Günlük yaşamın yorucu ve yoğun temposu nedeniyle fark etmesek de hepimiz stres altındayız. Gün içerisinde yediklerimize dikkat etmez, düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmezsek belirli bir süre sonra sağlık sorunları baş gösteriyor.
Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme ve spor gibi faktörlere dikkat edersek, kalp sağlığımızı da korumuş olacağımızı bilmeliyiz. Kalp hastalıklarının temelinde fazla kilolar ve yüksek kolestrol gibi problemler yatmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı ise bunları tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.
En Çok Görünen Kalp Hastalıkları;
- Mitral Kapak Hastalıkları… Kalpteki sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan, kanın geriye kaçmasına engel olan mitral kapakların meydana getirdiği bir sağlık sorunudur. Nefes darlığı ve yetmezliği, eforun düşmesi ya da çarpıntı gibi belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır.
- Aort Kapak Sorunları… Göğüs darlığı, bayılma nöbetleri, çarpıntı belirtileri ile karşımıza çıkan bu hastalık, kalbin sol karıncığı ile aort arasında bulunan yarım ay şeklindeki yaprakçıktan meydana gelen aort kapağı ile ilgilidir.
- Koroner Arter Hastalıkları… Kalbin etrafında olan ve kalbin beslenmesine yardımcı olan damarlardaki daralmalar nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. İlaçlar, balon ya da stent takılması ile by-pass ameliyatları gibi farklı tedavi şekilleri bulunan bir hastalıktır.
- ASD (Atriyal Septal Defekt)… Çocukluk döneminde kalpteki, her iki kulakçık arasında delik oluşması sorunudur. Çabuk yorulma, yorgunluk, halsizlik gibi semptomlar ile kendini belli etmektedir.
- Aort Anevrizmaları… Ana arter olan aort, tüm yan dalları beslemektedir. Söz konusu damarlarda meydana gelen genişlemelere ise aort anevrizmaları deniliyor. İlerleme düzeyine göre cerrahi tedavide gerektirebilen bir rahatsızlıktır.
Kalp Hastalıklarından Korunmak için Neler Yapılmalı?
- Bel Çevrenize Genişliği: Genişleyen bel çevresi, yerleşmiş yağlar sebebi ile meydana gelmektedir. Özellikle ben etrafında oluşan yağlanma, kalp damar hastalıkları riskini arttırmaya sebep oluyor. Kadınlarda 88, erkeklerde ise 102 cm. olarak belirlenen bel çevresi genişliğini korumaya özen göstermeliyiz. Fazla kilolardan kurtulmak; kan yağı, kan basıncı ve kan şekerini olumlu yönde etkilediğinden, kalp hastalıklarının da önüne geçebiliyor.
- Düzenli Spor Yapmak: En ideal egzersizin yürüyüş olduğunu savunan uzmanlar, özellikle 35 yaş ve sonrasında yüksek yoğunluklu spora başlayacak olanlar için mutlaka, kalp kontrolünden geçmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Egzersiz sırasında ve sonrasında kramp, halsizlik, yorgunluk, nefes almada güçlük gibi sorunlar yaşıyorsanız, kalp hastalıkları riski taşıyor olabileceğinizden hemen bırakmalı ve doktorunuza görünmelisiniz. Ancak düzenli spor yapan sağlıklı bireylerin, kalp hastalıklarına yakalanma riski oldukça düşüyor. Dilerseniz uygun fiyat seçeneklerinden yararlanarak, evinizde fitness ekipmanları alarak da egzersizinizi yapabilirsiniz.
- Sigara ve Alkolden Uzaklaşmak: Kalp ve damar sağlığı ile doğrudan ilgili olan sigara ve alkol kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına neden olmasının yanı sıra ölümcül kalp hastalıklarına da sebebiyet verebiliyor. Alkol ve sigaradan olabildiğince uzak durarak, daha sağlıklı yaşamak ve genç kalmak mümkün. Ancak alkol kullanıyorsanız, günde bir su bardağını geçmeyecek şekilde kırmızı şarap tüketebilirsiniz. Üzüm çekirdeği, kalbi koruyan maddeler içerdiğinden şarap, toz ya da kapsül şeklinde tercih edebilirsiniz.
- Stresten Uzak Durun: Yapılan çalışmalar, en çok stres sebebi olarak iş hayatını öne sürüyor. Özellikle aile şirketlerinde çalışan bireylerin, daha yoğun stres altında olduklarını da söylemek mümkün. İş stresi maalesef ki iş sonrasında da stres oluşturmaya devam edebiliyor. Nedeni ne olursa olsun, stresli bir yaşam kalp başta olmak üzere pek çok sağlık problemlerinin meydana çıkmasını sağlıyor. Kalp krizinin en bariz nedeni olan stresi, hayatınızdan bir an önce çıkartmalısınız.