Özellikle kilo vermek isteyenlerin beslenmelerinden hızla uzaklaştığı yağlar, aslında vücudumuzun için gereklidir. Vücudun kendi başına üretemediği yağ türleri için beslenme düzenini gözden geçirmek gerekiyor.
Sağlıklı beslenmede mutlaka kaliteli yağlarında bulunması gerekiyor. Vücudumuzun sağlıklı yağlara ve bunlardan alacağı besinlere ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. Hayatınızdan yağı tamamen çıkartmak yerine sağlıklı olan alternatifleri öğrenmeli ve buna uygun bir beslenme programı hazırlamalıyız.
Gün içerisinde vücudun gereksinim duyduğu oranda sağlıklı yağ alınmaması; halsizlik ve stres başta olmak üzere pek çok olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Oysa sağlıklı yağları tüketerek kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra diyabet ve depresyon gibi birçok hastalığı da önlemiş olacaksınız.
İçerisinde Sağlıklı Yağ Bulunan Besinler;
- Avokado: E vitamini bakımından zengin içeriği ile bilinen avokado, cilt ve saç sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yüksek Omega 3 içeriğinin yanı sıra düşük seviyede asit içeren avokado, içerdiği sağlıklı yağlar ile düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
- Badem: Seveni çok olan badem tek başına tüketilerek bile sağlığımıza olumlu katkılarda bulunur. Şeker hastalığının tedavisinde de kullanılan badem, uzun süre tok tutan yapısıyla da diyet yapanların gözdeleri arasındadır. Karaciğer hastalığının oluşumunu engelleyen badem, antioksidan içeriğinin yanı sıra sağlıklı yağları da içerisinde bulundurduğundan düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Zeytinyağı: İçerisinde bulundurduğu A, D, E ve K vitaminleri ile sağlık deposu olan zeytinyağı, sağlıklı yağlar grubunda yer alır. Kimyasal bir işleme maruz kalmadan doğal hali ile tüketilmesi tavsiye edilen zeytinyağını, özellikle kronik hastalıkları olanların ve sindirim sistemi düzensiz çalışanların tüketmesi tavsiye edilmektedir.
- Ceviz: Sinir sistemine zarar veren sağlık sorunlarının gelişimini engelleme özelliği bulunan ceviz, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde sağlıklı yağ barındıran besinler arasında bulunur. Cevizin içerdiği vitaminler ile beynin gereksinim duyduğu gıdaların ilişkili olduğu yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir.
- Balık: Sağlık sektöründe kullanılan EPA ve DHA yağ asitlerini içeren balık; migren, kalp ve damar hastalıkları, depresyon, diyabet, kolesterol ve diyabet gibi yaygın hastalıklardan da korunmada oldukça etkilidir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri içermektedir. Omega 3 ve 6 eksikliği olan kişilerde meydana gelen önemli hastalıkların önlenmesinde etkili bir rol oynayan balık çeşitlerinden en çok uskumru ve somon gibi soğuk suda yaşayan balıkların tüketilmesi beslenme uzmanlarınca tavsiye edilmektedir.
Yağlar Kaç Gruba Ayrılır?
Patolojik niteliği, insanın vücut yapısı ve yayılımına baktığımızda yağlar; doymuş yağlar, doymamış yağlar ve transa yağlar olarak üç farklı grupta incelenirler.
• Trans Yağlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Trans yağlara sıklıkla aşırı sıcak derecede kızartılarak hazırlanan yiyeceklerde rastlarız. %2 seviyesinde enerjiye dönüşebilen trans yağlar, kızartılmış yiyeceklerin yanı sıra doğal besin maddelerinde de bulunurlar. Tereyağı, margarin ve peynir trans yağ içeren hayvansal besinlere örnek olarak verilebilir.
• Doymuş Yağlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Oda sıcaklığındaki ortamlarda katı halde bulunan doymuş yağlar, kanda bulunan kötü kolesterolün temizlenmesine engel olmaktadır. Bu nedenle doymuş yağ oranının azaltılması gerekmektedir. Doymuş yağlardan alınan kaloriler, daha fazla kilo alımına neden olmaktadır. Hindistan cevizi, et ürünleri ve palm yağı gibi gıdalar doymuş yağ oranına sahip olduğundan kontrollü tüketilmesi gerekir.
• Doymamış Yağlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Kolesterolün düşmesini ve kalp hastalıklarının azalmasına destek olan doymamış yağlar; omega 3 ve omega 6 yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Omega 3 ve 6 kaynağı olan soya, ayçiçeği, susam, mısır gibi pek çok besini tüketmekte sakınca bulunmamaktadır.