Vücut Geliştirmede Bilinmeyenler

Spora yeni başlıyor ve sizde pek çok kişinin öncelikli tercihi gibi vücut geliştirmeyi tercih ediyorsanız, egzersiz çalışmalarınıza başlamadan önce bilmeniz bazı tüyolar olduğunu söyleyelim. Vücut geliştirme denilince akla ilk gelen; ağırlık kaldırarak kas kütlesinin artmasını sağlamaktır.

Hindistan’da ortaya çıktığı söylenen vücut geliştirme sporu, dönemin insanları tarafından daha güçlü olmak amaçlı yapılmış. Modern anlamda ise vücut geliştirme egzersizleri, 1900’lü yılların başlarında ilk olarak İngiltere’de yapılmıştır.

Vücut geliştirmenin ülkemizde uygulanması ise 1970’li yıllarda başlamış ve 1991 yılında Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu’nun kurulması ile profesyonelleşmiştir. Günümüzde de pek çok birey tarafından uygulanan vücut geliştirme sporu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık.

VÜCUT GELİŞTİRMEDE BİLİNMEYENLER
Vücut Geliştirmede Bilinmeyenler

Vücut Geliştirme Önerileri;

1. Her Gün Antrenman Yapmamalısınız…

Sık egzersiz yapmak, düşündüğünüzün aksine gelişiminizi yavaşlatacak. İster yeni başlayın, isterseniz de daha önce başlamış olun çalışmalarınıza düzenli olarak ara vermeniz gerekiyor. Kaslarınızın onarımı ve dinlenmesi içim haftada 3 ya da 4 gün çalışma yapmalı, diğer günlerde ise dinlenmeye zaman ayırmalısınız.

2. Çok Fazla Protein Tüketin…

Kas gelişiminde büyük bir etkiye sahip olan Protein bakımından zengin besinleri tercih etmelisiniz. Vücut ağırlığının kilogramı başına minimum 1 gram protein olacak şekilde, günlük protein alımına dikkat etmeniz gerekiyor. Tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerine öğünlerinizde mutlaka yer vermelisiniz. Yeterli protein miktarını alamayan bireyler ise bu noktada protein tozunu tercih etmektedir.

3. Ağırlıkları Kademeli Olarak Arttırın…

Kas gücünüzü arttıracak ve gelişimini yakından takip ederek, her geçen gün çalışma yaptığınız ağırlıkları biraz daha arttırmalısınız. İlk antrenmanınızda kendinize fazla yüklenmek yerine, düşük ağırlıklardan başlayarak günden güne çalışma ağırlıklarınızı yükseltmelisiniz. Ortalama her 2 haftada bir çalışma ağırlıklarınızı değiştirmeli ve kas gelişiminizin devamlılığını sağlamalısınız.

4. Tedbiri Elden Bırakmayın…

Zamanla daha fazla ağırlık kullanma durumuna geldiğinizde, alt sırt bölgesini koruyabilmeniz için ağırlık kemeri kullanmaya özen göstermelisiniz. Sadece günlük güvenliğiniz için değil, ilerleyen dönemlerde de sırt ağrıları yaşamak istemiyorsanız, çalışmalarınızda sağlığınız için önem almanız gerekiyor.

5. Kalori Fazlası Oluşturun…

Bazal metabolizma hızınızı (BMR), öncelikle hesaplamanız gerekiyor. Gün içerisinde ne kadar aktif olduğunuzu ve kalori hesaplayıcı kullanarak, kendinize göre ayarlamalısınız. Gün içerisinde aldığınızdan kalori miktarından, daha fazla kalori harcamanız gerektiğini hatırlatalım.

Vücut Geliştirme Önerileri
Vücut Geliştirme Önerileri

Vücut Geliştirmenin Yararları Nelerdir?

• Daha iyi bir duruş ve postüre sahip olmanıza yardımcı olur.

• Stabilizasyon sağlamanıza ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkileri vardır.

• Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olduğundan, ileriki yaşlarınızda oluşabilecek kemik erimesi gibi rahatsızların oluşmasını engellemektedir.

• Vücut geliştirme antrenmanını yaptığınız günlerde, kendinizi daha pozitif ve mutlu hissedeceksiniz. Bunun nedeni ise vücudunuzda artan serotonin hormonudur. Böylece çalışma yaptığınız günlerde, stresten de uzak kalacağınızı belirtmek isteriz.

• Vücut gelişme antrenmanlarınızın devamlılığı sayesinde fiziksel görünümünüzde zamanla değişimler meydana gelecektir. Aynada gördüğünüz yeni bedeniniz ise ruh halinize iyi gelecek ve özgüveninizin artmasını sağlayacaktır.

• Çalışma sırasında ve sonrasında oluşan bel, sırt ve karın kası ağrılarınızı takip etmeli, kısa süre içerisinde ve dinlenme sonrası devam ediyorsa, çalışmalarınızı buna göre düzenlemelisiniz. Bu yöntemi uygulayarak olası ve ani sakatlanmaların da önüne geçebilirsiniz.

• Motivasyonunuzu sürekli yüksek tutmak ve kısa sürede pes etmemek için vücut geliştirme çalışmalarınızı spor salonunda yapmalısınız. Üstelik yeni başlayanlardansanız, ilk aşamada konusunda uzman biriyle çalışmanız lehinize olacaktır.

• Protein tozu kullanmaya karar verdiğinizde, tüketmeniz gereken miktar için uzman kişilerden yardım almalısınız. Aksi halde bir anda protein miktarını bilinçsizce arttırarak kalp sağlığınıza ciddi zararlar verebilirsiniz.

Vücut Geliştirmenin Yararları
Vücut Geliştirmenin Yararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir