Korayspor Blog

İŞLENMİŞ GIDALAR SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR!

Pek çoğumuzun yanlış tanımladığı işlenmiş gıdalar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Ağacından koparılarak kesilen bir elma da, kıymaya dönüştürülen sığır eti de işlemden geçmiş olmuyor mu? Peki bunlar işlenmiş gıda sınıfında mı yer alıyor?

İşlenmiş gıdalar; koruyucular, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar ve yapılandırıcılar gibi kimyasal maddeler ile karıştırılarak elde edilen, rafine edilmiş malzemelerden ya da yapay maddelerden oluşturulmaktadır. Besinin doğal yapısını bozan her müdahale, onu işlenmiş gıda kategorisine sokmaktadır.

Gıdaların işlenme yöntemleri ise ısıl işlem, fermantasyon, tütsüleme, marinasyon, kurutma, kürleme, konserve, dondurma, pastörizasyon, strelizasyon, yüksek basınçlı işleme ve modifiye atmosferde paketleme şeklinde yapılmaktadır.

Gıdalar Neden İşlemden Geçirilir?

  1. Besinlerin tuzunun azaltılması ya da D vitamini içeriği eklenmesi gibi işlemlerle, besin değerinin ve kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.
  2. Pastörizasyon gibi işlem uygulanarak, besinlerin strelize edilmesini hedefler.
  3. Öğütme ve ezme gibi işlemler ile tahıl ve buğday ürünlerini tüketime uygun hale getirmek.
  4. Hazır yemekler, paketlenmiş salatalar gibi hazır durumda satılan öğünler ile zaman tasarrufu sağlamaya yardımcı olur.
  5. Mevsimi dışında, dondurularak satılan besinlerin maliyetleri daha uygundur.

İşlenmiş Gıdalar Neden Tercih Edilmemeli?