PROTEİN SHAKE ALMANIN DOĞRU ZAMANI

Protein, insan vücudunda çok fazla role sahip olan önemli bir kaynaktır. Yeterli düzeyde protein almak; egzersiz performansını arttırarak, deforme olan kasların onarılması ve kasların gelişimi bakımından oldukça yararlıdır.

Aynı zamanda vücudun enerji ihtiyacını da karşılayan protein, ideal ölçü ve zamanda alınmalıdır. Antrenman öncesinde protein tüketiminin nasıl yapılması gerektiğini, biliyor olmanız sağlığınız açısından büyük derecede önemlidir.

Protein desteğinin, antrenman sonrasında da gerekli olduğu bilinmektedir. Yapılan antrenmanın yoğunluğu ve süresine göre protein ihtiyaç değişse de, günlük almanız gereken protein miktarı ortalama olarak belirlidir.

Ne Zaman Protein Shake Kullanmalıyız?

  • Sabah Uyanınca Protein Alımı: Gece uyku esnasında işleme devam eden vücudumuz sabah olduğunda, proteine ihtiyaç duymaktadır. Sabah kahvaltınızda protein içeren doğal besinler tüketebileceğiniz gibi protein shakelerden de destek alabilirsiniz.
  • Antrenman Öncesi Protein Alımı: Antrenman çalışmaları sırasında mikro travmaya uğrayan kaslarımızda, tempoya bağlı olarak zaman zaman yırtılmalar meydana gelebiliyor. Bu yırtılmaların onarılması ve yeniden yapılandırılması için proteine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi sorunların oluşmasını önlemek adına antrenman öncesinde protein shake kullanarak kaslarınıza destek olabilirsiniz.
  • Antrenman Sonrası Protein Alımı: Antrenman sonrasında boşalan amino asit depolarının boşalması nedeniyle kaslarınız proteine aç kalacaktır. Vücudun antrenman sonrasında insülin ve besine ihtiyaç doğmaktadır. Vücudunuz anabolik konuma dönerek, kas kaybı yaşamanıza engel olmak için gereken protein miktarının da temin edilmesi gerekmektedir. Alınan proteinin etkisi ise ortalama olarak 50 dakika kadar sürmektedir. Beslenmeye verilen önem ile büyüme ve gelişme sağlayabiliriz.
  • Yatmadan Önce Protein Alımı: Uyku esnasında geçirdiğimiz süre vücudun uzun süre aç kalmasına neden olmaktadır. Bir yetişkin ortalama olarak günde 7-8 saatini uykuda geçirir. Uyku öncesinde tüketilen kazein proteini vücudumuz açısından oldukça önemli bir etki yaratır. Kas kayıplarının önlenmesine yardımcı olarak, kasları uzun süre beslemeye destek olur.

Protein Shake Takviyesi Neden Kullanılmalıdır?

  1. Performansı Arttırmak… Antrenman sırasında performansı yüksek tutmak, dayanıklılığı arttırmak, direnç kazanmak isteyenlerin yanı sıra antrenman sonrasında meydana gelebilecek kas ağrılarını en aza indirmek isteyenler protein shake takviyesi alabilirler. Protein takviyeleri ayrıca antrenman sonrasında kasların yeniden toparlanması için oldukça etkilidir.
  2. Kilo Vermek… Yağ kaybını düzgün ve istikrarlı bir şekilde sağlayabilmeniz için vücudunuzun yeterli seviyede protein almaya ihtiyaç duyduğunu bilmeniz gerekiyor. Kilo vermek isteyenlere katkı sağlaması açısından ara öğünlerde protein içeren besinler ya da takviyeler tüketmek, normal öğünlerinizde daha az kalori almanıza yardımcı olur. Öğle ara öğünlerinde protein tüketmek, akşam yemeklerinizde en az 100 kalori kadar az kalori almanıza yardımcı olacaktır.
  3. Kas Kayıplarını Azaltmak… Antrenman öncesinde protein desteği almak, daha öncede bahsettiğimiz gibi çalışma sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek kas kayıplarının önüne geçmekte olduğundan, protein desteği almanızda yarar vardır.
  4. Kas Gelişimine Destek Olmak… Kas hacmini büyütmek, kasları güçlendirmek ve yapılandırmak için protein desteği alınabilmektedir. Genel bir inanış olarak antrenman sonrası 15-60 dakika geçtikten sonra protein tüketilmektedir.

Alternatif Protein Önerileri

  • Peynir Altı Suyu Proteini: İçerisinde ihtiyaç duyulan tüm amino asitleri içeren bir protein kaynağıdır. Emilimi ise yüksektir.
  • Soya Proteini: Vücut sağlığı üzerinde oldukça yüksek etkilere sahip olan soya proteini, esansiyel amino asitler içermektedir.
  • Bezelye Proteini: Esansiyel olmayan, bitki yapılı bir amino asit kaynağıdır.
  • Pirinç Proteini: Lizin seviyeleri düşük olan bitki esanslı bir protein kaynağıdır.
  • Kenevir Proteini: Omega 3 ve omega 6 bakımından zengin olan kenevir proteini, lif içeren bitki esaslı bir protein kaynağıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir