Korayspor Blog

SPOR YAPARKEN TERLEMEK FAYDALI MIDIR?

Vücudun spor esnasında terlemesinden pek çok kişi memnun değildir ancak ısısı birden yükselen bedenin, kendini soğutma mekanizması olduğunu düşünürsek aslında terlemek oldukça yararlıdır. Terlemek, vücudunuzun sağlıklı olduğunun da bir göstergesidir.

Terlemek; genler, çevresel şartlar, vücut ağırlığı, yaş gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Her bireyin egzersiz geçmişi ve metabolizma hızına göre terleme oranı ve süresi de değişebiliyor. Terleme aynı zamanda vücudun sıvı kaybetmesi anlamına da geldiğinden, özellikle egzersiz öncelerinde yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız.

Suyun beraberinde; üre, laktik asit, mineral, amonyakta terin içerisinde bulunmaktadır. Vücudumuzdan su ile birlikte sodyum ve minerallerde atılmaktadır. Yükselen vücut ısısı ile derideki damarlar genişler ve sinirlerin ter bezlerini uyarması sonucunda terleme meydana gelir.

Terlemek Zayıflatır Mı?

Terlemek tek başına bir kilo verme yöntemi değildir. Ancak düzenli yapacağınız egzersiz ve antrenmanlar kilo verilir ve terleme meydana getirir. Antrenman sırasındaki terleme vücut ısısı ile ilgilidir. Bir bakıma vücudun kendini soğutma tekniğidir de diyebiliriz.

Spor sırasında terlemeden kaynaklı olarak vücudun uğradığı sıvı kaybı, spor sonrasında alınan sıvılar ile tamamlanarak, yerine konmaktadır. Bu nedenle terlemek kilo kaybıdır demek yanlış olacaktır. Sağlık açısından da olması gereken budur. Egzersiz sonrası vücudu sporsuz bırakmak, egzersiz performansınızı da olumsuz etkileyecektir.

Terlemeden de vücudunuzun kalori yakabileceğini bilmelisiniz. Terleyince daha fazla kalori yakmış olmuyorsunuz. Egzersiz sırasında terlemeniz, yaptığınız çalışmanın zorluk derecesi ile ilgili bir durumdur. Terliyorsanız, normalden daha fazla zorlanıyorsunuz demektir fakat daha fazla kalori harcadığınız anlamına gelmiyor.

Terlemenin Vücudumuza Yararları Nelerdir?