Ödem Oluşumunu Engelleyen Besinler

Vücudumuzun tüm işlevlerini gerektiği gibi yerine getirmesi, sağlıklı bir birey olduğumuzu gösterir. Tüm fonksiyonları normal bir şekilde çalışan vücut, alınan sıvı ile vücuttan dışarı atılan sıvılar arasında bir denge olmasını sağlar. Bedenimizin olması gerektiği gibi bu dengeyi sağlıklı bir şekilde kurması gerekiyor.

Kalpten temin edilen sıvı; damar, doku ve organlar arasında taşınmaktadır. Kan damarları yolunu kullanarak ilgili birimlere oksijen ve besin maddelerini taşıyan bu sıvı kandır. Ancak vücutta herhangi bir nedenle sıvı dengesi bozulduğunda, bedenimizde ödem olarak adlandırılan durum ortaya çıkar.

Ödem; vücutta normalden daha fazla oranda sıvı birikmesi anlamına gelmektedir. Kol, bacak, el ve ayaklarda çoğunlukla karşılaştığımız ödem, vücudumuzda şişkinliğin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ödem bazı durumlarda vücudun tamamını bile etkileyebilmektedir. Birden fazla sebebi olan ödem oluşumunu engellemek için ödem atıcı özelliği bulunan bazı besinleri düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

Ödem Oluşumunu Engelleyen Besinler
Ödem Oluşumunu Engelleyen Besinler

Ödem Atmaya Yardımcı Besinler;

  1. Ananas: Yüksek lif içeren yapısıyla bilinen ananas, içerdiği bromelain isimli madde sayesinde ödem attırma özelliğine sahip bir besinler arasında yer alır. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan ananas, vücudumuzdan fazla suların atılmasında da etkilidir. Günde 1 dilim yani 1 halka tüketilmesi tavsiye edilen ananas, selülit oluşumuna sebebiyet veren proteinlerin parçalanmasını da sağlar.
  2. Kayısı: İçerisinde yüksek oranda potasyum barındıran kayısı gibi güçlü potasyum kaynağı olan besinler, vücuttaki ödemin atılmasında etkili bir rol oynar. Günde 3 ya da 4 adet tüketilmesi tavsiye edilen kayısı, sodyum ve potasyum dengesini sağlanmasına destek olur. Bu nedenle kayısı, düzenli tüketilmesi tavsiye edilen besinler arasında bulunur.
  3. Salatalık: Oldukça düşük kalorisi ile diyet listelerinin vazgeçilmezi haline gelen salatalık, beta karoten ve C vitamini içerdiğinden antioksidan besin özelliği taşımaktadır. Vücudun kaybettiği sıvının yeniden alınmasında etkili olan salatalık, ödem oluşumu engelleyen sağlıklı besinler arasındadır. Ortalama %96’sı sudan oluşan salatalığı içme suyumuza doğradığımızda ise antioksidan oranı yüksek bir sağlıklı bir su tüketmiş oluruz ve hızlı bir şekilde vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
  4. Maydanoz: Sıklıkla diyetlerde kullanılan maydanoz da, iyi bir ödem atıcı besindir. Fazla tüketilmesi tansiyon düşüklüğüne neden olacağı belirtilen maydanozu kontrollü tüketmek gerekiyor. Lif bakımından zengin bir ödem atıcı olan maydanoz, C vitamini içeriği ile de sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Özellikle maydanozu kaynatarak suyunu içtiğinizde, vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
  5. Süt, Yoğurt ve Kefir: Sağlıklı beslenenlerin sıklıkla tercih ettiği süt ve süt ürünlerinden, her gün 2 ya da 3 porsiyon tüketilmesi tavsiye ediliyor. Kalsiyum bakımından zengin diğer besinler gibi süt, yoğurt ve kefir de, ödem oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Vücut sıvılarında bulunan mineral dengesini ayarlayan kalsiyum sayesinde bu besinler, şişkinliği önlemede oldukça etkili bir rol oynuyor.
Ödem Atmaya Yardımcı Besinler
Ödem Atmaya Yardımcı Besinler

Ödemden Uzak Kalmanızı Sağlayacak Öneriler;

• Ödem ve şişkinlik hayatınızın bir parçası haline geldiyse, öncelikli olarak beslenme düzeninizi gözden geçirmeniz gerekiyor.

• Günlük tuz tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Fazla su tüketmek vücudun su tutmasına neden olmaktadır. Özellikle tuz oranı fazla olan soya sosu gibi ürünleri kontrollü tüketmeniz gerekiyor.

• Maden suyu tüketiminde sorun yoktur ancak aşırı tüketim yüksek sodyum alımına neden olacağından dikkat etmek gerekiyor.

• Asitli ve yüksek şeker oranına sahip içeceklerden uzak kalmanız gerekiyor.

• Raf ömrü uzun olan ambalajlı tüm ürünlerden kaçınmalısınız. Bu ürünler içerisinde katkı maddeler bulundurduğundan ödem oluşumunu desteklemektedir.

• Konserve gıdalar, turşular, bulyonlar, tuzlu kraker ve cipsler ödem oluşumuna neden olduğundan tüketilmesi tavsiye edilmeyen yiyecekler arasında yer alırlar.

Ödemden Uzak Kalmanızı Sağlayacak Öneriler
Ödemden Uzak Kalmanızı Sağlayacak Öneriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir