SPOR SONRASI KAS AĞRILARINDA NE YAPMALI?

Spor hayatınıza uzun süre ara verdiyseniz ya da spor dünyasına ilk kez adım atıyorsanız, çalışmalarınızın akabindeki 24-48 saatlik süre zarfında kas ağrıları yaşamanız çok olası bir durumdur. Bu ağrının nedeni ise vücutta biriken şekerin, enerjiye dönüştürülmesi ile kaslarda biriken laktik asittir.

Vücuttaki şekerin enerjiye çevrilmesi, son derece yararlıdır ancak yakılan şekerin kalıntısı yani atık maddesi olan laktik asit nedeniyle bir takım kas ağrıları meydana gelebiliyor. Bir bakıma yaptığınız sporun da, verimliliğinin habercisi olduğunu söylemeliyiz. Düzenli spor alışkanlığı edinmeniz durumunda, kas ağrılarının da ortadan kaybolacağını belirtelim.

Geçici bir süre de olsa günlük yaşamımıza bile etki edilen bu kas ağrılarının yaşanmasını istemiyorsanız, spor öncesi ve sonrasında özen göstermeniz gereken bazı noktalara dikkatinizi çekmek isteriz. Sadece birkaç önlem ile olası kas ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz.

Düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirmeniz durumunda, kas ağrılarının son bulacağını da belirtelim. Yapacağınız spor; ister koşu, ister basketbol, isterseniz de fitness olsun düzenli uygulanması halinde kas ağrılarının söz konusu olmayacağını hatırlatmak isteriz.

Kas Ağrılarını Önleyecek Etkili Yöntemler;

  • Esneme Hareketlerini Önemseyin… Özellikle spora yeni başlayanlar için külfet gibi görünen spor öncesi ve sonrasında uygulanması gereken esneme hareketlerine önem vermelisiniz. Çalışma öncesi ayıracağınız 15 dakikalık bir esneme, beden sağlığınız için oldukça önemli. Kasların ısınıp, spora hazırlanmasına yardımcı olan esneme çalışmaları aynı zamanda kaslarda birikecek laktik asidi de en aza indireceğinden kas ağrısı yaşamanızı engelleyecektir.
  • Su İçmeyi İhmal Etmeyin… Sağlıklı bir yaşam için en önemli kurallardan olan su içmeyi asla ihmal etmemelisiniz. Özellikle spor sırasında su içmeye özen göstermek gerekiyor. Vücudun spor sırasındaki ısısını dengelenmesinde etkili olan ve ter yolu ile kaybedilen sıvıların yerine konulmasına destek olan su takviyesine dikkat etmelisiniz. Tükettiğiniz suya oranla toksin atacağınızdan, kas ağrılarınızı da en aza indirebileceksiniz.
  • Doğru Teknikler ile Çalışma Yapın… Spora yeni başlayanlardansanız ya da hala emin olamadığınız egzersizler ile çalışıyorsanız, konusunda bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Yapacağınız spordan maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, doğru teknikler ile bedeninizi yıpratmadan çalışıyor olmalısınız. Kendinize olması gerekenden fazla yüklenmeniz halinde, daha yoğun kas ağrılarına maruz kalacağınızı da hatırlatmak isteriz.
  • Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin… Doğru beslenmek, bireyin yaşamını ve sağlığını tamamen etkileyebiliyor. Spor sonrasında oluşan kas ağrılarından şikayetçi iseniz kaslarınızda laktik asidin birikmesine neden olan besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Özellikle spor yaptığınız dönemde; yumurta, muz, yoğurt, kefir, kuruyemiş gibi önemli besinlere, beslenme planınızda yer vermeniz gerekiyor. Spor sırasında kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmak ve kas ağrılarınızı azaltmak istiyorsanız, protein ağırlıklı beslenmeniz gerekiyor.
  • Kapasitenizi Aşmadan Spor Yapın… Kaldırabileceğinizden fazla ağırlık kaldırmaya çalışmak, normalin üzerinde tekrarlar ile kendinizi zorlamak, kaslarınızda kalıcı sorunların oluşmasına neden olabilir. Spordaki temponuzu ideal seviyelerde tutmalı, günden güne yavaşça tempoyu hızlandırmalısınız. Kapasitenizi aşan çalışmalar ile kendinizi zorlamak, kas ağrılarınızın da şiddetini arttıracak olduğunu bilmelisiniz.
  • Dinlenmeye Zaman Ayırın… Özellikle spora yeni başlayanların en sık yaptığı ve kas ağrılarını arttıran yanlışlardan biri de yeterince dinlenmemektir. Vücudunuza ve kaslarınıza toparlanıp, onarılabilmesi için spor sonrasında en az 24 saat ayırmalısınız. Bu sebeple spor çalışmalarınızı haftanın iki günü, arka arkaya olacak şekilde yapmamalısınız. Ancak arada birkaç gün bırakmanın, spor motivasyonunuzu düşüreceği fikrindeyseniz; antrenman yapmadığınız günlerde hafif tempolu yürüyüşler yaparak kendinizi zinde tutabilirsiniz.
  • Spor Sonrası Duş Alın… Spor sonrasında meydana gelebilecek olası kas ağrılarının önüne geçmek için bir diğer etkili yöntem ise hemen akabinde ılık bir duş almaktır. Ilık bir duş almak, tıpkı su içtiğinizde olduğu gibi kaslardaki laktik asitlerden kurtulmanıza neden olur. Üstelik ılık suyun etkisi ile yumuşayan kaslarınızdaki ağrı da en aza inecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir