Yüksek Oranda Su İçeren Besinler

Sağlıklı bir beden için vücudun ihtiyaçları doğrultusunda beslenmek gerekiyor. Günlük alınması gereken vitamin ve minerallerin yanı sıra suyun da sağlığımız için oldukça önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Suyun belirli oranlarda günlük olarak tüketilmesi gerekiyor. Ancak gün içerisinde fazla su içemiyorsanız ya da içtiğiniz suya destek sağlaması için içerisinde bol miktarda su bulunduran besinleri tüketebilirsiniz.

Su içeriği yüksek olan besinlerin, kalorisi düşük ve sağlıklı içeriğe sahip oldukları için diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunduklarını da hatırlatmak isteriz. Günlük su ihtiyacımızın %80’i içeceklerden elde edilirken, %20’si de sağlıklı doğal besinler yoluyla karşılanmaktadır.

Yüksek Oranda Su İçeren Besinler
Yüksek Oranda Su İçeren Besinler

Su İçeren Sağlıklı Sebzeler;

  1. Salatalık: Türk mutfağında sıklıkla kullanılan salatalığın içerisinde %95 su vardır. C, K ve B vitamini içeriği ile sağlığımıza pek çok katkısı bulunan salatalık, vücudun su oranını dengelemede oldukça etkili bir yiyecektir. Ödem ve şişkinliği engelleyen salatalık, diyet listelerinin vazgeçilmez isimlerinden biridir. Ayrıca salatalık bakır, potasyum ve manganez içerdiğinden oldukça sağlıklı bir yiyecektir.
  2. Kabak: %95 oranında su içeriğine sahip olan kabak kan şekerinin fazla yüklenmesine engel olmaktadır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan kabak, lifli yapısı ve düşük kalorisi ile kilo vermek isteyenlerin sıkça tercih ettiği besinler arasında yer alıyor. Sodyum oranı düşük, potasyum oranı yüksek olan kabak, vücudun su ihtiyacını karşılamaya da yardımcı olur.
  3. Kereviz: Yüksek lif oranı ile uzun süre tok tutmasının yanı sıra sindirim sisteminin çalışmasında etkili olan kerevizin, %95’i sudan oluşmaktadır. Mide asidini dengeleyen, idrar ve ödem attıran, kolesterolü düşüren, damar sağlığını koruyan kereviz, mesane problemlerinden kaynaklı oluşan iltihabı da azalmada etkilidir.
  4. Domates: İçerdiği K vitamini ile kemik sağlığına olumlu etkileri bulunan domates, potasyum içeriği sayesinde de kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kas kasılmalarına iyi gelen domates, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve cilt sağlığının korunmasında etkili bir besindir.
  5. Dolma Biberi: Antioksidan içeriği ile bilinen dolma biberinin %92’si sudan oluşmaktadır. İçerdiği vitaminler ve çeşitli karotenoidler sayesinde oldukça sağlıklı bir yapıya sahip olan dolma biberi, kronik hastalıkların azalmasında etkili bir besindir. Ayrıca dolma biberi, göz sağlığının iyileştirilmesini sağlar.
Su İçeren Sağlıklı Besinler
Su İçeren Sağlıklı Besinler

Su İçeren Sağlıklı Meyveler;

  1. Karpuz: %92 oranında su barındıran karpuz, yüksek lif oranı ile tok kalmaya yardımcı olduğundan diyet listelerinde sıkça yer alır. Ancak doğal şeker içeren yapısıyla kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Sık idrara çıkmayı sağlayan karpuz, kabızlığı önler ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
  2. Kavun: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan kavunun içerisinde %92 oranında su bulunmaktadır. Kavun; damar tıkanıklığını önler, böbrek taşları ve kumların düşmesinde etkilidir. Cildi nemlendirici özelliği bulunan kavun, romatizma ağrılarının da geçmesini sağlar. Ayrıca yatıştırıcı etkisi bulunan kavun, sinir sisteminin de rahatlamasına destek olur.
  3. Şeftali: İçerisinde %92 oranında su bulunduran şeftali, bağırsakların düzgün bir şekilde çalışmasında etkilidir. Kalp sağlığını iyileştiren şeftali, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yer almaktadır. İçerisindeki demir sayesinde vücudun demir seviyelerini iyileştiren şeftali, bağışıklık sisteminin de güçlendirdiğinden hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
  4. Ananas: Yüksek oranda manganez içeren ananas, lifli yapısıyla uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ananasın içerisinde %87 oranında su bulunmaktadır. Kemik sağlığından, kansere kadar pek çok yararı bulunan ananasın, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.
  5. Çilek: Günlük su alımınıza fazlaca katkısı bulunan çileğin içerisinde %91 oranında su bulunmaktadır. Folat, C vitamini, manganez içeriği bulunan çilek, yüksek oranda antioksidan içerdiğinden düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmelidir.
Su İçeren Besinler
Su İçeren Besinler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir