KOŞU BANDINDA KOŞMAK MI, AÇIK HAVADA KOŞMAK MI?

KOŞU BANDI MI?AÇIK HAVA MI?

Sağlıklı yaşam ve fit bir vücuda sahip olabilmek için spor yaparız. Hem nefes kontrolü, hem de kilo verme açısından kardiyo egzersizleri vazgeçilmezdir. Bu kardiyo egzersizlerinin başında Koşu vardır. Durum böyle olunca; koşmayı seven insanların “Açık hava mı, koşu bandı mı?” sorusuyla ilgili yaptığı zor bir seçim vardır.

Etkilerini ve hangi seçimin daha faydalı olduğunu çok merak ederler. Doğa düşkünü olanlar açık havayı, teknolojiyle arası iyi olanlar ve spor salonu ortamını sevenler ise koşu bandını tercih ederler. Ancak tercih yapamayan ve kararsız kalan insanlar hangisinin daha etkili olduğunu düşünüp durur. Her iki seçeneğin de kendine göre iyi yanları ve kötü yanları vardır.

Açık Havada Koşmanın Avantajları

Açık Havada Koşmanın Avantajları:

  1. Spor salonuna kayıt olmak veya koşu bandı almak için maddi durumu yetersiz olanların, açık havada koşmak tercihinde bulunması daha iyidir. Açık havada yapılan koşuların size bir maliyeti yoktur. Üstelik pek çok avantajı bulunan, en yeni Koşu Aksesuar Modellerini de değerlendirerek, sporunuzu daha keyifli hale getirebilirsiniz.
  2. Eğer doğa düşkünü iseniz ve yeşillik alanlarda, parklarda koşmak sizi rahatlatıyorsa açık havada koşmayı tercih edebilirsiniz. Bu doğa sevginiz sizin koşu yaparken fazladan motivasyon kazanmanızı ve antrenmanlarınızda zorlanmamanızı sağlayacaktır. Ayrıca kalabalık alanları sevmiyor olabilirsiniz ve spor salonundaki yoğunluk sizi rahatsız edebilir. O yüzden kendinizi dışarı atmak farklı bir seçenek olacaktır.
  3. Rahatlatıcı özelliği ve oksijen kaynağı olması, açık havada koşu yapmayı güzel bir seçenek haline getiriyor. Açık havada, dingin bir şekilde yapacağınız koşular size kendinizi iyi hissettirecektir. Aldığınız oksijenden akciğerleriniz faydalanacak ve nefes alışınızı düzenleyecektir. Üstelik açık havada yapacağınız koşulara arkadaşlarınızı da dâhil ederek bu koşulardan daha fazla zevk alabilirsiniz.
  4. Açık havada spor yaparken istediğiniz saatte koşu yapabilirsiniz. Spor salonundaki gibi açılış veya kapanış saati gibi bir kaideye dikkat etmeniz gerekmez. Spor salonları genel olarak sabah 08:00 ve akşam 23:00 arasında açık olur bu zaman dilimlerinin dışında kapalıdır. Ancak kendi başınıza istediğiniz saatte koşuya çıkabilir, zamanın sizi kısıtlamasına izin vermemiş olursunuz.
  5. Açık havada yapılan yürüyüşler ve koşularda yer seçimi yapabilirsiniz. Eğer daha fazla kalori yakmak gibi bir hedefiniz varsa, yokuş ve engebelerin bol olduğu yollar ile maksimum seviyede enerji harcayıp kilo verebilirsiniz. Özellikle yokuş yukarı yapılan koşuların çok etkili olarak kalori harcadığı kanıtlanmıştır. Üstelik engebeli yollar sizi zorlayacağı için kaslarınızı da geliştirmenize fayda sağlar.
  6. Açık havada yapacağınız yürüyüş ve koşularda vücudunuz gelen güneş ışığından yararlanır. Güneş ışığının sağladığı D vitamini, kemiklerin güçlenmesi için son derece önemlidir.
Koşu Bandının Avantajları

Koşu Bandında Koşmanın Avantajları:

  1. Koşu bandında yaptığınız koşularda daha fazla kalori yakabilirsiniz. Makinenizdeki ayarları interval kardiyo tarzında yani temponuzu düşük-yüksek arasında oynatarak, yapacağınız koşular sizin fazlaca kalori harcamanızı sağlayacaktır.
  2. Eğim ayarlarınızı değiştirerek büyük etkiler yakalayabilirsiniz. Vücudunuz aldığı form itibariyle zorlanmaya başlayacak ve sonucunda daha fazla yağ yakımı olacaktır.
  3. Hava koşulları kötü olduğunda da spor yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda koşu bandını tercih ederek koşu egzersizinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
  4. Önünüzde engel olmadığını bildiğiniz için açık hava koşusuna göre daha rahat olursunuz ve önünüze bakarak koşu bandında kaldığınız süre zarfında üst düzey verim ve etki alırsınız.
  5. Koşu bandında yapacağınız antrenmanlarda önünüze tablet veya telefon alarak diziler, filmler, program izleyebilirsiniz. Yürüyüş veya koşu yaptığınız süre boyunca bunlar sizi meşgul edeceği için zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız.
Koşu Bandı ve Açık Hava Koşuları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir