Ortak alanlarda yaşamayı seven mikroplar, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına ve hastalıklara neden olabiliyorlar. Toplu taşıma araçları, okullar, kafeler ve bekleme salonları gibi kalabalık ortamlarda fazla sayıda mikrop ile temas ediliyor.
Kısa ya da uzun süreli hastalıklara sebep olan mikroplar, bazen hayati tehlikeler yaratabilecek sorunlar yaşamanıza da neden olurlar. Bütün hastalıkların temelinde mikroplar bulunurlar. Bedensel anlamda mikroplara karşı savaş açabilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir.
Sağlığınıza değer veriyor ve mikroplara maruz kalarak çeşitli hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız, bilmeniz gereken birkaç basit yöntem bulunuyor. Mikroplardan korunma yöntemlerini bilerek, uygulamanız halinde hem bireysel, hem de aile sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Mikroplardan Korunma Yolları;
- Dezenfektan veya Islak Mendil… Dışarıdaki ortamlarda toplu taşıma araçları, okullar, kafeler gibi kamuya açık alanlarda fazla insan sirkülasyonu olması nedeniyle birçok mikrop barınır. Bu nedenle böyle ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekir. Ancak her zaman ellerimizi yıkamak mümkün olamayacağından, yanınızda mutlaka ıslak mendil ya da dezenfektan bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
- Eşya ve Ortamı Temizlemek… Ortak alanlar sonrasında, işyerleri sırayı alıyor. Özellikle kalabalık çalışılan işyerlerinde, eşyalarınızı sık sık temizlemeye özen göstermelisiniz. Okulda iseniz masanızı, işyerlerinde ise bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Masanıza oturmadan önce her sabah masanızı silerek dezenfekte etmeli, gün sonunda ise ellerinizi yıkamadan başka yerlere temas etmemelisiniz.
- Sosyal Mesafe… Özellikle kalabalık ve halka açık yerlerde, insanlarla aranızdaki mesafeye dikkat etmelisiniz. Diğer insanlar aranızda yaklaşık olarak 1-2 metre mesafe bırakmalısınız. Bireylerin aralarında belirli bir mesafe bırakmaları, mikropların bulaşmasını önlemede oldukça etkili bir yöntemdir. Böylece öksürük, hapşırık ile geçebilen mikroplardan korunmuş olacaksınız.
- Toplu Taşıma Araçları… Gün içerisinde işyerine ya da alışverişe giderken toplu taşıma araçlarına biniyorsanız, her gün mikroplarla dolu bir odaya girdiğinizi düşünebilirsiniz. Toplu taşıma araçları, en fazla mikrobun bulunduğu ve hastalıkların en kolay yayıldığı ortamlardan biridir. Yakın bir mesafe için kullanıyorsanız, kesinlikle yürümeyi tercih etmelisiniz. Ancak yürüme mesafesinin dışında bir yer için zorunda kalarak toplu taşıma kullanıyorsanız, mutlaka indikten sonra ellerinizi yıkamalısınız. Eğer yıkama şansınız bulunmuyorsa ıslak mendil ya da dezenfektan kullanarak ellerinizi temizlemelisiniz.
- Sağlıklı Beslenme… Neredeyse sağlık ile ilgili konuların hepsinin, beslenmeye bağlandığını bilmelisiniz. Sağlıklı beslenerek, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirirseniz mikropların zararlarından korunabilirsiniz. Çünkü mikroplar, düşük bağışıklığı bulunan bireylerde çok daha fazla etki bırakırlar. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahipseniz, vücudunuza giren mikrop ve zararlı bakteriler ile baş edebilirsiniz.
- Yeterli Miktarda Su… Her insanın içmesi gereken su miktarı farklı olsa da, ortalama olarak erkeklerin 3 litre, kadınların ise 2 litre su içmesi gerekir. Suyun saymakla bitmeyecek tüm faydalarının yanında metabolizmayı da hızlandırdığı belirtilmektedir. Metabolizma hızı ve bağışıklık sisteminin güçlü olması mikroplar için olumsuz bir durum oluşturur.
- Uyku Düzeni… Mikroplardan etkilenmemek ve mikropların vücudumuzdaki hakimiyetini yok edebilmek için hijyen koşullarına dikkat etmek, bol su içmek, sağlıklı beslenmek kadar uyku düzeni de önemlidir. Günlük olarak en az 7 saat uyumaya özen göstermelisiniz. Böylece sağlığınızı çok daha kolay koruyabileceksiniz.
- Tuvalet Kapıları… Toplu alanlarda halka açık tuvaletleri ya da kalabalık işyeri, kafe ve okullarda tuvaleti kullanmanız gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken kapıyı içerden açarken, bir parça kağıt havlu ile açmaktır. Eliniz ile mümkün olduğu kadar bu tuvaletlerde etrafa dokunmamaya çalışın. Kapı kollarına dokunmak zorundaysanız, mutlaka ıslak mendil ile silin. Ve mutlaka tuvalet sonrasında ellerinizi uzun uzun yıkayın.