İŞE YARAMAYAN DİYET EFSANELERİ

İŞE YARAMAYAN DİYET EFSANELERİ

Formda ve fit vücudun yanı sıra hepimiz sağlıklı ve zinde yaşamak isteriz. Düşük kalorili diyetleri, egzersiz programları ile destekleyerek sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün olsa da, kısa sürede sonuç verdiği düşünülen şok diyetlerde dikkatimizi çeker.

Hızlı bir şekilde vücuttaki sıvı ve ödemi atarak, kilo verdiğiniz hissine kapılmanıza neden olan bu şok diyetler oldukça sağlıksızdır. Verdiğiniz kiloyu fazlasıyla geri almanıza neden olan bu diyetler, bilinçsiz ve sıkça uygulandığında metabolizma üzerinde kalıcı sağlık sorunlarına da neden olabileceğini hatırlatmak isteriz.

Sağlıksız şok diyetlerinin beraberinde bazı yanlış düşünce ve inanışlar vardır ki; kilo vermek isteyenlerin işini aslında daha da zorlaştırır. Herkesin farklı yorumladığı ve doğruluğu tartışılan diyet efsaneleri hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık.

İşe Yaramayan Diyet Efsaneleri

İşe Yaramayan Yanlış Bilinen Diyet Efsaneleri;

  • Yağlar, Kasa Dönüşür… Yanlış!  Yapı ve doku bakımından tamamen birbirinden farklı olan yağ ve kas kesinlikle birbirinin yerine geçemez. Bu yanlış inanış; Antrenman ve diyetle yağların erimesi sonucunda, kasların daha belirgin hale gelmesinden kaynaklanıyor. Aslında var olan kasların daha belirginleşmesi ve gelişmesinin fark edilir olması, üzerini kaplayan yağların yok edilmesi ile meydana çıkmasıdır diyebiliriz.
  • Light Ürünleri Sınırsız Tüketebiliriz… Yanlış! Bir gıdanın üzerinde diyet ya da light yazması, sınırsız tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Bir gıdanın light olması, muadili olan ürünlere kıyasla daha düşük kaloriye sahip olmasıdır. Ancak bu kalorisiz olduğu, kilo aldırmadığı anlamına gelmez. Light ürünler tüketirken de kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
  • Meyve Kilo Aldırmaz… Yanlış! Diyet yaparken tüketebileceğiniz meyveler belirlidir ve adetli olarak tüketmeniz gerekir. Doğal şeker kaynağı olan meyve seçeneklerini fazla tüketmeniz zararınıza olacaktır. İçeriğine göre farklı değerleri bulunsa da, şeker oranları ve özellikleri farklılık gösteren meyve çeşitlerini, diyette iken kontrollü tüketmeniz gerekir.
  • Aç Kalmak Kilo Verdirir… Yanlış! Bir efsane inanış daha var ki, maalesef birçok insan tarafından doğru bilinmektedir. Aç kalındığında bilinenin aksine kilo vermez, kilo alırsınız. Uzun süre aç kalmanız durumunda metabolizma hızınızda düşecektir. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi alamaz ise kendisini korumaya geçerek, yediklerinizi depolamaya başlayacaktır.
  • Şekersiz Çay ve Kahve Miktarı Önemsizdir… Yanlış! Evet, şekersiz içilen çay ve kahvenin kalorisi oldukça düşüktür. Hatta sade kahve tüketmeniz iştahınızı da kapatacaktır. Ancak bu demek değildir ki, sınırsız içilebilir. Günde 3-4 fincandan daha fazla tüketilen çay, kahve yağ yakımını yavaşlattığı gibi vücudun su tutmasına yani ödem yapmasına neden olmaktadır.
Yanlış Diyet İnanışları
  • Sabahları Sıcak Sirkeli Su İçmek Zayıflatır… Yanlış! Sabah uyanır uyanmaz su içmek, metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olur ve yararlıdır. Ancak efsane inanıştaki gibi suyun, sıcak ya da sirkeli, limonlu olmasına gerek yoktur. Üstelik fazla içilen sirkeli, limonlu içilmesi; saç dökülmesi, tırnak kırılması, vücuttan vitamin ve minerallerin atılması gibi birçok olumsuz sonuca neden olur.
  • Ekmek Yememek Kilo Verdirir… Yanlış! Kan şekerinin dengelenmesi ve sağlıklı karbonhidrat çeşidi olan ekmek tüketilmez ise vücut kasları eritmeye başlar. Ekmek denildiğinde aklınıza gelmesi gereken karbonhidrat olmalıdır. Vücudumuz için günlük alınması gereken besinler içerisinde mutlaka sağlıklı karbonhidratlarında bulunduğunu varsayarsak, ekmek yemelisiniz. Daha çok lif içerine sahip olduğundan ve uzun süre tokluk hissi verdiğinden dilerseniz; tam buğday ya da çavdar unu ile yapılan ekmekleri tercih edebilirsiniz.
  • Vücut Formunu 2 Haftada Kaybeder… Yanlış! Her zaman yapılacak, düzenli antrenmanlar ile kaslar güçlü tutulmalıdır. Kilo vermek için uyguladığınız egzersizleri bıraktığınızda, kaslarınız formdan düşmek için 2 hafta beklemeye gerek duymazlar. İlk haftadan kaslarınızdaki değişmeyi far edeceksiniz. Kısa süre içerisinde formdan düştüğünüzü, çalışmalarınızdaki performansınızın düştüğünü fark edeceksiniz.
Doğru Bilinen Diyet Yanlışları

Sıkça duyduğumuz ve okuduğumuz bu İşe Yaramayan Diyet Efsaneleri, maalesef doğru sanılarak uygulandıklarında, olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Kilo vermeyi ve yağ yakımını yavaşlattığı gibi kilo vermek isteyen bireylere kilo aldırarak, psikoloji üzerinde de negatif etkiler yaratıyor. Doğruluğunu araştırmadan, duyum aldığınız her bilgiyi uygulamamanız gerektiğini unutmayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir