UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMANIN ALTIN KURALLARI

Uzun ve sağlıklı bir yaşamda genetik önemli olsa da, tüm sorumluluğu genetiğe ve şansa bağlamak pek doğru bir durum değil. Yaşam koşullarından tutun da, yeme alışkanlıklarınıza kadar pek çok faktör uzun ve sağlıklı yaşamın bir parçasını oluşturuyor.

Aynı çağı paylaşan birçok insana dikkatle baktığınızda fark edeceksiniz ki, bazı insanlar çok daha erken yaşlanıyor. En başta belirttiğimiz gibi elbette genetik etkenler de önem taşıyor. Ancak bazı altın kurallar var ki; daha geç yaşlanmak, hatta yaşınıza göre çok daha genç görünmenize neden oluyor.

Uzun bir yaşam kadar, bu yaşamı; sakatlanmadan, hastalanmadan, zinde, sağlıklı ve mutlu geçirmek de son derece önemlidir. Güçlü bir hafıza, sağlıklı bir beden, kaliteli bir yaşam; hayatta kaldığımız sürece hepimizin hayali olsa gerek. Son nefesimize kadar sağlıklı yaşamak için dikkat etmemiz gereken konuları bilmemiz gerekiyor.

Uzun Yaşamın İlk Kuralı; “Sağlıklı Beslenme”

Kaliteli ve doğru beslenmeyi, alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Daha sağlıklı yaşamak için doğru beslenmeyi bilmek oldukça önemli. Beslenmeyi sadece karın doyurmak olarak görmemek, vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi için günlük ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve mineral desteğini karşıladığımızdan emin olmamız gerekiyor.

Genetik yapınızı göz önünde bulundurarak, kendinize ideal bir beslenme programı hazırlamanız gerekiyor. Aile büyüklerinizde diyabet, hipertansiyon gibi genetik yollarla geçebilen sağlık sorunları varsa bunları dikkate alarak beslenmeye çalışmalısınız yararınıza olacaktır.

Kronik bir rahatsızlığınız varsa, bu hastalıkta size yararlı ve zararlı olabilecek besinleri bilmeniz, bilinçli olarak beslenmeniz gerekiyor. Sağlığınız yerinde ise zaten tek yapmanız gereken, doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenerek, sağlığınızı korumaya çalışmak olacaktır.

İyi ve düzgün bir beslenme, uzun yıllar sağlığınızı korumanın ilk adımıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren kaliteli bir beslenmenin yanı sıra sporu da hayatınıza alırsanız, uzun ve sağlıklı bir yaşam sizi bekliyor demektir.

Yetişkinlerde olduğu kadar çocuk ve genç grubu içinde beslenme önemlidir. Üstelik küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek içinde beslenme şekli oldukça önemlidir. Ayrıca sağlıklı ve doğru beslenilen bir gebelik dönemi de ileri ki dönemlerde bebeğinizin sağlığını doğrudan etkileyebiliyor.

Yaşamını her döneminde önemli olan beslenme alışkanlıkları; hem sağlığınızı korumak için, hem de formda ve fit bir görünüm için etkili bir kuraldır. Yapılan araştırmalar sağlıklı ve dengeli beslenmenin ruh halini de yakından etkilediğini, daha mutlu ve pozitif olunmasını sağladığından mental açıdan da önem taşıdığını kanıtlamıştır.

Uzun ve Sağlıklı Yaşam İçin Altın Kurallar;

  1. Sağlam kurulmuş birkaç dostluğunuz varsa hayatınızı tereddüt etmeden onlarla paylaşabiliyor ve içinizi onlara dökebiliyorsanız, daha uzun ve sağlıklı yaşayabileceğinizi belirtelim.
  2. Hareketsiz bir yaşama sahipseniz, mutlaka spor alışkanlığı edinmeyi denemelisiniz. Düzenli spor yaparak sağlığınızı korurken, aynı zamanda yaşınız ilerlese de formunuzu koruyabiliyor olacaksınız.
  3. Uzun ve sağlıklı yaşamak için bir diğer önemli kural ise aile bağlarıdır. Yapılan çalışmalar, aile bireyleri ile etkinliklerde bulunan ve daha uzun süre geçiren bireylerin daha sağlıklı ve uzun bir ömür geçirdikleri yönünde olmuştur.
  4. Bitki ve sebze odaklı beslenenlerin, hayvansal gıda ağırlıklı beslenenlere göre çok daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları gözlemlenmiştir.
  5. Kaliteli ve düzenli bir uyku düzeni, günlük yaşamınız kadar uzun bir ömür içinde oldukça önemlidir. Vücutta kolajenin salgılanması ve daha uzun süre korunması için yeteri kadar uyumak gerekiyor.
  6. Olabildiğince stresten ve yoğun tempo gerektiren şehir yaşamından uzak durmak gerekiyor. Doğada kendi zevkinize uygun bir alanda yaşamak, uzun ve sağlıklı bir yaşamın en önemli kuralları arasında bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir