SOĞUK SIKIM (COLD PRESS) SEBZE SULARINI KEŞFEDİN…

Bağışıklık sisteminin öneminin arttığı şu günlerde, kuvvetli bir bağışıklık destekleyici olan cold press sebze suları ön plana çıkıyor. Cold press yani soğuk sıkım olarak adlandırılan sebze suları, yüksek vitamin ve mineral desteği sunduğundan tercih sebebi oluyor.

Bir besini; ısı işlemi uygulamadan ve bıçak kullanmadan çiğnemek, ezmek sureti ile sularının elde edilmesi işlemine cold press (soğuk sıkım) deniliyor. Isı işleminin uygulanmaması ve oksidasyonun olmaması ile düşük hızda ezme işleminin yapılması sayesinde besinlerin, vitamin ve mineral değerlerinin korunması sağlanıyor.

Cold press işlemi uygulanan meyve ve sebzeler, hücresel yapılarını bozulmadan koruyabildiklerinden oldukça sağlıklıdır. İşlem sırasında oksidasyon ve ayrılmayı önleyen enzimlerin, besinlerin doğal yapılarına uygun kalması sağlanıyor. Doğal tat ve besin değerlerini koruduğundan, soğuk sıkım sebze ve meyveleri beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir.

Soğuk Sıkım Sebze Suları Neden İçilmelidir?

  1. Bağışıklığı Kuvvetlendirir… Yüksek antioksidan içerikleri bulunduğundan soğuk sıkım sebze suları, gripten kansere kadar pek çok hastalığa karşı bir kalkan oluşturuyor. Günlük sıvı ihtiyacımıza da destek olan sebze suları, B12 vitamini dışında tüm B vitaminlerini içerisinde barındırırlar. Metabolizma, bağışıklık ve sinir sistemi üzerinde oldukça etkili olan B vitamini içerikleri sayesinde, soğuk sıkım sebze suları sağlığımızı korumaya yardımcı olmaktadır.
  2. Kemik Sağlığını Destekler… Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kemik sağlığı konusunda oldukça yararlıdır. Kemiklerdeki gelişme, büyüme ve genel kemik sağlığı bakımından etkili bir mineral olan kalsiyum içerdiklerinden, sıklıkla tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun beraberinde magnezyum, potasyum, selenyum gibi önemli mineralleri de içermektedir.
  3. Posa/Lif Kaynağıdır… Soğuk sıkım hazırlanan sebze suları ya da blender yardımı ile hazırlanan posalı sebze suları, sağlığımız için oldukça faydalıdır. Kan şekerinin kontrolü, kolon kanseri riskini azalma ve kolesterol emilimi gibi konularda önemli olan posa tüketimi için cold press sebze suları ideal bir alternatiftir. Kronik hastalığı olanlar ve gebelik döneminde olanların, sebze suyu tüketimleri bir uzmana danışılarak yapılmalıdır.
  4. Toksin Atarlar… Vücudun iç temizliği olarak da bilinen detoks için tüketilebilen soğuk sıkım sebze suları sayesinde, toksinlerinizi kolayca atabilirsiniz. Posalı sebze sularının tercih edildiği detoksların, ödem atmaya ve sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı oldukları bilinmektedir. Vücudunuzdaki zararlı maddeleri hızlı bir şekilde atmak istiyorsanız, uzman kontrolünde yapacağınız birkaç günlük detoks yardımınıza koşacaktır.
  5. Sağlık Deposu İçeceklerdir… Cold press sebze suları ülkemizde de son yıllarda tüketilmeye başlanmıştır. Diğer asitli, gazlı ve bol yapay şeker içeren içeceklerden uzaklaşarak, sebze suları tercih etmeniz halinde sağlığınızı da korumuş olacaksınız. Vitamin ve mineraller yönünden zengin olan sebze sularının, fitokimyasallar ve enzimler ile tam bir sağlık kaynağı olduğunu söylemek mümkündür.

Soğuk Sıkım Yapabileceğiniz Sağlıklı Sebzeler;

  • Kereviz sapı, enfeksiyon önleme özelliğinin yanı sıra alkalileştirme yeteneği ile tansiyon düşürmeye yardımcı olduğundan tercih edilebilir,
  • Salatalık, bol su barındıran yapısı ile cildi güzelleştiren ve arındırıcı özelliği ile sebze suyu halinde tüketilebilir,
  • Pancar, demir oranı yüksek olmasının yanında karaciğer temizleme özelliği ile kullanılabilir,
  • Buğday çimeni, alkalileştirme ve arındırıcı olduğundan tercih edilebilir,
  • Havuç, göz sağlığına yararlı olmasının yanı sıra karaciğer ve safra kesesi için temizleyici olduğundan kullanılabilir. Ancak havuçta şeker içeriği bulunduğunu unutmamalı ve kontrollü tüketmelisiniz,
  • Ispanak, cilt için yararlı olan ıspanak demir içeriği yüksek olması ve alkalileştirme özelliği nedeni ile soğuk sıkım içilebilmektedir.
  • Rezene, ödem atıcı ve şişkinliği azaltıcı olarak bilinen rezene sindirim sistemi içinde yararlı olduğundan tüketilmesi tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir