BESİN EMİLİMİNİN ÖNEMİ VE ARTTIRMA YOLLARI

Beslenmeye önem vermek, dengeli ve düzenli beslenmek sağlıklı yaşamın vazgeçilmez kurallarının başında yer alıyor. Ancak sağlıklı beslenmek, yalnızca vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinleri tüketmek demek değildir.

Sağlıklı ve yararlı besinler tüketseniz de, bunları nasıl tüketmeniz konusunda bilgi edinmeniz gerekiyor. Faydalı besinler tüketmenize rağmen, kendinizi hala enerjik ve zinde hissetmiyorsanız bir şeylerin yolunda olmadığını bilmelisiniz.

Besinlerin vitamin ve mineral deposu olması kadar, bu besinlerin sağlıklı bir şekilde vücudumuzda emiliminin de yapılması gerekiyor olduğunu belirtelim. Vücudunuz besin emilimini düzgün bir şekilde yapamıyorsa, besinlerin yararlarından da faydalanamıyor olduğu anlamına geliyor.

Vücudumuzun besin emilimi yapabilmesi için bu besinleri kimyasal ve mekanik sindirimden geçirmesi gerekiyor. Tüketilen besinler sindirim enzimleri ile karşılaşırlar, mikro ve makro besin olarak parçalanırlar. Proteinler çeşitli aminoasitlere ayrılırken, karbonhidratlar glikoza dönüştürülür.

İnce bağırsaklara doğru hareket eden besinler, kan dolaşımına emilir. Ardından dolaşım sistemi yardımı ile besinler ihtiyaç duyulan farklı vücut bölgelerine taşınırlar. Kullanılmayanlar ise depolanır ya da vücut dışına gönderilirler.

Besinlerin Emilimini Nasıl Arttırabiliriz?

  • Yaşam Tarzı Edinin… Sağlıklı beslenmeyi bir diyet gibi algılamamalı, hayatınızın bir parçası olarak kabullenmelisiniz. Günlük stres ve yoğun tempolu yaşam, besin emilimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle bitkisel temelli beslenmeye ve lif oranı yüksek yiyecekleri tercih etmenizi öneriyoruz.
  • Düzenli Spor Yapın… Her gün düzenli olarak yağabileceğiniz küçük egzersizler bile besim emilimini etkilemektedir. Vücutta biriken stresi de yok etmeye yardımcı olan düzenli spor yapmak, sağlığımız açısından pek çok yönden faydalıdır. Aktif bir yaşam hormon seviyelerinizi de olumlu yönde etkileyecektir.
  • Çayı Dikkatli İçin… Vücuttaki demir emilimini engellediği bilinen çayı içmek için yemek sonralarında en az yarım saat beklemeniz gerekiyor. Öğünlerin hemen ardından çay ve kahve tüketilmesi, vücudumuza giren vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştıracaktır. Özellikle çayın yapısında bulunan farklı polifenoller nedeni ile yemekten hemen sonra tüketilmemelidir.
  • Kontrollü Kafein ve Alkol Alın… Besin emilimi olumsuz yönde etkileyen alkol ve kafeini, kontrollü tüketmek gerekiyor. Alkol ve kafein, sindirim enzimlerine zarar vererek etkilerini yok eder. Ayrıca alkol ve kafein sindirimden gelen besinlerin, kan dolaşımına girmesini de zorlaştıracaktır.
  • Renkli Beslenin… Öğünlerinizde farklı renklere yer vererek, daha sağlıklı beslenmelisiniz. Tabağınızda ne kadar doğal renk bulunuyorsa, o kadar sağlıklı beslendiğinizi söyleyebiliriz. Çok çeşitli besinleri, doğru kombinasyon ile yemeye çalışmalısınız. Her gün aynı besinlerle kahvaltı etmek yerine farklı alternatifleri değerlendirmelisiniz.
  • Stres Yönetimi Yapın… Yapılan çalışmalar stresin, sindirim üzerinde etkili olduğunu kanıtlar niteliktedir. Vücuttaki kortizonun artmasına neden olan stres durumu, besinlerin sindirilmesine engel oluyor. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına devam edebilmesi için stresli olduğunuz durumlarda derin diyafram nefesi almayı unutmamalısınız.
  • Besinleri Kombinleyin… Bazı besinleri, diğer besinler ile tüketmek, besin emilimini arttırdığı kanıtlanmış bir veridir. Bu nedenle birlikte tüketilmesi gereken besinleri bilerek, bilinçli tüketmelisiniz. Bazı besin kombinleri yaparak, tükettiğiniz besinlerden maksimum düzeyde yarar sağlayabileceğinizi bilmelisiniz.
  • Besin Emilimini Önemseyin… Besin emilimini düzenlemek için öncelikle bunun önemli bir konu olduğundan emin olmalısınız. Sadece sağlıklı besinleri tüketerek, sağlıklı olamayacağınızı bilmelisiniz. Sizler için araştırdığımız bu maddeleri önemsemeli ve buna uygun beslenmeye çalışmalısınız.
  • Bol Su İçin… Metabolizma ve sindirim üzerinde olumlu etkileri bulunan suyu, mutlaka gün içerisinde sık sık içmeye özen gösterin. Besinlerin emilimini arttırmada etkilidir. Vücuttaki kanın, besinleri taşımada yeterli düzeyde su seviyesine ihtiyacı vardır. Sindirim sisteminin, tamamen hidrasyon düzeyine bağlı olduğunu unutmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir