Kuruyemiş Tüketmenin Bilinmeyen Yararları

Akşamları televizyon izlerken, işyerinde acıktığınızda ya da tok tutan bir atıştırmalık aradığınızda sizin de aklınıza kuruyemiş seçeneği geliyorsa, hemen müjde verelim; çok sağlıklı bir seçim yapıyorsunuz. Her biri birbirinden değeli kuruyemiş alternatiflerini, kontrollü tükettiğiniz sürece sorun olmayacaktır.

Lezzetli tatlarının yanı sıra sağlığımız açısından birçok yararı bulunan kuruyemişler içerisinde en popüler olanları; antep fıstığı, fındık, çekirdek, badem ve kaju ilk sıralarda yer alıyor. Her kuruyemiş çeşidinde mümkün olmasa da bazıları hem kavrularak, hem de çiğ halde tüketilebiliyor.

Doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen çiğ kuruyemişler, herhangi bir işleme maruz kalmadıkları için oldukça yararlıdır. Ayrıca içerisinde yağ da bulunduran kuruyemişleri önerilen miktarda tüketmeye dikkat etmek gerekiyor.

Kuruyemiş Tüketmenin Yararları
Kuruyemiş Tüketmenin Yararları

Kuruyemişlerin Sağlığımıza Faydaları;

Bademin Sağılığımıza Yararları: E vitamini deposu olarak bilinen badem, aynı zamanda antioksidan içeriği ile de dikkat çekiyor. Zihinsel yorgunluğu gidermede etkili olan badem; baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarına karşı ağrı kesici özelliğe sahiptir. Diyabet riskini azaltan badem, tansiyonun düşmesini, mesane ve tenasül yolları iltihabının giderilmesini, kemiklerin güçlenmesini, beyin hücrelerinin genç kalmasını sağlar. Tok hissi vermesi nedeniyle diyet listelerinden eksik olmayan badem, iştahı kesmesi nedeniyle kilo vermeye de destek olur.

Antep Fıstığının Sağılığımıza Yararları: Düzenli olarak günde bir avuç tüketilmesi tavsiye edilen Antep fıstığı; zihnin açılmasına yardımcı olur. Ayrıca Antep fıstığı; öksürüğü keser, göğsü yumuşatır, kan şekerini düzenler ve çocuk zeka gelişimine katkı da bulunur. Damar tıkanıklığını engelleyebilen Antep fıstığı, protein zenginliği ile kırmızı etten bile önce gelmektedir. Kalp hastalıkları riskini minimuma indiren Antep fıstığı, kolesterol içermeyen yapısıyla beslenme uzmanlarının tercihleri arasında yer alıyor.

Yer Fıstığının Sağılığımıza Yararları: Cinsel gücü arttırma özelliği bulunan Yer fıstığı, kalp sağlığı bakımından oldukça yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren Yer fıstığı, kemik ve kasların kuvvetlenmesini de sağlar. Alzheimer gibi unutkanlık içeren birçok hastalığa iyi gelir. Kansere karşı koruyucu ve mide hastalıklarında olumlu etkileri bulunan Yer fıstığı, böbrek ve safra kesesi ağrılarını azaltmada etkilidir. Besleyici ve enerji verici özelliği bulunan Yer fıstığı, baklagiller familyasının bir üyesidir.

Sarı Leblebinin Sağılığımıza Yararları: Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelen sarı leblebi, nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkar. Tokluk hissi verdiğinden diyet listelerinde yer alan sarı leblebi, anne sütünü arıtmada etkili bir seçenektir. Böbrek taşının düşmesinde etkili olan sarı leblebi, ses kısıklığı yaşayanlarda sesin hemen açılmasında etkili olur.

Kuruyemişlerin Sağlığımıza Faydaları
Kuruyemişlerin Sağlığımıza Faydaları

Beyaz Leblebinin Sağlığımıza Yararları: Kilo vermeye yardımcı olan beyaz leblebi, kendin özgü lezzeti ile sıklıkla tüketiliyor. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içeren beyaz leblebi, midenin suyu çektiğinden oldukça faydalıdır. Ayrıca midedeki fazla asidi de yok eder. Üstelik emziren annelere sıklıkla önerilen beyaz leblebinin, lohusalıkta sütün artmasında da oldukça yararlıdır.

Kabak Çekirdeğinin Sağlığımıza Yararları: Cildi güzelleştiren, tansiyonu düşüren, kan şekerini dengeleyen, uyku kalitesini arttıran, depresyon etkilerini azaltan kabak çekirdeği; yüksek oranda fosfor, manganez, magnezyum, demir ve bakır içeren yapısı ile sağlığımız için oldukça etkilidir.

Cevizin Sağlığımıza Yararları: Omega 3 vitamini bakımından zengin olan ceviz, özellikle bu yağa ihtiyaç duyan çocukların gelişimi için tüketilmelidir. Prostat kanserinde etkili olan ceviz, zeka gelişiminden, kalp atışlarını düzenlemeye kadar pek çok konuda olumlu etkilere sahiptir. Çocuklarda meydana gelen hiperaktivite ve davranış bozuklarında uzmanlar, ceviz tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Düzenli olarak günde 3 ya da 4 adet yenilen ceviz, sağlığımızı birçok yönden olumlu etkilemektedir.

Kuruyemişin Yararları
Kuruyemişin Yararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir