VÜCUTTAN TOKSİN ATTIRAN BESİN ALTERNATİFLERİ

Günlük yaşamın temposunda kendimize zaman ayıramadığımız gibi, beslenmemize de gereken zamanı ayıramıyoruz. Hızlı ve kolay yoldan yapılan kahvaltılar, fast food olarak geçiştirilen akşam yemekleri derken, vücut yapımızı bozuyor ve toksinlerin birikmesine neden oluyor.

Hissettiğiniz halsizlik, yorgunluk, stres ve uykusuzluğun yanı sıra vücutta toksinlerin birikmesi fiziksel hareketliliği de kısıtlamaya başlıyor. Vücutta biriken toksinler özellikle karaciğer, bağırsaklar, damarlar, lenf bezleri, akciğer ve tükürük bezi gibi önemli iç organlara zarar vererek, ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.

Vücutta bulunan hücrelerin kendisini yenilemesini engelleyen zararlı bakteriler ile meydana gelen toksinler, zamanla artarak ödem oluşumuna sebebiyet vermektedir. Toksinlerden olduğu fark edilmesi geç olsa da, pek çok birey oluşan ödem ile kilo aldıklarını düşünürler.

Bu dönemde vücuttan toksinleri uzaklaştırmaya çalışan karaciğer, toksinleri vücuttan atan sistemin zarar görmesi ile yeniden toksin birikmesine neden olur. Oysa bazı besinler vardır ki, toksinlerin vücutta birikimini engelleyerek, sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Toksin Oluşumunu Önleyen 7 Sağlıklı Besin;

  • Soğan ve Sarımsak: Her yerde duyduğumuz doğal antibiyotik olarak adlandırılan bu besinler, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Soğan ve sarımsak tüketildiğinde, sindirim sisteminde bulunan toksin atıklarını filtreleyen detoksifikasyon enzimlerini üretmesi için karaciğeri tetiklemektedirler. Aynı zamanda soğan ve sarımsağın güçlü birer antibakteriyel, antiparazitler ve immün arttıcı olduğunu da belirtelim.
  • Kırmızı Pancar: Köklerinde bulundurduğu demir ve kalsiyum içeriği ile kırmızı pancar, kalp ve kas hastalıkları gibi sağlık sorunlarının oluşumunu engellemede oldukça yararlıdır. Kırmızı pancarın içerisinde bulunan betain, hücrelerin yapısının yenilenmesinde ve karaciğeri onarmada yardımcıdır. Vücudumuzun maruz kaldığı tüm toksinlerden korunmasını sağlayan kırmızı pancar, doğal bir detoksifikasyondur demek mümkün.
  • Havuç… Glutatyon bakımından oldukça zengin olan havuç, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan en güçlü besinler arasında yer alıyor. Beta-karoten ve A vitamini içeriği de bulunan havuç ile birkaç gün hazır paketli yiyeceklerden uzak durarak detoks yapabilirsiniz. İçerisine havucu da eklediğiniz çiğ sebzeler ile hazırlayacağız sebze suyunu, günde birkaç kez içmek en doğal ve sağlıklı yollarla toksinlerden arınmanızı sağlayacaktır.
  • Zencefil… Mide üzerinde etkili olan zencefil, vücutta oluşan şişkinliği azalmasına ve kolonun düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Mide asidi üretimine destek olan ve bu arada midedeki zararlı parazitlerinde yok olmasına da destek olan zencefil, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Tüm karaciğer fonksiyonlarına yararlı olan zencefil, metabolizma hızının da arttırılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Salatalık… İçerisinde su oranı oldukça yüksek olan salatalık, düşük kalorisi ile özellikle diyet yapanların kurtarıcısı olabiliyor. Sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan salatalık, aynı zamanda karaciğerin temizlenmesini de sağladığından toksinlerin atılmasında da etkilidir. Düzenli salatalık tüketerek, vücudunuzda toksinlerin birikmesine engel olabilirsiniz.
  • Yoğurt… Doğal florayı güçlendirmeye yardımcı olan yoğurt, sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Probiyotik oranı da yüksek olan yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler ile bağışıklık sistemini güçlendirmede de son derece kuvvetli etkilere sahiptir. Bağırsaklara iyi bakterin ulaşmasına yardımcı olan yoğurt, düzenli tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
  • Yeşillikler… Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan koyu yapraklı yeşillikler, detoksifikasyon özelliğine sahiptir. Vücudumuzda biriken ağır metallerin ve zararlı bakterin atılmasını sağlamaya yardımcı olan koyu yeşil sebzeler, düzenli olarak tüketilmesi ile toksin ve ödem atmayı sağlayacaktır. Ispanak, lahana ve buğday gibi besinlerin toksinlerle savaşabilmek için düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, çiğ ya da yemek olarak tüketilmesinde sakınca olmadığını da belirtiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir