Korayspor Blog

KURUTULMUŞ BESİNLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Ara öğünlerin vazgeçilmezlerinden olan kurutulmuş meyve ve sebzeler, milattan önce 4.yüzyıl Mezopotamyası’ndan bu yana hayatımızda olmasına rağmen, popülaritesinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Açlığı gidermenin ve aniden gelen tatlı krizlerinin, en pratik çözümü olan kurutulmuş besinler, gerçekten sağlığımız için yararlı mıdır? Şifa kaynağı olarak bildiğimiz kurutulmuş sebze ve meyvelerin, güçlü bir enerji kaynağı olduğunun da altını çizelim.

Meyve ve sebzelerin yapısında bulunan su miktarının özümlenmesi ile meydana gelen kurutulmuş besinlerde, besinlerin geri kalanı sağlam kalır ve besin değerleri oldukça yüksektir. Ancak içerdikleri şeker oranını yok saymak mümkün değildir.

Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları;

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Zararları Nelerdir?

Konsantre şeker içerikleri ve yüksek kalorilere sahip olmaları nedeni ile kurutulmuş meyve ve sebzeler, kontrollü olarak tüketilmeleri gereken besinlerdendir. Diyet sırasında ya da sağlıklı beslenmek adına tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş meyve ve sebzelerin, porsiyon miktarlarına dikkat ederek tüketmek gerekiyor.

Günün her saatinde tüketmeniz yerine özellikle öğle öğünlerinde tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş sebze ve meyveler, fındık fıstık gibi kuruyemişler ile de karıştırılarak tüketmeye uygundur. Sağlıklı bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olsalar da, kurutulmuş meyve ve sebze tüketiminde miktara dikkat etmek gereklidir.

Kurutulmuş sebze ve meyveler besin değerlerini koruyabilseler de, taze halleri kadar sağlıklı olmadıkları kesin. İşlenmemiş ve taze meyve sebzelerin daima daha sağlıklı olduğunu da belirtelim.