MİDEDE ARTMIŞ ASİT SALGISI (GASTRİT)

Mide astarının, bir takım nedenlere bağlı olarak zarar görmesi sonucunda iltihaplanmasına gastrit ismi veriliyor. Midenin iç yüzeyini döşeyen ve gastrik mukoza adı verilen bu zar, mide suyunun asidik etkisinden korunmak için özel bir sıvı üretmektedir.

Mide mukozasında bulunan çok sayıdaki bezden üretilen mide suyu, midede fazla sayıda asit üretilmesine neden olabileceği gibi çeşitli faktörle koruyucu mukus katmanına saldırabilmektedir. Böyle bir durum sonucunda ise gastrit meydana gelmektedir.

Sindirim sistemi organlarından olan mide, sindirimin gerçekleştirebilmesi için asit salgılamak zorundadır. Midenin savunma bariyerlerinin güçsüzlüğü, saldırgan faktörlerin artış mide asidinin dengesini bozmaya yeterli oluyor. Böylece ödem, hazımsızlık ve gastrit ortaya çıkıyor.

Gastrit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  1. Kanlı ya da kahve telvesine benzer şekilde kusma,
  2. Midede hissedilen yoğun ekşime,
  3. Dışkıda görülen kan ya da siyah dışkı,
  4. Karında şişkinlik ya da doluluk hissetmek,
  5. Devamlı olarak geğirme ihtiyacı duymak,
  6. İştahsızlık ve aniden yemek yiyememek,
  7. Sık yaşanan bulantı ve kusmalar,
  8. Sırtta hissedilen farklı şiddetlerdeki ağrılar,
  9. Üst karında kazınma ve yoğun yanma hissi,
  10. Göbek ve alt kaburgalar arasındaki kalıcı ağrılar en yaygın belirtilerdir.

Gastrit Tanısı Nasıl Koyulur?

Doktorunuza mide sorunları ile ilgili başvurduğunuzda eğer gastritten şüphe duyulursa, beslenme geçmişiniz ve yaşam öykünüz üzerinde durulacaktır. Gastrit ihtimaliniz varsa, bir takım testlerin uygulanması gerektiğini söyleyelim.

Bu testler kan, dışkı ve idrar testidir. Vücudunuzda helikonakteri pilori bakterisi olup olmadığının tespit edilmesi gereklidir. Bu tespit ise kan testiniz yardımı ile sonuçlandırılır. Bu bakteriler ile ilgili vücudunuzdan bilgi alabilmek için radyoaktif karbon içeren tatsız ve renksiz bir sıvı içmeniz istenecektir.

Midenizde bakteri bulunuyorsa, içilen sıvıyı bakteriler parçalayacaktır. Ve size içirilen sıvının yapısında bir takım farklılıklar gözlemlenecektir. Midenizdeki bakteriler ile ilgili bu şekilde bir karar varılırken, gerekli olması halinde endoskopide yapılabilecektir.

İnce bağırsağınıza kadar uzanabilecek yapıda bir tüpün, ağızdan sokulması ile yapılan endoskopi yardımı ile midenin içi görüntülenecektir. Midede oluşan varsa bakteriyel enfeksiyonlar da bu şekilde görüntülenebilecektir.

Gerekli olması halinde doktorunuz size danışarak, midenizden bir parça örnek alabilir. Laboratuvar ortamından incelenmesi istenen bu örnek ile bakteri tespiti yapılacaktır. Bir diğer yöntem ise üst sindirim sisteminin röntgenini çekmektir. Baryum adı verilen beyaz, metalik bir sıvı size içirilerek röntgen yardımı ile üst sindirim sisteminiz izlenecektir.

Gastrit Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Gastritin tedavi edilebilmesi için sebebinin bilinmesi gerekiyor. Steroid olmaya antienflamatuar ilaçlar, alkol ya da beslenme sorunlarına bağlı olarak oluşan gastritin nedeni bilinirse, önüne geçilmesi çok daha kolay olacaktır.

Tedavinin devamında hastalığın oluşumuna neden olan sorunlara bağlı olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Vücudunuzda helikonakteri pilori bakterisi varsa, bu nedenle bir gastrit sorunu yaşıyorsanız, iki hafta kadar sürecek bir antibiyotik tedavisine başlanabilir. Ancak doktorun önerdiği süre boyunca eksiksiz olarak ilaç kullanımına devam edilmelidir.

Gastrit tedavisinde, mide asidi üretimini önleyecek ve iyileşmeyi sağlayacak ilaçlar kullanılmalıdır. Proton bombası asidi üreten hücreleri etkisiz hale getirmek için kısmi bloke edilmesi gereklidir. Yüksek dozda uzun süreli kullanım kalça, bilek ve omurga kırıkları riskini yükseltmektedir. Böyle durumlarda kalsiyum takviyesi yapılabilir.

Histamin blokerleri ismi ile bilinen asit blokerleri, sindirim sistemine salınan asit miktarını azaltmaktadır. Asit miktarının azalması ise gastritin iyileşmesini ve ağrıların tedavisine neden olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak mide asidini yok eden antasitler bulunur. Bu antasitler gerekli olması halinde ilaçlar ile birlikte kullanılabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir