozitif bakar ve ne kadar olumlu düşünürseniz, kendinize o kadar büyük iyilik yapmış olacaksınız.

• Evcil Hayvan Besleyin… Uzman kişilerce ısrarla tavsiye edilen evcil hayvan bakımı; hem fiziksel olarak, hem de ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İlk zamanlar zor gibi görünen hayvan bakımına 21 günde alışacaksınız. Üstelik sizinle sevgisini paylaşan ailenin minik üyesini zamanla asla yanınızdan ayırmak istemeyeceksiniz.

• Kendinize Değer Verin… Kitap okuyun, bulmaca çözün, sosyal çevrelere ve toplantılara katılın, sigara kullanıyorsanız bir an önce bırakın, beslenmenizde yağlı ve sağlıksız yiyecekler yerine kuru yemiş, balık, sebze gibi faydalı seçeneklere yönelin, düzenli spor yapma alışkanlığı edinin. Tüm bunlar gibi kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacağı gibi, 21 / 90 kuralı ile kolayca edinebileceğiniz alışkanlıklar arasında bulunmaktadır.

Vücuda Ve Beyine İyi Gelen Alışkanlıklar
Vücuda Ve Beyine İyi Gelen Alışkanlıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir