UNUTKANLIĞIN NEDENLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Unutkanlık belirli bir ölçüyü geçmediği sürece, herkesin başına gelen bir durumdur. Ancak son zamanlarda daha fazla unutkan olduğunuz kanısındaysanız ve sürekli bu durum tekrar ediyorsa, yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu hemen söyleyelim.

Normal bir durum gibi görünse de unutkanlık, vücuttaki hormon yetersizliğinden ya da vitamin eksikliğinden dolayı meydana geliyor. Bu durumun önüne geçilmemesi halinde ise ilerleyen yaşlar ile Alzheimer ve demans gibi nöropsikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor.

Günlük yaşamınızı aksatmanıza neden olmayan ufak unutkanlıklar için endişe etmenize gerek olmasa da, özellikle giderek artan hafıza problemlerinin yanı sıra bildiğiniz bir yolu bulmakta zorlanıyorsanız, içe kapanma, aritmetik yapamama ve canlı hayaller görmeye başladıysanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve kendiniz bir takım önlemler almaya başlamalısınız.

Unutkanlığın oluşumunu tetikleyen birçok sebep olmasının beraberinde, unutkanlığın sonucunda da meydana gelebilen bazı durumlar vardır. Aşırı unutkanlık yaşayan bireylerin, bir süre sonra depresyona girdikleri yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Unutkanlık ve sonrası için neler yapılması gerektiğini sizler için araştırdık.

Aşırı Unutkanlığın Sebepleri Nelerdir?

  • Sürekli İlaç Kullanımı… Farklı hastalıklar için üretilmiş bazı ilaçları dikkatle incelediğinizde, en sık görülen yan etkilerin başında hafıza sorunları olduğunu görebilirsiniz. Özellikle antidepresanlar, antihistaminikler, anksiyete önleyici ilaçlar, kas gevşetme amaçlı alınan ilaçlar, sakinleştirici özellikli ilaçlar, uyku hapları, ameliyat sonrası verilen ağır ağrı kesiciler bunların başında yer alır.
  • Madde Bağımlılıkları… Sigara, alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı olan bireylerde, ileri zamanlarda unutkanlıklar görülebiliyor. Beyine giden oksijen damarlarını tıkayan sigara bunların en belirgin örneklerindendir. Yasa dışı diye tabir edilen ilaçların kullanımı da beyine hasar verdiğinden ve anıları hatırlamaya yardımcı olan kimyasalları değiştirdiğinden unutkanlığa neden olmaktadır.
  • Beyin Tümörleri… Beyinde bir tümör bulunuyorsa, en sık karşılaşılan semptomlardan biri de bireylerde görülen aşırı unutkanlıktır. Herhangi bir sağlık sorununuz olmamasına rağmen sürekli unutmaya devam ediyorsanız, mutlaka bir uzman ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Depresyon ve Stres… Günlük yaşamda başınıza gelen bazı olaylar, depresyona neden olabilmektedir. Stresli bir ortamda uzun süreli bulunmak zorunda kalıyorsanız ya da gün içerisinde içinizde biriken stresi, bir türlü atamıyorsanız unutkanlık yaşamanız mümkün. Belleği, odaklanmayı, hafızayı doğrudan etkileyen stres ve depresyondan olabildiğince uzak kalmaya çalışmalısınız.
  • Yetersiz Beslenme… Vücudumuz düzenli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için bazı vitamin ve minerallere gereksinim duymaktadır. Dengesi ve sağlıksız bir beslenme düzeniniz varsa, bazı önemli vitamin ve minerallerden mahrum kalıyor olabilirsiniz. Özellikle beyin fonksiyonları için oldukça önemli bir yeri bulunan B1 ve B12 vitaminlerini düzenli olarak alıyor olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Az Uyumak ve Uykusuzluk… Uyku düzeniniz ile ilgili sorun yaşıyorsanız ve artık bu bir süreklilik kazandıysa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Tahmin ettiğinizden çok daha fazla önem taşıyan uyku düzeni sağlanamadığında, unutkanlık meydana gelebiliyor.

Hafızayı Güçlendirmek için Tavsiyeler;

  1. Telefon numaralarını yazmak yerine ezberlemeye çalışın,
  2. Sevdiğiniz şarkı veya şiirlerin sözlerini aklınızda tutun,
  3. Hesap makinesi kullanmak yerine hesaplarınızı elleriniz ile yapın,
  4. Bol miktarda bulmaca çözün ve soru yanıtlayın,
  5. Cep telefonu ile yaptığınız konuşmaları en aza indirin,
  6. Sigaradan uzak durun, kullanıyorsanız bırakmayı deneyin.
  7. Düzenli spor ve egzersiz yapma alışkanlığı edinin.
  8. Aşırı alkol tüketiminden olabildiğince kaçının.
  9. Yağlı yemeklerden olabildiğince uzak durun.
  10. Benzer olmayan nesneler arasında bağlantı kurmaya çalışın.
  11. Kağıt oyunları ile beyninizin aktif olarak çalışmasını sağlayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir