Sağlıklı ve Pratik Kahvaltı Tavsiyeleri

Günün en önemli öğünü olarak bilinen kahvaltıda doğru besinleri tercih etmeniz oldukça önemlidir. Kahvaltı öğünü; bütün gün çalışması gereken metabolizmanızın tetikleyici olduğundan, kahvaltılarınızda sağlıklı ve vücudunuz için yararlı yiyecekleri tüketmelisiniz.

Bütün günün daha enerjik ve kaliteli olmasını sağlayan kahvaltı öğününde hem pratik, hem de sağlıklı besinler bulunmalıdır. Düşük kalorisi, hafifliği, lezzeti ve sağlığımıza olumlu etkileri olan besinleri tercih etmeniz metabolizmanızın saat gibi işlemesine de yardımcı olacaktır.

Özellikle çalışan bireylerin hafta içi atladığı kahvaltı öğününün yapılmamasının olumsuz etkileri varken, poğaça ya da simit tüketerek bilmeden kendimize daha da fazla zarar vermiş oluyoruz. Hafta içi pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz ve sağlığınız için yararlı olan önerileri sizler için araştırdık.

Sağlıklı ve pratik kahvaltılar
Sağlıklı ve pratik kahvaltılar

Sağlıklı ve Kolay Hazırlanan Kahvaltı Önerileri;

1-) Poşe Yumurta: Pek çoğumuz yumurtanın faydalarını atlasak da hem leziz tadı, hem de 5 dakikada bile hazır olabilen pratik yapısıyla sağlıklı kahvaltılarınızda kullanabileceğiniz bir besindir. Siz sabah rutinlerinizi yaparken, 5 dakikada haşlayacağınız yumurta güne sağlıkla başlamanıza yardımcı olacaktır.

2-) Glutensiz Ekmek: Beslenme uzmanlarının sık sık dile getirdiği glutensiz ekmek, güne enerjik ve sağlıklı başlamanız için kahvaltınızda tüketmeniz gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Hazımsızlık ve şişkinlik yapmama özelliği de bulunan glutensiz ekmeğinizi dilerseniz akşamdan kendiniz hazırlayabilir ya da hazır halde alarak tüketebilirsiniz.

3-) Ananaslı Yoğurt: En sağlıklısı ev koşullarında yapılan yoğurt olduğunu öncelikle belirtelim. Sabah kahvaltınızı pratik ve sağlıklı bir şekilde yapmak istiyorsanız, içerisine 1 dilim ananas eklenmiş bir kase yoğurt tercih edebilirsiniz. İçerisinde antioksidan, lif ve su bulunduran ananası yoğurtla tüketmeniz sindirim sisteminize ilk öğünde fazla yük binmesini engelleyecektir.

4-) Ispanaklı Omlet: Yumurtanın önemine önceki maddelerde değinmiştik. Ispanak ile tavada hızlı yapacağınız bir omlet hem sağlıklı, hem de lezzetli pratik bir kahvaltı olacaktır. Bol miktarda C, E ve B vitamini içeren ıspanak; magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından da oldukça zengin bir sebzedir.

5-) Fıstık Ezmesi: Sabah kahvaltısında tüketeceğiniz fıstık ezmesi, içerisinde B6 ve potasyum barındırmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden ve vücut direncini arttırdığından pratik kahvaltı alternatifi olarak değerlendirilebilir.

Sağlıklı kahvaltı önerileri
Sağlıklı kahvaltı önerileri

Kahvaltı Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

• Protein, lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller, omega-3 yağlı asitleri ile kahvaltının çeşitli olması gerekir,

• Kahvaltınızda fazla kalori, yağ ve karbonhidrat tüketmemeye dikkat etmelisiniz,

• Metabolizmanın çalışması ve obeziteyi önlemek için düzenli kahvaltı alışkanlığının edinilmesi gerekir,

• Kahvaltınız için vaktiniz varsa zaman harcamalı, sağlıklı tarif ve besinlerle hazırlanması kaliteli bir kahvaltı için önemlidir,

• Günlük almanız gereken kalori miktarının %25’i kahvaltı sofrasında alınmalıdır,

• Kısa zaman içerisinde kahvaltı etmeniz gerekiyorsa ikiye bölebilir, bir kısmını evde yiyerek kalanını iş yerinizde tüketebilirsiniz,

• Kahvaltısız güne başlamak metabolizma hızını olumsuz etkilemesinin yanı sıra sinirlilik, dikkat dağınıklığı ve duygu dalgalanmaları yaşamanıza neden olacaktır,

• Kahvaltınızı geciktirmeniz ya da atlamanız, gastrit başta olmak üzere pek çok sindirim problemine yol açabilmektedir.

• Yapılan araştırmalarda dengeli ve besleyici bir kahvaltının, kardiyovasküler hastalıkların riskini en aza indirdiği gözlemlenmiştir,

• Kahvaltı sofrasında özellikle poğaça, hamur işi gibi yağlı besinlerden uzak durulmalısınız,

• Kahvaltıda tüketmemeniz gerekenleri kısaca şöyle özetleyebiliriz; portakal suyu, baharat çeşitleri, armut, açken tüketilmemesi gereken besinlere örnek verilebilir,

• Kahvaltı yaparken işlem görmüş, paketli ya da ambalajlı gıdaları kesinlikle tüketmemelisiniz. Olabildiğince doğal ve organik ürünleri tercih etmeniz kahvaltınızın kalitesini arttıracaktır.

• Ambalajlı, işlenmiş ürünleri sağlığınız için hiçbir öğünde tüketmemeniz gerektiğini ayrıca hatırlatmak isteriz.

Kahvaltı hakkında bilmeniz gerekenler
Kahvaltı hakkında bilmeniz gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir