PESKETARYEN BESLENMEDE MERAK EDİLENLER…

Vejetaryen beslenmenin farklı bir türü olan pesketaryen beslenmeyi genel hatları ile tanımlamak gerekirse; kırmızı ve beyaz et tüketmeyerek, sebze tüketiminin arttırılmasının yanı sıra balık ve diğer su ürünlerinin de tüketildiği beslenme biçimidir.

Pesketaryen beslenmeyi, vejetaryen beslenmeden ayıran en önemli özellik balık ve deniz ürünlerinin tüketilmesidir. Kısaca pesketaryen beslenen biri balık ve deniz ürünleri dışında, hiçbir şekilde hayvan tüketmeden beslenmektedir.

Son dönemlerde giderek daha da yaygınlaşan pesketaryen beslenme; sağlığı korumak, çevreye karşı duyarlılık, kronik hastalıkların riskini en aza indirmek ya da bazı sağlık sorunlarının tedavi edilmesi amacıyla tercih edilebiliyor.

Pesketaryenler, et yemediklerinden dolayı oluşan protein açığını deniz ürünleri tüketerek kapatabilirler. Bu beslenme şekli tahıl, fındık, baklagiller ve sağlıklı yağların da bulunduğu bitkisel temelli bir beslenmedir. Ana protein kaynağı ise balık ve deniz ürünleridir.

Pesketaryen Beslenmede Neler Tüketilir?

Fasulye, mercimek, soya peyniri ve humus dahil olmak üzere diğer baklagillerinde yer aldığı pesketaryen beslenmede, kepekli tahıl ve tahıl ürünleri de sıklıkla tüketilmektedir. Kenevir, chia tohumu, keten tohumu, kuruyemiş, meyve ve tüm sebzelerin yanı sıra balık ve kabuklu deniz ürünleri ile yumurta yenilebilmektedir.

Balık ve deniz ürünleri dışında hiçbir etin yenilmediği bu beslenme, insan sağlığı için de oldukça yararlıdır. Özellikle vejetaryenler için beslenmelerine balık gibi sağlıklı bir besini eklemek, son derece önemlidir. Vücudumuzun et yemeyerek mahrum kaldığı pek çok değerin tamamlanması için mükemmel bir seçenektir.

Deniz ürünleri ve balık çeşitlerinin düzenli olarak tüketilmesinden dolayı, ciddi protein kayıpları oluşmayacaktır. B12 vitaminleri, çinko ve kalsiyum değerlerinde biraz düşme yaşanabilir çünkü bu değerler diğer et gruplarında bulunmaktadır.

Pesketaryen beslenme; %50 tüm yeşillikler, %25 karbonhidrat ve tahıl grubu, %25 balık ve deniz ürünleri ile meydana gelmektedir. Sebze ve balığın ağırlıklı olarak tüketildiği pesketaryen beslenme, Omega 3 bakımından oldukça zengin bir yapıdadır. Bu nedenle sağlığımız için pek çok yarar sağlamaktadır.

Pesketaryen Beslenmenin Sağlığımıza Faydaları;

  1. Sık ve düzenli olarak balık tüketilmesinden kaynaklı olarak kanser riski en aza inmektedir,
  2. Pesketaryen beslenenlerde, eklem sorunları ve eklem iltihaplanmalarını yok denecek kadar azaltabiliyor,
  3. Hem hormonlar, hem de ruhsal durum üzerinde olumlu etkiler bırakıyor,
  4. Sebze ve balık ağırlıklı beslenildiğinden yağ yakımını hızlandırabiliyor,
  5. Diyabet ve insülin direnci riski omega 2 desteği sayesinde azalıyor,
  6. Kırmızı et tüketimi nedeni ile ortaya çıkabilen kalp hastalıkları ve kolesterol riskini en aza indirebiliyor,
  7. Düzenli balık tüketimi nedeniyle; sağlıklı yağlar, vitamin, omega 3, fosfor gibi vücudumuz için önemli minerallerin eksikliği yaşanmamaktadır,
  8. Balık ve deniz ürünleri dışında hayvan tüketilmediğinden, karada yaşayan diğer hayvanlara daha fazla yaşama şansı doğuyor,
  9. Pesketaryen beslenenlerin, kırmızı et tüketenlere göre daha az kalori aldığı ve vücut ağırlıklarının daha düşük olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
  10. Kırmızı etin bulunmadığı bu beslenme şekli ile hipertansiyon rahatsızlığından korunabilirsiniz,
  11. Pankreas ve meme kanseri gibi hastalıkların, düzenli amino asit içeren besinlerin tüketilmesi ile önüne geçilebiliyor,
  12. Gebelik döneminde beyin ve retina hücrelerinin gelişiminde pesketaryen beslenme büyük yarar sağlamaktadır.
  13. Deniz ürünlerinin sık tüketilmesi ile iyot, çinko, potasyum, fosfor, B12 ve D vitamini alındığından kemik sağlığını korur,
  14. Pesketaryen beslenme ile kas dokusunun korunmasının yanı sıra egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını yok eder,
  15. C ve E vitaminlerinin sıkça tüketilmesi ve antioksidan içeren besinlerin tercih edilmesi ile kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Mevcut kilonuzu pesketaryen beslenme ile de koruyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir