KEFİR TÜKETMENİN YARARLARI NELERDİR?

Kökeni Kafkasya’ya kadar uzanan kefir, çok uzun zamanlardır kullanılmaktadır. 1980’li yıllarda ilk kez Türkiye’de ambalajlı satış ürünü olarak üretilirken, günümüzde Amerika dahil olmak üzere, pek çok Avrupa ülkesinde satışa sunulmaktadır.

Çoğunlukla inek sütünden üretilen kefir, koyun ve keçi sütüyle de mayalanarak üretilebilen fermente bir süt ürünüdür. Orta düzeyde asidik bir yapısı bulunan kefir, krema kıvamındadır. Her yaşta birey için sağlıklı bir içecek olan kefir, süte oranla çok daha az laktoz miktarına sahip olduğundan rahatça tüketilebiliyor.

Kefir içeriğindeki mikroorganizmalar sayesinde, enzimler ve biyoaktif maddeler üretmektedir. Eski zamanlarda Rusya’da tüberküloz, kanser ve alerjik rahatsızlıklarda, tedavi amacıyla kullanılmaktaydı. Kefirin yapısında bulunan probiyotikler ile bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin beslenme görevine de destek olmaktadır.

Kefirin En Belirgin Faydaları;

  • Kas ve Kemik Sağlığına Yararlıdır… Ömrümüzün her döneminde vücudumuz için gerekli olan kalsiyum bakımından zengin olan kefir, kemiklerin büyük kısmının kalsiyumdan oluşması nedeniyle kemik sağlığında oldukça faydalıdır. Ayrıca kefirden sağlanan kalsiyum ile kaslar kuvvetlenir, kramplar azalır ve kas faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Kas ve kemik sağlığı için düzenli olarak kefir tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.
  • Bağışıklık Sistemini Destekler… Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi son derece büyük önem taşımaktadır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, pek çok hastalıkla kolayca savaşabilmeye yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi bu bakımdan oldukça önemlidir. İçerisindeki probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Dermatolojik Açıdan Faydalıdır… Cildin parlak ve daha genç görünmesini sağlarken aynı zamanda yara, yanık izlerinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Kefir; cildin elastikiyetini arttırır, nem seviyesini dengeler ve daha geç yaşlanmasına neden olur. Düzenli kefir tüketen bireylerde, saç ve tırnak uzamasının daha fazla olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir.
  • Kalp ve Damar Üzerinde Etkilidir… Kandaki kolestrolün dengelenmesini sağlayan kefir, barındırdığı probiyotik bakteriler sayesinde kolestrol düşürücü ilaçlarla aynı etkiye sahiptirler. Tansiyon kaynaklı halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk, göz kararması gibi şikayetlerin önüne geçmesini engellemektedir. Kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruyucu olan kefir, hipertansiyon hastaları için son derece faydalıdır.
  • Böbrek ve Karaciğeri Korur… Safra kesesinde bulunan taşların çözünmesinde yardımcı olan, böbrek sağlığı için oldukça yararlı olan kefiri düzenli olarak tüketmek, vücudu enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Özellikle ilaç kullanan kişilerde, karaciğerde oluşabilecek sağlık sorunlarına engel olmaktadır. Kefir aynı zamanda idrar yolları bakımından son derece yararlıdır.
  • Zayıflamaya Yardımcı Olur… Vücutta oluşan şişkinlik ve kabız gibi sorunların önüne geçmesi nedeniyle sindirim ve boşaltım sistemini düzenli olarak çalıştırdığından, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir seçenektir diyebiliriz. Metabolizmayı hızlandırma ve uzun süre tok tutma özelliği bulunduğundan zayıflamaya yardımcı oluyor. Kilo vermek isteyenlerin yanı sıra her yaştan bireyin sağlığı bakımından mutlaka kefir tüketmesini tavsiye ediyoruz.
  • Sindirim Sistemine Destek Olur… Bağırsaklarımızın düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi için yararlı bakterilere ihtiyacı vardır. Bağırsak florasını desteklemeye yardımcı olan kefir sayesinde kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

1 Su Bardağı Kefirin Besin Değerleri;

                                1 su bardağı kefir            Günlük ihtiyacın ne kadarı?

Enerji                                                    132 kcal               %7

Karbonhidrat                                     8 g                          %3

Yağ                                                        7 g                          %11

Protein                                                7 g                          %12

Kalsiyum                                             240 mg                %24

Fosfor                                                  180 mg                 %26

Magnezyum                                      26 mg                   %7

A vitamini                                           106 mcg              %11

B2 vitamini                                         0,3 mg                  %24

B12 vitamini                                       2 mcg                    %67

Folik asit                                              10 mcg                 %3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir