Sık Tüketilen Proteinler Kaç Kalori?

Sağlıklı beslenmenin en önemli öğelerinden olan proteinler, hücrelerin büyümesi ve gelişmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonları üzerinde etkili bir yeri olan enzimlerin ana yapısı da proteinlerden oluşmaktadır.

Moleküler yapısı bakımından farklılık gösteren proteinler; farklı oluşumlardan meydana gelen aminoasitlere gereksinim duymaktadırlar. Her tür aminoasitten yeterli miktarda vücuda alınması, proteinler için oldukça önemlidir.

Spor yapan bireylerin günlük almaları gereken protein miktarı ile spor yapmayan bireylerin protein ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Spor yapıyorsanız, günlük almanız gereken protein miktarı daha fazla olmalıdır.

Sık tüketilen proteinler
Sık tüketilen proteinler

Hangi Protein Kaç Kalori?

Günlük yaşamınızda en çok tükettiğiniz proteinlerin, kaç kalori olduğunu biliyor musunuz? En sık tüketilen proteinlerin, besin değerlerini sizler için araştırdık.

1-) Tavuk Göğüs Eti… Özellikle diyet ve spor yapanlar başta olmak üzere beslenme düzenine ve kalori alımına dikkat eden bireylerin sıklıkla tükettiği tavuk göğüs etinin bir porsiyonunda; 120kcal kalori, 23 gram proteine ve 3 gram yağ bulunmaktadır. Yağ ve kalori oranı düşük olmasının yanı sıra protein değeri de yüksek olan tavuk göğüs etini mutlaka öğünlerinize eklemelisiniz.

2-) Somon Balığı… Kendine özgü eşsiz lezzeti ve pek çok tarifte kullanabileceğiniz fonksiyonelliği ile en çok tüketilen proteinler arasında somon balığı yer alıyor. Diyet yapanların severek listesine eklediği somon balığının bir porsiyonunda; 179 kcal kalori, 20 gram protein ve 10 gram yağ bulunuyor. Güçlü protein kaynaklarından olan somon, balıkseverlerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

3-) Biftek… Kırmızı eti seven bir ülke olmamız, yerinde ve doğru tüketildiği sürece sağlığımızı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Pek çok seveni bulunan bifteği beslenme listenize ekleyecekseniz bir porsiyonunda; 214 kcal kalori, 23 gram protein ve 12 gram yağ bulunduğunu bilmenizde yarar var.

4-) Yumurta… Diyet ve spor yapanların yanı sıra sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği yumurta, doğru şekilde ve miktarda kullanıldığında oldukça yararlıdır. Özellikle yağ eklenmeden, haşlanarak yenen yumurta; tok tutma özelliğinin beraberliğinde güçlü bir protein kaynağıdır. Yumurtada; 72 kcal kalori, 6 gram protein ve sadece 5 gram yağ bulunuyor.

Proteinler ve Kalorileri
Proteinler ve Kalorileri

Protein Alımında Bilmeniz Gerekenler

Kalori ihtiyacınızı düzenlerken protein, karbonhidrat ve yağ öğelerinin hepsini dikkate alarak, vücudunuzun gereksinimleri doğrultusunda tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer spor yapmayan bir bireyseniz günlük 0,8 gram protein almanız yeterli olacaktır.

Düzenli olarak spor yapan bireylerde ise günlük alınması gereken protein miktarı 1,4 gram ile 1,8 gram arasında olması gerekiyor. Özen göstermeniz gereken bir konu olan protein alımına dikkat ederseniz; gece yemek yeme isteğiniz %36 oranında azalacak ve daha az kalori almanızı sağlayacaktır.

Diyet yapan bireylerin normal yaşamlarına göre daha fazla protein almaları halinde, çok daha kolay kilo verdiklerini fark edilir. Ancak diyet süreci sonrasında protein alımı yeniden azalması halinde, kısa sürede yeniden kilo aldıkları gözlemlenmiştir.

Fazla protein alımı
Fazla protein alımı

Fazla Protein Alımının Zararları;

• Sindirim dengesini bozar ve kolon kanseri riski oluşturur,
• Baz ve asit dengesini olumsuz etkilediğinden böbrek hastalıklarını tetikler,
• Fazla protein tüketmek kalori açığına neden olur,
• Depresyon riskini maksimum seviyeye çıkarır,
• Kemiklerdeki kalsiyumun kullanılmasına neden olduğundan kemik erimesine neden olur,
• Aşırı protein tüketimi kanser riskini 4 kata kadar arttırır,
• Hayvansal protein fazla tüketildiğinden yaşlılık süresini tetikler ve hızlandırır,
• Fazla protein tüketmek karaciğer ve böbreklerin daha çabuk yorulmasına neden olur,
• Eklemlerde gut hastalığı meydana gelmesine sebep olur,
• Halsizlik, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açar.

Aşırı protein tüketimi
Aşırı protein tüketimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir