Kanser başta olmak üzere sigara içmek, pek çok ölümcül hastalığa neden olabiliyor. Sigaranın dumanında bulunan 4000’den fazla kimyasallar, vücudumuzda telafisi zor olan hasarlar oluşmasına neden olabiliyor.
Vücut geliştirme ve spor ile uğraşanlar için ciddi bir tehdit oluşturan sigara kullanımı, sağlıklı bireylerin bile vücut kimyasını kısa sürede bozabiliyor. Birçok zararı bulunan sigara, kas gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Sigara içerisinde bulunan kimyasallar nedeni ile damarları daraltarak, kaslara giden kanı azaltmanın yanı sıra kas gelişimi için ihtiyaç duyulan enerjiyi yok edebiliyor. Tüm sporcular için tehlike arz eden sigara kullanımı 5 yıl gibi kısa bir süre sonra akciğer, böbrek, kalp, boğaz ve gözlere kalıcı hasarlar verebiliyor.
Sigaranın Vücut Geliştirmeye Etkileri;
- Vücuttaki Emilimi Azaltır… Hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesine engel olan sigara kullanımı, antrenmanlarda uygulayacağınız çalışma kapasitesini de azaltmaktadır. Sigara içmenin, vücudun oksijen ve besin maddeleri emilimini de azalttığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Spor yapın ya da yapmayın, sigara içmenin bedeninize ciddi zararlar verdiğini bilmeniz gerekiyor.
- Kandaki Oksijen Seviyesini Düşürür… Sigara kullanımına bağlı olarak gerileyen akciğer kapasitesi sebebi ile akciğerlerdeki oksijen miktarı da azalmaktadır. Gaz değişiminde bozulmalar oluşturan bu durum, kandaki oksijen miktarını da düşürmektedir. Ağır antrenmanlar ve squat gibi egzersizler yapan bir sporcu, sigara kullanmaya devam ediyorsa zorlanmalar hissedecektir. Çabuk yorulmak ve performansın düşmesi ile kandaki oksijen miktarı doğru orantılıdır.
- Performansı Düşürür… Vücut geliştirme antrenmanlarınız sırasında sergilediğiniz performansı yükseltebilmek için yaptığınız spora uygun, özel tasarlanmış spor giyim modellerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Performansınız, doğrudan antrenman verimliliğinizi etkilemektedir. Bu durumda performansınızda meydana gelen bir düşme, vücut gelişiminizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Bütün kas hücrelerine zarar veren sigara kullanımı, uzun süreli antrenman yapmanıza engel olacaktır. Zamanla akciğerlerinizin çalışmasını yavaşlatır ve nefes nefese kalmanıza neden olur.
- Dayanıklılığı Azaltır… Sigaranın içerisinde bulunan pek çok kimyasal maddeden en çok zarar verenler 43 adet olarak diğerlerinden daha ön plandadırlar. Bunlardan bir de nikotindir. Merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyen nikotin, uyarıcı etki yapmaktadır. Kalp atışı ve nabız hızını etkileyen sigara içmek, yaklaşık olarak %30 civarında kalp atışını hızlandırmaktadır.
- Kanda Karbonmonoksiti Çoğaltır… Vücut geliştirme çalışmaları yapanlar için oksijen ayrıca önem taşır. Kas gelişimi için temel yapılardan olan proteinin emilimi, kasların antrenman sonrası onarılması için oksijene ihtiyaç duyulmaktadır. Küçük kan damarlarını azaltan sigara kullanımı, kanda %15 oranında karbonmonoksit taşınmasına neden olmaktadır. Spor yapanlar için bu durum, son derece önemlidir.
Sigaranın Kasları Erittiği Doğru Mudur?
Yaptığınız spor ister tenis, ister koşu olsun; sigara içmenin verimliliği düşürdüğünü bilmelisiniz. Vücuttaki oksijen ve enerjiyi azaltan sigara, kasların daha güçsüzleşmesine ve esnekliğini kaybetmesine neden olduğunu da söyleyelim. Kaslarda oluşan kasılmalar, antrenmanlarınızın verimini de düşürecektir.
Kaslara giden oksijen ve besinlerin azalmasına neden olan sigara kullanımı, kaslardaki protein sentezini etkileyecektir. Bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinen sigara, kasların spor sonrasında yeniden toparlanma sürecini de yavaşlatmaktadır.
Ayrıca iştahı kapattığı da bilinen sigara kullanımı nedeniyle, beslenmenizde dengesizlikler meydana gelecektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin de kas gelişimi için oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme, vücut geliştirmeye çalışıyorsanız daha da önemlidir.
Sigara kullanımı direkt olarak kasları eritmese de, kasların gelişmesine engel olmaktadır. Kasların yeterli miktarda oksijen ve protein almasını engelleyen sigara, kas onarımını da yavaşlatacaktır. Yeterince kasılmayan kaslar, antrenman sırasındaki performansı düşürecektir. Tüm etkilerini dikkate aldığımızda sigara, sporcu olun ya da olmayın insan vücudu için ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.