MÜZİĞİN EGZERSİZE POZİTİF ETKİSİ

Dinlediğiniz müziğin ritmi, yaptığınız egzersizi doğrudan etkilemektedir. Tempolu ve yüksek enerji veren parçaları dinlerken, kendinizi daha pozitif hissetmeniz mümkün. Aynı durum egzersiz yaparken de geçerlidir. Yapılan araştırmalar da egzersiz sırasında dinlediğiniz müziğin, fiziksel aktiviteleriniz üzerinde doğrudan etkili olduğu yönündedir.

Son dönemde yoğun tempolu zumba, salsa gibi dans türlerinin de egzersiz amacıyla uygulanması, bu tezi doğrular niteliktedir. Pilates, yoga, step gibi egzersiz çalışmalarında da kullanılan arka plan müziklerinin performansı doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz.

Yapılan egzersiz aktivitesine eşlik edebilecek nitelikte bir müzik seçilmesi, ritm ve senkronizasyon sağlamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda müziğin mental anlamda rahatlatma ve sakinleştirme özelliğini de varsayarsak; çalışmalarınızı hem zevkli hale getirecek, hem de daha az yorulduğunuzu hissedebileceksiniz.

spinning class

Egzersizde Doğru Müzik Seçimi;

Herkesin beğeneceği müzik aynı olmayacağından, sizi en çok motive edecek olan türe uygun seçimler yapmanız gerekiyor. Dinlediğiniz müziğin armonik yapısı, ruh halinize uygun olduğunu göreceksiniz. Özellikle egzersizde motivasyon amaçlı hareketli parçalar seçilmektedir. Doğru müzik seçiminde zorlanıyorsanız, dikkate almanız gereken birkaç husus olduğunu belirtelim;

  1. Yapacağınız aktiviteye uyum sağlayabilecek ritmleri bulunan müzik türlerine öncelik vermelisiniz,
  2. Sporcunun sosyokültürel seviyesine hitap edebilecek parçaları tercih etmesi gerekir,
  3. Çalışma esnasında soluk almak, ritme uyum sağlamak ve senkronizasyon oluşturabilecek parçalara öncelik vermelisiniz,
  4. Dinlediğiniz müzik imgeleme üzerinde etkili olması gerekir,
  5. Egzersiz sırasında dinlenilen müziğin, çalışma yaptığınız alanın her yerinde eşit olarak duyulabilecek şekilde olmalıdır,
  6. Çalışma sırasında uygulayacağınız hareketleri doğru bir şekilde ifade edebilecek nitelikte müziklere öncelik vermelisiniz,
  7. Müzikteki metronom sayısı ile çalışma ritminiz ile eş zamanlı olması gerekir,
  8. Müzik motor özelliklerin gelişmesinde ve çevreye adapte olmakta yardımcı olduğundan egzersizde oldukça önemlidir.
  9. Egzersiz esnasında dinlediğiniz müzik odaklama sürecinde önemli olduğundan ruhunuza hitap edebilecek nitelikte olmalıdır ki yaptığınız çalışmaya daha iyi odaklanabilirsiniz.
  10. Dinlediğiniz müziğin kalp ritimlerini doğrudan etkilediğini bilmeli ve ona göre seçim yapmalısınız.

Egzersizde Müzik Dinlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Egzersiz çalışmalarınız sırasında dinlediğiniz müziğin; hem mental, hem de fiziksel olarak oldukça etkili olduğunu biliyoruz. Peki egzersiz yaparken müzik dinlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle özetleyebiliriz;

  • Aletli çalışmalar esnasında müzik dinliyorsanız, uzun kablolu kulaklıklar tercih etmemelisiniz. Herhangi bir kazanın oluşmasının engellemek için kablosuz kulaklıklar tercih etmenizde yarar vardır.
  • Egzersiz sırasında müzik dinleyecekseniz çalışma listenizi önceden belirlemeniz gerekir. Böylece çalışma sırasında sık sık ara vererek, müzik seçimi yapmaya çalışarak vakit kaybetmemiş olacaksınız.
  • Akıllı telefonunuz ile müzik dinlemeyi planlıyorsanız, çalışmaya başlarken telefonunuzu uçak moduna almalısınız. Sık çalan telefonlarınız ile ara vermek zorunda kalmayacaksınız.
  • Sporunuzu şayet sokakta yapıyorsanız, yüksek sesle müzik dinlemeniz çevrenizdeki insanları rahatsız edebileceğiniz için uygun bir ses seviyesinde müzik dinlemeye çalışmalısınız.
  • Birçok insan gergin ya da stresli zamanlarında müzik dinlemeyi pek tercih etmezler. Ancak kendinize ve ruh halinize uygun müzikler dinlemeniz, stresinizi azaltma da ve ruh sağlığınıza iyi geleceğini bilmelisiniz.
  • Yeni bir çalışma programına başlıyor ve yeni hareketler öğreniyorsanız, bu sırada müzik dinlemek dikkatinizi dağıtabileceğini unutmamalısınız.
  • Performansınız ile doğru orantı sağlayacağından, yüksek ritimler içeren parçalar tercih etmelisiniz.

Egzersiz ve Müzik İlişkisi Faktörler;

  1. Egzersiz Diyeti: Bireyler, yaptıkları diyetinin durumuna ve türüne göre etkilenebilmektedir.
  2. Cinsiyet: Kadınlar üzerinde yapılan çalışmalar müziğin etkilerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır.
  3. Kişilik Özellikleri: Sosyal ve dışa dönük bireylerin daha çok uyarıcı özelliğine sahip, tempolu parçalar dinlemektedirler.
  4. Egzersiz Rutini: Kişilerin egzersiz alışkanlıklarını ve rutinlerini, egzersiz sırasında dinlediği müzikler etkileyebilmektedir.
  5. Yaş: Bireyin yaşına bağlı olarak müzik seçimi de farklılık gösterebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir