ZORLU ANTRENMAN SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Antrenman Sonrası Yapılması Gerekenler

Antrenman öncesi yapılması gerekenler hakkında hemen hemen herkes bilgi sahibi olsa da, antrenman sonrasında yapılması gerekenler pek bilinmiyor. Egzersizin verdiği tatlı yorgunluk ile bir an önce antrenmanı sonlandırıp, duş alarak eve gitmeye çalışıyoruz.

Oysa ki; Antrenman öncesinde yapmamız gerekenler kadar, antrenman sonrası da oldukça önemli. Antrenman sonrası beslenmeden, soğutma hareketlerine kadar yapılması gereken pek çok önemli detay mevcut. Kas ağrılarınızı azaltmak, metabolik dengenin sağlanması, vücudun kaybettiği değerlerin geri kazanılması gibi önem teşkil eden antrenman sonrası yapılması gerekenlerin neler olduğunu öğrenmeliyiz.

Antrenman Sonrası Yapılması Gerekenler

Antrenman Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar;

1. Vücudunuzu Soğutmayı Atlamayın… Antrenman sonunda son seti tamamlayarak, çalışmanızı hemen bitirmemelisiniz. Belirli bir ısı ve tempoya yükselttiğiniz kan basıncı ve kalp ritmini, yavaş yavaş düşürerek çalışmanızı sonlandırmanız sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır.

Kanın, damarda birikmesini engelleyen soğuma egzersizlerini, yoğun olarak çalıştığınız bölge üzerinde çalışarak sonlandırmalısınız. Tüm vücudu çalıştıran bir antrenman yaptıysanız, kısa süreli yapacağınız, hafif tempolu bir yürüyüş ile sonlandırabilirsiniz.

2. Su Tüketimini İhmal Etmeyin… Antrenman sırasında vücudumuz, sıvı kaybeder. Vücudunuzda bulunan sıvı miktarı azaldıkça; bedensel olarak hissettiğimiz yorgunluğun yanı sıra kalbimizde ekstra efor sarf etmeye başlayacaktır. Özellikle kardiyo antrenmanlarında bu durumu, fark etmeniz uzun sürmeyecektir.

Antrenman esnasında kaybedilen sıvının geri kazanılması gereklidir ki vücudumuz; sıcaklık ayarını sağlıklı bir şekilde yapabilmeli, kendini kolayca yenileyebilmelidir. Yeterli miktarda su tüketimi; metabolizma ve sindirim sisteminin de düzenli olarak çalışmasını sağladığından yüksek önem taşımaktadır.

3. Protein Alımını Önemseyin… Antrenman sonrasında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini biliyoruz. Özellikle bu süreçte, protein yönünden zengin gıdalar tüketmeniz, kas dokularının onarımına katkı sağlayacaktır. Vücut performansınızın daha iyi seviyelere gelmesine yardımcı olan Protein, aynı zamanda kas yıkımını önleyecek ve antrenman sonrası eklem ağrılarınızı en aza indirecektir.  

Antrenman sonrasındaki ilk 90 dakika büyük önem taşır ancak 24-36 saat içerisinde de protein alımınıza dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı beslenmede de önemli bir yeri bulunan Protein’ i; doğal kaynaklardan almanız en sağlıklısı olacaksa da, gerekli olması halinde gıda takviyesi olan protein tozu olarak da tüketebilirsiniz.

Antrenman Sonrası Protein Tüketmeli

4. Değişimi Gözlemlemeyi Unutmayın… Motivasyonunuzu yüksek tutmanın ve hedeflerinize odaklanmanın en kolay yolu, vücudunuzdaki değişimin farkına varmaktır. Antrenmanlarınız sonrasında, her geçen gün bedeninizdeki değişimi izlemelisiniz.

Sadece bedensel farklılıklarınızı değil, aynı zamanda yaptığınız antrenmanların sonrasında uyku düzeninizi, kalp atış ritimlerinizi, kilonuzu, kas ve yağ oranlarındaki değişimlerinizi de kaydederek ilerlemeniz, antrenmanınız için önemli birer veri olduğundan gözlemlemeniz fayda sağlayacaktır.

5. Duş Almayı Es Geçmeyin… Antrenman sonrasında duş almak önemlidir. Hijyen açısından oldukça büyük önem taşımasının beraberinde duş almak, antrenman sonrasında kaslarınızın gevşeyip toparlanması için atlanmaması gerekir.

Kan dolaşımını hızlandıracağını için soğuk su ile duş almanızı tavsiye eden uzmanlar, antrenman sonrası yapılması gerekenler içerisinde mutlaka duş almanın da dahil edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Antrenman Sonrası Duş Alınmalı

Zorlu Antrenman Sonrası Mental ve Fiziksel Rahatlama;

Düzenli yapılan antrenman çalışmaları; Hem fiziksel, hem de mental olarak kendinizi rahatlamış hissetmenize neden olacaktır. Konsantrasyonu arttıran düzenli antrenman çalışmaları aynı zamanda, stres ve depresyon belirtilerini azaltacaktır. Uyku düzeninizi yeniden yapılandırmanızı sağlamanın beraberinde, hayatınızda birçok açıdan olumlu değişimlere neden olacaktır.

Güçlü kaslara sahip, formda bir görünümün yanı sıra sağlıklı yaşamanızı sağlayacak düzenli antrenman çalışmalarının; özgüveninizi arttığını da fark edeceksiniz. İdeal kilonuzda, sağlıklı bir yaşam istiyorsanız; düzenli spor yapmalı ve beslenmenize özen göstermelisiniz. Antrenman öncesi ve sonrasında ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz ise çalışmalarınızdan maksimum fayda almanızı sağlayacağından oldukça önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Antrenman Sonrası Rahatlama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir