TENİS ANTRENMANI TEK BAŞINA NASIL YAPILIR?

Tüm yaş gruplarının ilgisini çekebilen tenis; toprak, çim, sentetik ve sert zeminler üzerinde oynanabilen bir spordur. Titanyum, karbon, likid karbon, grafit ve alüminyum gibi farklı malzemelerden üretilen ve raket ismi verilen bir araç ile yardımı ile oynanmaktadır.

Raket ile üzeri keçe kaplanmış topa vurarak ortası 91,4 cm. yüksekliği bulunan, uzunluğu 10,97 cm. olan bir filenin üzerinden atlatılarak iki ya da dört kişi ile oynanıyor. Ancak tenis antrenmanlarında tek başınıza çalışmanız da mümkün.

Hobi olarak ya da egzersiz olarak tenis oynamak istiyor ve tenis maçlarında yer almak gibi amacınız bulunmuyorsa, kendinize uygun ölçülerde bir raket ve tenis ekipmanlarınızı temin ederek tek başınıza çalışmalar yapabilirsiniz.

Kendinize uygun tenis raketi almayı düşünüyorsanız; raketin ağırlığı, raketin denge noktası, kafa büyüklüğü, kordaj sıklığı ve grip ölçüsüne dikkat ederek almanız gerekiyor. Uygun raketi ve tenis toplarınızı temin ettiğinizde, çalışmalara başlayabilirsiniz. Bir tenis çantası temin ederek, tüm ekipman ve malzemelerinizi kolayca yanınızda taşıyabileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Tek başınıza bir tenis antrenmanı yapacaksanız, bilmeniz gereken noktaları sizler için araştırdık .

Tenis Antrenmanını Yalnız Yapacaklara Öneriler;

1. Kas Dayanıklılığını Arttırma… Tenis oynamaya karar verdiyseniz, kaslarınızı güçlendirmenin yanı sıra dayanıklılık kazandırmanın da önemli olduğunu bilmelisiniz. Tenis antrenmanınıza başlamadan önce düşük ağırlıkları kullanarak, hızlı tekrarlar yapmanız, tenis esnasında kaslarınızın daha dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır. Yapacağınız ağırlık çalışmalarının yarım saatten daha kısa olmamasını ve her egzersiz arasında bir dakika dinlenmeyi unutmamalısınız.

2. Sprint Çalışmalar Yapın… Tenis antrenmanına vücudunuzu hazırlarken aerobik egzersizler yerine sprint çalışmaları yapmanız çok daha verimli olacaktır. Tenis oynarken hızla toparlanmanız gerekecek fakat aerobik egzersizler size bu konuda bir şey kazandırmayacaktır. Düz koşular ile çalışmanız, aralıklı olarak ortalama 30 saniye kadar sprint atarak, 1 dakika boyunca yürümeniz sizin için çok daha yararlı bir çalışma olacaktır.

3. Servis Denemeleri… En iyi tenis alıştırmalarından biri de bir kova top ile yapılanlardır. Kendinize bir amaç belirleyerek, tenis maçında olduğunuzu düşünün. Sabit bir yere bağlı kalmadan, sürekli yer değiştirerek belirlediğiniz tenis servis üzerinde ve servisi atmak istediğiniz yere yakın servisler atın. Her atış için tenis maçında olduğu gibi kendinize puanlar vererek çalışın. Antrenman verimliliğini arttırmak için özel tasarlanan tenis giyim ürünlerini tercih ederek, hareketlerinizin kısıtlanmasını önleyebilirsiniz.

4. Tek Bir Vuruş… Tenis antrenmanınızı, tek bir vuruş üzerine yapmayı planlıyorsanız, sık aralar vermeye dikkat ederek çalışmanızda yarar var. Belirlediğiniz hedeflere, tek bir vuruşta ulaşmaya çalışın. Tenis antrenmanınızın verimli geçmesini istiyorsanız; çok vuruş yapmaktansa, kaliteli ve yerinde vuruşlar yapmaya özen göstermelisiniz.

5. Top Atma Makineleri… Her zaman buna imkan bulamayabilirsiniz. Ancak top atma makinesi ile çalışma imkanınız bulunuyorsa, verimli bir antrenman yapmanız mümkün. Top atma makinesini smaç, vole ya da istediğiniz yöne top atmasını sağlayarak başarılı antrenmanlar yapabileceğinizi belirtelim. Tenis antrenmanlarınızda, ileri teknolojiler ile tasarlanmış tenis ayakkabı modellerini kullanarak, ekstra konfor sağlayabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

6. Antrenman Duvarı… Çalışmalarınızı tenis antrenman duvarında yapacaksanız, öncelikle bilmeniz gereken duvara çok yakın mesafede durmamanız gerektiğidir. Unutmayın ki duvara ne kadar yakın atış yaparsanız, tenis topu size o kadar kısa sürede geri gelecektir. Makul bir mesafede durmaya özen gösterin. Vuruş yaparken farklı açıdan topu karşılamaya ve normalden biraz daha yükseğe atmaya çalışın. Böyle geri dönüşte tenis topu, daha derine düşecektir. Topu her seferinde hemen karşılamayın, arada bir yerde sekmesine izin vererek farklı çalışmalarda denemelisiniz. Antrenmanınızı, kaslarınızda oluşacak yanmaları hissedene dek sürdürmeli, hissettiğinizde hemen ara vermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir