Bazal metabolik hızının ve fiziksel hareketliliğin azalması, yaşlılardaki en belirgin obezite sebebidir. Dünya geneline bakıldığında, yaşlı obezite hastalarının sayısı giderek artmakta olduğu görünüyor. Giderek artan bu sorunun önüne geçmek için sağlık uzmanları egzersiz yapmayı önermektedir.
Haftada yaklaşık olarak 150 dakikayı, orta yoğunluklu egzersiz programları ile geçirmek gerekiyor. Yüksek yoğunluklu çalışma yapmak isteyenler için bu süre haftalık olarak 75 dakikaya kadar inebiliyor. Uygulanacak olan egzersiz programının zorluk derecesine göre süre belirlenmesi ideal bir yöntemdir.
İlerleyen yaş gruplarındaki enerji tüketimi, gençlere kıyasla %20 oranında azalıyor. Yaşı ilerleyen bireylerde meydana gelen obezite ve artan yağlanma; morbidite, mortalite ve düşük yaşam ile beslenme kalitesi nedeniyle oluşuyor. Bu nedenle hareketliliği sağlayarak, vücudu kontrol altında tutmak gerekiyor.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen; bisiklet, yürüyüş, futbol, basketbol, voleybol ve tenis gibi fiziksel aktivitelerden kendinize uygun olanı yapabilirsiniz. Profesyonel bir sporcu olmanıza gerek olmadığından, düzenli aktivite olarak görmeli ve eğlenerek, sağlıklı kalabileceğiniz bu alternatifleri değerlendirmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken örneğin tenis yapmak istiyorsanız, bu alana özel teknolojilerle tasarlanmış tenis ayakkabılarını tercih ederek, olası sakatlanmaların önüne geçmek olmalıdır.
Yaşlı Obezite Hastalarda Yaşam Kalitesi;
Hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve kardiyovasküler hastalıklar gibi obezite kaynaklı sağlık sorunları, hasta ilerleyen yaşlarda olduğunda daha kolay oluşabiliyor. Bu doğrultuda bakıldığında; yaş grubunun genel sağlık durumu ile kıyaslanması halinde, obezite hastaları sağlıklı yaşıtlarına göre yaşam kaliteleri de azaldığı saptanmıştır.
Yapılan araştırmalar obezite hastası olan erkeklere kıyasla, obez hastası olan kadınların da yaşam kalitesinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca normal kilolu kadınlara oranla, obezite rahatsızlığı bulunan kadınların yaşam kalitesinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
İlerleyen yaşlarda fiziksek hareketlilik, yaşam kalitesini belirleyen en temel unsurlardandır. 75 yaş ve üzerinde bulunan bireylerin yalnızca %10’u istenilen hareketli yaşama sahiptirler. Sedanter yaşam tarzı özellikle yaşlı bireylerde görülen bir yaşam tarzı olarak karşımıza çıkıyor. Sedanter yaşam tarzı; fiziksel hareketliliğin düzenli olmadığı ya da hiç olmadığı bir yaşam biçimidir.
Yaşlılıkta Egzersiz Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Fiziksel formun ve sağlık durumunun korunması için belirli bir program kapsamında uygulanan, bedensel aktiviteler egzersiz olarak adlandırılmaktadır. Yaşamın her sürecinde ihtiyaç duyulan egzersiz ve hareketli yaşamın ihmal edilmesi durumunda, sağlık sorunları ve fizikte estetik bozulmalar meydana gelebiliyor.
İlerleyen yaşlarda yapılacak egzersizler, bazı niteliklere sahip olmalıdır;
- Uygulanması oldukça basit ve keyif verecek egzersizler tercih edilmelidir,
- Yapılacak egzersiz programının düzenli ve sürekli olmalıdır,
- Egzersizin sıklığı, şiddeti ve süresi yaş grubunuza uygun olmalıdır,
- Bireysel talebiniz olması halinde egzersiz yoğunluğu azaltılmalıdır,
- Egzersiz programının amacına uygun hazırlanması gerekmektedir,
- Egzersiz yapan bireyin yaşam biçiminin yeniden düzenlenmelidir,
- Çalışmalarda olası sakatlanmaları engellemek için mutlaka ısınma, germe ve soğutma olması gerekiyor,
- Egzersiz çalışmaları güvenli bir ortamda yapılmalıdır,
- Denge, dayanıklılık, esneklik baz alınarak program zorlaştırılabilir,
- Egzersiz programını oluştururken bireyin talepleri, yaşam koşulları ve ruhsal durumları da dikkate alınmalıdır.
Yaşlılarda Obezitenin Yararlı Etkileri Nelerdir?
İlerleyen yaşlarda kilo almanın potansiyel yararı, osteoporoz sebebi ile oluşabilecek kırıklardan korunmaya yardımcı olmasıdır. Vücut ağırlığı daha fazla olduğunda, kemik mineral yoğunluğu da artacaktır. Bu durum fazla vücut ağırlığının beraberinde, hormonal değişikliklerin taşınmasının kemik uyarıcı etkileri ile açıklanmaktadır.
Beden ağırlığı yüksek olan bireylerin, ağırlık taşıması gerekmeyen kemik yapılarının dahi, yüksek kemik yoğunluğuna sahip oldukları belirlenmiştir. Ani oluşabilecek bir düşme sırasında, obez hastalarda fazlaca bulunan vücut yağının sağladığı ekstra yastıklama ve özellikle kalçada oluşabilecek kırıklara karşı koruma görevi de görmektedir.